Keravan kaupunkirata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keravan kaupunkirata
Perustiedot
Reitti Helsinki–Kerava
Rakennettu 1972–2004
Avattu kokonaisuudessaan 2004
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Väylävirasto
Liikenne
Liikennöitsijä(t) VR
Tekniset tiedot
Pituus 29 km
Raiteiden lkm 2
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys 25 kV
Sallittu nopeus 120 km/h[1]
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus (Helsinki)–Kerava
Ohjauskeskus Helsinki
Kulunvalvonta JKV

( ) = liikennepaikka ei kuulu kauko-ohjattuun rataan.

Keravan kaupunkirata on Suomen rataverkkoon kuuluvan Helsinki–Riihimäki-rataosan HelsinkiKerava-osuudelle rakennettu raidepari. Kaupunkiradan muodostavat kolmas ja neljäs raide on rakennettu Helsingin seudun lähiliikennejunien käyttöön. Kaupunkiradan valmistuttua kauko- ja tavaraliikenne on yleensä ohjattu pääradan ensimmäiselle ja toiselle raiteelle, jolloin kaukoliikenteen häiriöt eivät vaikuta lähiliikenteeseen ja päinvastoin.

Keravan kaupunkirata ei ole valmistunut yhtenä projektina, vaan pääradalle on henkilöliikenteen kuljetustarpeen lisääntyessä pidemmän ajan kuluessa rakennettu lisää raiteita.

  • Kolmas raide välille HelsinkiHiekkaharju otettiin käyttöön 28. toukokuuta 1972
  • Kolmas raide välille TikkurilaKerava otettiin käyttöön 31. toukokuuta 1981
  • Neljäs raide välille Helsinki–Hiekkaharju otettiin käyttöön 18. elokuuta 1996 (Tikkurilan kaupunkirata)
  • Neljäs raide välille Tikkurila–Kerava otettiin käyttöön 15. elokuuta 2004

Kun raiteita oli käytössä vain kolme, käytettiin itäisintä raidetta tasaamaan ruuhkia. Raiteella ajettiin aamuisin (klo 4–10) lähijunia Helsingin suuntaan, muulloin lähijunia pohjoiseen. Neljän raiteen valmistuttua koko matkalle, Helsingin, Tikkurilan ja Keravan väliselle lähiliikenteelle on varattu kaksi raidetta, yksi pohjoiseen ja yksi etelään. Ruuhka-aikana raiteilla kulkee junia molempiin suuntiin noin viiden minuutin välein.

Vallinojan rautatieasema on radalle alustavasti suunniteltu uusi asema Vantaan ja Keravan rajalle. Rakennuspäätöksen ratkaisee alueen tuleva maankäyttö.

  1. Pasila–Kerava välin lisäraiteiden aluevarausselvitys (s. 6) Väylä.fi. 2018. Liikennevirasto. Arkistoitu 30.8.2021. Viitattu 2.9.2021.