Havukoski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havukoski
Havukoski
Kaupungin kartta, jossa Havukoski korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Havukoski korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Koivukylän suuralue
Kaupunginosa nro 74
Pinta-ala 2,9 km² 
Väkiluku 7 820  (1.1.2010)
Väestötiheys 2639 as./km²
Postinumerot 01360
Lähialueet Hakkila, Rekola, Koivukylä, Päiväkumpu

Havukoski on Vantaan itäosassa, Koivukylän suuralueella sijaitseva kaupunginosa Tikkurilasta noin 4 km pohjoiseen ja Korsosta 5 km etelään. Se rajoittuu lännessä päärataan, pohjoisessa Rekolaan, idässä Keravanjokeen ja etelässä Rekolanojaan.

Havukosken pohjoisosassa on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista yhtenäisistä kerrostalolähiöistä. Sitä hallitsevat kahdeksan 12-kerroksista Rautkallion päälle rakennettua asuinkerrostaloa, jotka ovat näkyvä maamerkki muutoin alavalla seudulla. Lähiö on rakennettu tiiviiksi ja sen sisällä on lähinnä kevyenliikenteen väyliä. Kaupunginosan eteläosassa Keravanjoen laaksossa on laaja peltoalue, jonka läpi kulkee kiemurteleva Ohratie. Havukoski on saanut nimensä Keravanjoen koskesta, jonka varrella on Havukosken tila.

Kaupunginosan nähtävyyksistä mainittakoon Hanabölenkoski ja sen kunnostettu myllyraunio. Hanabölen kylän miljöö on säilynyt perinteisenä läheisestä tiiviistä kerrostaloasutuksesta huolimatta ja se kuuluu ympäröivän viljelysmaiseman kanssa Vantaan merkittäviin kulttuuriympäristöihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havukosken alueella, kerrostaloalueen ja laajan peltoaukean välissä sijaitsee vanha Hanabölen (Rekolan) kylä, josta on olemassa merkintöjä 1400-luvulta asti. Nykyisin kylässä on yhä jäljellä useita alkuperäisiä rakennuksia. Helsingin Haka ja Helsingin Sato rakensivat Havukosken kerrostalolähiön 1970–80-luvuilla aiemmin käytännössä asumattomalle alueelle. Kun vuonna 1971 alueen asukasluku oli alle sata, oli se vuoteen 1980 mennessä kasvanut noin 10 500:een. Nykyisin väkiluku on laskenut reiluun kahdeksaan tuhanteen yhden hengen talouksien määrän noustua jo noin puoleen. Aluetta pidettiin aiempina vuosikymmeninä ongelmalähiönä, mutta se on rauhoittunut asukasrakenteen ikääntyessä. Havukoski sai 1990-luvun lopulla tukea EU:lta alueen kehittämiseen osana Vantaan asuinalueiden kehityshankkeita.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodenvaihteessa 2007 Havukosken asukkaista oli suomenkielisiä 85,7 %, ruotsinkielisiä 1,9 % ja muunkielisiä 12,4 %. Kaupunginosassa asuu Vantaan keskiarvoon nähden paljon opiskelijoita ja maahanmuuttajia. Havukoskelaisten tulotaso on muuta Vantaata jonkin verran matalampi ja työttömyysaste selvästi korkeampi.

Koivukylän kirjasto, Havukoskella.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koivukylän aseman ympärille, pääosin Havukosken ja osittain Koivukylän puolelle, on kehittynyt alueen kaupallinen keskus. Tähän kuuluvat Havukosken puolella Lidl ja Koivukylän ostoskeskus, jossa toimii kaupallisten palveluiden ohella muun muassa Koivukylän yhdistetty kirjasto, nuorisotila Kirnu, isännöitsijätoimisto, R-kioski ja pizzerioita. Ostoskeskuksen kaupallisten palveluiden tarjonnassa korostuvat keskioluen anniskeluun keskittyneet ravintolat. Ostoskeskuksen välittömässä läheisyydessä oli ennen myös Posti. Koivukylän terveysasema sijaitsee myös Havukoskella.

Muutamia nykyisiä havukoskelaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erkki Rantala, Vantaan kaupunginjohtaja 1997-2003
  • Sini Alén, kaupunginvaltuutettu
  • Sirkka-Liisa Kähärä, kaupunginvaltuutettu
  • Ulla Anttila, kaupunginvaltuutettu, aiempi kansanedustaja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]