Seutula

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seutula
Sjöskog
Kaupungin kartta, jossa Seutula korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Seutula korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Kivistö
Kaupunginosa nro 33
Pinta-ala 6,4 km² 
Väkiluku 910  (1.1.2010)
Väestötiheys 136 as./km²
Postinumerot 01760
Lähialueet Kiila, Lapinkylä, Kivistö, Luhtaanmäki, Riipilä

Seutula (ruots. Sjöskog) on Vantaan kaupunginosa, joka sijaitsee Vantaanjoen mutkan sisäpuolella.

Seutulan koulu Vantaan Seutulassa.
Katriinan sairaala Seutulassa.

Seutula on myös Helsingin pitäjän keskiaikaisperäinen maarekisterikylä, joka ulottuu pohjoisessa Rajakoskelle asti, idässä Lavankoon asti käsittäen koko Kiilan kaupunginosan ja etelässä Seutulan kylään kuuluu myös Sotilaskorpi. Sen sijaan joen mutkan läntisin osa, Königstedtin kartano ja siitä länteen, kuuluu Riipilän maarekisterikylään.

Seutulaa pidetäänkin myös kaupunginosaa laajempana suuralueena ja siellä toimii aktiivinen kyläyhdistys. Hallinnollisesti Seutula, Riipilä ja Kiila kuuluvat kuitenkin nykyisin Kivistön suuralueeseen.

Tuusulantieltä Ruskeasannalta Seutulaan johtaneen Seutulantien varteen rakennettiin 1950-luvulla uusi Helsingin lentokenttä (1952), nykyinen Helsinki-Vantaan lentoasema (1977). Jo rakennusvaiheessa sitä alettiin yleisesti kutsua Seutulan lentokentäksi, koska Tuusulantiellä oli viitta Seutulaan. Todellisuudessa lentokenttä rakennettiin noin 8 km Seutulasta kaakkoon, Veromiehenkylän ja Kirkonkylän pohjoisosiin. Nykyisin Lentokenttä on oma kaupunginosansa.

Seutula-nimi yhdistetään usein vankiloihin, vaikkei sellaista täsmällisesti ole paikalla sijainnutkaan. Mielleyhtymä johtuu siitä, että lentokentän rakentamisessa käytettiin vankityövoimaa. Seutulan kenttätyötä teki muun muassa rattijuoppoudesta vangittuja 1960-luvun julkisuuden hahmoja, joka toi tämän toiminnan esiin. Seutulassa toimi aina vuoteen 2009 asti avovankila.[1] Aiemmin työsiirtola-nimellä tunnetussa vankilassa suoritti 1960-luvulla rangaistustaan muun muassa Irwin Goodman,[2] joka on levyttänyt aiheesta Vexi Salmen sanoittamat kappaleet ”Terveisiä Seutulasta” ja ”Autolla Kanarian saarille”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]