Hiekkaharju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiekkaharju
Sandkulla
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Tikkurilan suuralue
Kaupunginosa nro 60
Pinta-ala 1,5 km² 
Väkiluku 5 410[1] (31.12.2020)
Työpaikkoja 457 kpl [2]  (31.12.2017)
Postinumero(t) 01350[3]
Lähialueet Tikkurila, Jokiniemi, Simonkylä, Koivukylä, Viertola, Havukoski

Hiekkaharju (ruots. Sandkulla) on Vantaan Tikkurilan suuralueen kaupungin­osa Tikkurilan pohjois­puolella pää­radan länsi­puolella. Hiekka­harjun pohjois­osassa ovat Rekolan­ojan laakson viljely­alueet (Malmi­pelto).[4] Noin 5 400 asukkaan kaupungin­osan nimeä kantava lähi­junien käyttämä Hiekkaharjun rautatieasema sijaitsee naapuri­kaupungin­osa Joki­niemen puolella.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarhurin­puiston uusi asuin­alue rakennettiin 2010-luvulla seura­kunnan entisille pelloille Hiekka­harjun koillis­osaan.

Hiekkaharju on saanut nimensä sijainnistaan noin 60 kilo­metrin mittaisen harjun kohdalla. Tosin harju on alueella tasoittunut jää­kauden jälkeisten meri­vaiheiden takia matalaksi, ja siitä on sotien jälkeen tuhottu pitkiä pätkiä hiekan­oton vuoksi. Esimerkiksi harjuun kuulunut suuri Malmi­mäki on kaivettu lähes kokonaan pois, lukuun ottamatta sen yhtä kulmaa joka on hiekan­oton loputtua säilytetty ja maisemoitu.lähde?

1400-luvulla kolme talon­poikaa, Anders Räckhals, Hans Madelin ja Michel Redesven, lahjoittivat kirkolle maitaan Rekolassa ja Hiekka­harjussa. Tästä syntyi merkittävä kirkon maan­omistus Hiekka­harjun alueen pohjois- eli pelto-osassa (kaava-alue Hiekka­harju 5).[5]

Alun perin Hiekkaharju oli vain rauta­tie­seisakkeen nimi, koko kaupunginosaa alettiin kutsua tällä nimellä sotien jälkeen. Rauta­tie­yhteyksien ansiosta alueelle levisi oma­koti­talo­asutusta 1920- ja 1930-luvuilla.[4] 1950-luvulta lähtien Hiekka­harjuun on rakennettu myös tiivistä kerros­taloasutusta,lähde? joka kuitenkin rajoittuu pää­tie Hiekka­harjuntien varteen Tikkurilassa sekä Hiekka­harjun aseman ja ostos­keskuksen ympäristöön[3].

Entisille seura­kunnan pelloille Hiekkaharjun pohjois­osaan pää­radan ja Talvikki­tien väliin nousi 2010-luvun taitteessa uusi puisto­mainen alue, Tarhurin­puisto (Träd­gårds­mästar­parken). Alue koostuu pää­osin enintään neljä­kerroksisista kerros­taloista. Tarhurin­puiston etelä­osassa on myös uusia oma­koti­taloja. Tarhurin­puistosta suunniteltiin oma­koti­taloalueen puisto­mainen jatke. Vanhaa peltoa halkova sora­tie Koivukylään levennettiin puisto­tieksi ja valaistiin vuonna 2018.lähde?

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkaharjun rautatieasema sijaitsee nimestään huolimatta Joki­niemen puolella.

Hiekka­harjun alueen palvelut ja liikkeet sijoittuvat aseman ympäristöön, jossa on vuonna 1969 rakennettu rakennus­historiallisesti arvokas ostos­keskus.[6] Ostos­keskukseen kuuluvat lähi­kauppa, kioski ja baari. Enemmän palveluita löytyy läheisestä Simonkylän ostos­keskuksesta sekä Tikkurilan keskustasta parin kilometrin päässä. Hiekka­harjun urheilu­kenttä tarjoaa mahdollisuuden yleis­urheiluun ja esimerkiksi kori­palloon, talvisin myös luisteluun. Liikunta­puiston yhteyteen kuuluvat myös golf­kenttä sekä tennis- ja squash-hallit, moni­toimi­halli ja kunto­sali. Lähellä sijaitsee myös Tikkurilan urheilupuisto uima­halleineen.lähde?

Kaupungin­osassa sijaitsee Hiekkaharjun koulu[3] ja muutama päivä­koti. Aseman lähettyvillä on Tikkurilan lukio.

Useiden alueen palveluiden, oppilaitosten ja maa­merkkien nimet risteävät naapuri­kaupungin­osien kanssa. Hiekka­harjun rauta­tie­asema ja Tikkurilan lukio kuuluvat virallisesti Joki­niemeen, ja Hiekka­harjun nimeä kantava liikunta­puisto ja golf­kenttä sijaitsevat rauta­tie­aseman koillis­puolella, Joki­niemen ja Havu­kosken kaupungin­osissa. Myös Vantaan ammattiopisto Varian pää­toimi­piste, joka on entiseltä nimeltään Hiekka­harjun ammatti­koulu, sijaitsee Joki­niemessä.[3] Alueen maa­merkki, kauas näkyvä Hiekkaharjun vesitorni, on virallisesti Simon­kylän puolella.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekka­harjun rauta­tie­asema kuuluu Keravan kaupunkirataan ja Kehärataan. Asemalta on suora lähi­juna­yhteys Keravalle ja Helsinkiin sekä Kehä­rataa pitkin lento­asemalle ja Länsi-Vantaalle, kuten Myyr­mäkeen. Tikkurilan asema on noin minuutin mittaisen juna­matkan päässä. Juna­yhteyksien lisäksi aluetta palvelee kaksi täydentävää bussi­linjaa, jotka liikennöivät muun muassa Tikkurilaan, Simonkylään sekä Havukoskelle ja Peijaksen sairaalaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vantaan väestö kaupunginosittain ja suuralueittain 31.12.2020 (pdf) Vantaa.fi. Vantaan kaupunki. Viitattu 3.9.2021.
  2. Tietoja Tikkurilan suur­alueelta (PowerPoint) 25.11.2019. Vantaan kaupunki. Viitattu 5.1.2020.
  3. a b c d e Kartta Vantaa (Hakusanat: ”Hiekka­harjun asema, Hiekka­harhun koulu, Hiekka­harjun liikunta­puisto”… Valinnat: alue­jaot: ”suur­alueet, kaupungin­osat ja posti­numero­alueet”) Vantaan kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  4. a b Hiekkaharju VAV Yhtymä Oy. Viitattu 8.1.2021.
  5. Harvia, Yrjö: Helsingin esi­kaupunki­liitos, ensimmäinen nide, pää­mietintö, s. 157. Helsinki: Valtio­neuvosto; Työ­väen kirja­paino, 1936. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 23.4.2018).
  6. Huuhka, Eija & Laitinen, Karitta: Vantaan ostos­keskukset (PDF) (s. 7) 2012. Aalto-yli­opisto. Viitattu 18.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]