Petikko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Petikko
Petikko
Kaupungin kartta, jossa Petikko korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Petikko korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Myyrmäen suuralue
Kaupunginosa nro 26
Pinta-ala 9,6 km² 
Väkiluku 305  (1.1.2010)
Väestötiheys 31 as./km²
Postinumerot 01720
Lähialueet Myllymäki, Varisto, Askisto, Espoo, Vestra, Keimola

Petikko on kaupunginosa Vantaalla, Kehä III:n pohjoispuolella ja Vihdintien itäpuolella. Lännessä kaupunginosa rajoittuu Espooseen. Petikon naapurikaupunginosia ovat Varisto etelässä, Askisto lännessä, Keimola ja Vestra pohjoisessa sekä Myllymäki idässä. Petikko kuuluu Myyrmäen suuralueeseen.

Petikon myymäläaluetta Kehä III:n sillalta länteen.

Kaupunginosa tunnetaan eteläosan tiiviistä teollisuus- ja kauppa-alueestaan, Petikon yritysalueesta, jonka alkuna on ollut 1950-luvulla perustettu ja sittemmin purettu Hämeenkylän tiilitehdas. Petikon teollisuusalueen asemakaava on 1970-luvulta. Vuonna 2001 Petikko työllisti noin 1800 henkeä.

Suurin osa Petikosta on kuitenkin on rakentamatonta virkistysaluetta, peltoja ja metsiä. Petikossa sijaitsee Pitkäsuon täyttömäki,[1] jonne on otettu vastaan ylijäämämaita vuodesta 1988 alkaen. Täytön loputtua, kun mäen laajuus on 13 miljoonaa kuutiometriä ja korkeus meren pinnasta 122 metriä, mäki maisemoidaan virkistyskäyttöön.

Pinta-alaltaan laajaan Petikon kaupunginosaan kuuluu myös Koivurinteen pientaloalue. Petikossa asuu nykyisin vain noin 300 henkeä (2010), mutta asukasluku tulee kasvamaan Koivurinteen asemakaavan myötä. Kaupunginosaan on muuttanut viimeisen vuosikymmenen aikana erityisesti lapsiperheitä. Tulevaisuudessa lisää asutusta on tulossa myös Friimetsään.

Rauhoitettua metsää Pyymosantien toisella puolella vastapäätä Pitkäsuon täyttömäkeä.

Petikossa on lukuisia kasvistollisesti ja eläimistöltään arvokkaita alueita. Näistä osa on suojeltu ja osa niistä luetaan Natura 2000-ohjelmaan. Suojelualueisiin kuuluvat esimerkiksi Pyymosan lehto, Gamla Soltorpin alue, Toivonrinne ja Frimetsän pähkinäpensaslehto.[2]

Myymälöitä ja palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen myymälöitä:

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan yleinen täyttömäki, Vantaan kaupunki
  2. Vantaa alueittain s. 89
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Petikko.