Hiekkaharju

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hiekkaharju
Sandkulla
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Hiekkaharju korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Tikkurilan suuralue
Kaupunginosa nro 60
Pinta-ala 1,5 km² 
Väkiluku 3 995  (1.1.2010)
Väestötiheys 2665 as./km²
Postinumerot 01350
Lähialueet Tikkurila, Jokiniemi, Simonkylä, Koivukylä, Viertola, Havukoski

Hiekkaharju (ruots. Sandkulla) on Vantaan kaupunginosa Tikkurilan pohjoispuolella pääradan varrella. Sillä on oma rautatieasema, joka on lähijunien käytössä. Hiekkaharjun eteläosa kuuluu Tikkurilan keskustaajamaanselvennä ja sen pohjoisosassa ovat Rekolanojan laakson viljelyalueet (Malmipelto). Kaupunginosassa on 3995 asukasta (2010).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkaharju on saanut nimensä sijainnistaan noin 60 kilometrin mittaisen harjun kohdalla. Tosin harju on alueella tasoittunut jääkauden jälkeisten merivaiheiden takia matalaksi, ja siitä on sotien jälkeen tuhoutunut pitkiä pätkiä hiekanoton vuoksi. Esimerkiksi harjuun kuulunut suuri Malmimäki on kaivettu lähes kokonaan pois, lukuun ottamatta sen yhtä kulmaa joka on hiekanoton loputtua säilytetty ja maisemoitu.

1400-luvulla kolme talonpoikaa, Anders Räckhals, Hans Madelin ja Michel Redesven, lahjoittivat kirkolle maitaan Rekolassa ja Hiekkaharjussa. Tästä syntyi merkittävä kirkon maanomistus Hiekkaharjun alueen pohjois- eli pelto-osassa (kaava-alue Hiekkaharju 5) [1].

Alun perin Hiekkaharju oli vain rautatieseisakkeen nimi, koko kaupunginosaa alettiin kutsua tällä nimellä sotien jälkeen. Rautatieyhteyksien ansiosta alueelle levisi omakotitaloasutusta 1920- ja 1930-luvuilla. 1950-luvulta lähtien Hiekkaharjuun on rakennettu myös tiivistä kerrostaloasutusta, joka kuitenkin rajoittuu päätie Hiekkaharjuntien varteen sekä Hiekkaharjun aseman ja ostoskeskuksen ympäristöön. Suurin osa kaupunginosasta on edelleen omakotialuetta. Kirkon maat eli Hiekkaharju 5 ovat tuorein rakennuskohde Hiekkaharjussa. Alueelle tulee kerros- ja pientaloja.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiekkaharjun alueen palvelut ja liikkeet sijoittuvat aseman ympäristöön. Niitä on kuitenkin sangen niukasti, koska Tikkurilan keskusta runsaine palveluineen on vain muutaman kilometrin päässä. Eteläkärjessä muutamilla maantieteellisesti Hiekkaharjussa olevilla kiinteistöillä on Tikkurilan postinumero.

Kaupunginosassa sijaitsee Hiekkaharjun alakoulu. Hiekkaharjun urheilukenttä ja Hiekkaharjun ammattioppilaitos (entinen Hiekkaharjun ammattikoulu), jotka kantavat kaupunginosan nimeä, ovat radan itäpuolella ja kuuluvat virallisesti Jokiniemen kaupunginosaan. Myös alueen maamerkki, kauas näkyvä ja poikkeuksellisen muotoinen Hiekkaharjun vesitorni, on virallisesti Simonkylän puolella.

Hiekkaharjun rautatieaseman pohjoispuolella sijaitsee yhdeksänreikäinen golf-rata, sekä yksi seudun suurimmista kuntoklubeista Forever Hiekkaharju.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ ESITTELYLISTA 9/2007 24.5.2007. Helsinki: Helsingin seurakuntayhtymä. Viitattu 24.8.2009. [vanhentunut linkki]