Hiekkaharju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiekkaharju
Sandkulla
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Tikkurilan suuralue
Kaupunginosa nro 60
Pinta-ala 1,5 km² 
Väkiluku 5 348[1] (1.1.2019)
Työpaikkoja 457 kpl [1]  (31.12.2017)
Postinumerot 01350[2]
Lähialueet Tikkurila, Jokiniemi, Simonkylä, Koivukylä, Viertola, Havukoski

Hiekkaharju (ruots. Sandkulla) on Vantaan Tikkurilan suuralueen kaupunginosa Tikkurilan pohjoispuolella pääradan länsipuolella. Hiekkaharjun pohjoisosassa ovat Rekolanojan laakson viljelyalueet (Malmipelto).[3] Noin 5 400 asukkaan kaupunginosan nimeä kantava lähijunien käyttämä Hiekkaharjun rautatieasema sijaitsee naapurikaupunginosa Jokiniemen puolella.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarhurinpuiston uusi asuinalue ra­ken­net­tiin seura­kunnan entisille pelloille Hiekka­harjun koillis­osaan.

Hiekkaharju on saanut nimensä sijainnistaan noin 60 kilometrin mittaisen harjun kohdalla. Tosin harju on alueella tasoittunut jääkauden jälkeisten merivaiheiden takia matalaksi, ja siitä on sotien jälkeen tuhoutunut pitkiä pätkiä hiekanoton vuoksi. Esimerkiksi harjuun kuulunut suuri Malmimäki on kaivettu lähes kokonaan pois, lukuun ottamatta sen yhtä kulmaa joka on hiekanoton loputtua säilytetty ja maisemoitu.

1400-luvulla kolme talonpoikaa, Anders Räckhals, Hans Madelin ja Michel Redesven, lahjoittivat kirkolle maitaan Rekolassa ja Hiekkaharjussa. Tästä syntyi merkittävä kirkon maanomistus Hiekkaharjun alueen pohjois- eli pelto-osassa (kaava-alue Hiekkaharju 5).[4]

Alun perin Hiekkaharju oli vain rautatieseisakkeen nimi, koko kaupunginosaa alettiin kutsua tällä nimellä sotien jälkeen. Rautatieyhteyksien ansiosta alueelle levisi omakotitaloasutusta 1920- ja 1930-luvuilla.[3] 1950-luvulta lähtien Hiekkaharjuun on rakennettu myös tiivistä kerrostaloasutusta, joka kuitenkin rajoittuu päätie Hiekkaharjuntien varteen sekä Hiekkaharjun aseman ja ostoskeskuksen ympäristöön.

Entisille seurakunnan pelloille Hiekkaharjun pohjoisosaan pääradan ja Talvikkitien väliin nousi 2010-luvun taitteessa uusi puistomainen alue, Tarhurinpuisto (ruots. Trädgårdsmästarparken). Alue koostuu pääosin enintään neljäkerroksisista kerrostaloista. Tarhurinpuiston eteläosassa on myös uusia omakotitaloja. Tarhurinpuistosta suunniteltiin omakotitaloalueen puistomainen jatke. Koivukylään johtava, vanhaa peltoa halkova soratie levennettiin puistotieksi ja valaistiin vuonna 2018.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkaharjun rautatieasema sijaitsee nimestään huolimatta Jokiniemen puolella.

Hiekkaharjun alueen palvelut ja liikkeet sijoittuvat aseman ympäristöön, jossa on vuonna 1969 rakennettu rakennushistoriallisesti arvokas ostoskeskus.[5] Ostoskeskukseen kuuluvat muun muassa lähikauppa, kioski ja baari. Enemmän palveluita löytyy läheisestä Simonkylän ostoskeskuksesta sekä Tikkurilan keskustasta muutaman kilometrin päässä. Hiekkaharjun urheilukenttä tarjoaa mahdollisuuden yleisurheiluun ja esimerkiksi koripalloon, talvisin myös luisteluun. Liikuntapuiston yhteyteen kuuluvat myös golfkenttä sekä tennis- ja squash-hallit, monitoimihalli ja kuntosali. Lähellä sijaitsee myös Tikkurilan urheilupuisto uimahalleineen.

Kaupunginosassa sijaitsee Hiekkaharjun koulu[2] ja muutama päiväkoti. Aseman lähettyvillä on Tikkurilan lukio.

Useiden alueen palveluiden, oppilaitosten ja maamerkkien nimet risteävät naapurikaupunginosien kanssa. Hiekkaharjun rautatieasema ja Tikkurilan lukio kuuluvat virallisesti Jokiniemeen, ja Hiekkaharjun nimeä kantava liikuntapuisto ja golfkenttä sijaitsevat rautatieaseman koillispuolella, Jokiniemen ja Havukosken kaupunginosissa. Myös Vantaan ammattiopisto Varian päätoimipiste, joka on entiseltä nimeltään Hiekkaharjun ammattikoulu, sijaitsee Jokiniemessä.[2] Alueen maamerkki, kauas näkyvä Hiekkaharjun vesitorni, on virallisesti Simonkylän puolella.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkaharjun rautatieasema kuuluu Keravan kaupunkirataan ja Kehärataan. Asemalta on suora lähijunayhteys Keravalle ja Helsinkiin sekä Kehärataa pitkin lentoasemalle ja Länsi-Vantaalle, kuten Myyrmäkeen. Tikkurilan asema on noin minuutin mittaisen junamatkan päässä. Junayhteyksien lisäksi aluetta palvelevat muutamat täydentävät bussilinjat muun muassa Tikkurilaan, Simonkylään, Havukoskelle, Päiväkumpuun ja Nikinmäkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tietoja Tikkurilan suuralueelta 25.11.2019. Vantaan kaupunki. Viitattu 5.1.2020.
  2. a b c d Kartta Vantaa (Hakusanat: ”Hiekkaharjun asema, Hiekkaharhun koulu, Hiekkaharjun liikuntapuisto”… Valinnat: aluejaot: ”suuralueet, kaupunginosat ja postinumeroalueet”) Vantaan kaupunki. Viitattu 27.6.2016.
  3. a b Hiekkaharju VAV Yhtymä Oy. Viitattu 8.1.2021.
  4. Harvia, Yrjö: Helsingin esikaupunkiliitos, ensimmäinen nide, päämietintö, s. 157. Helsinki: Valtioneuvosto; Työväen kirjapaino, 1936. Teoksen verkkoversio.
  5. Huuhka, Eija & Laitinen, Karitta: Vantaan ostoskeskukset (PDF) (s. 7) 2012. Aalto-yliopisto. Viitattu 18.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]