Länsimäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsimäki
Västerkulla
Länsimäki Church, Vantaa, 2015.jpg
Kaupungin kartta, jossa Länsimäki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Länsimäki korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Hakunilan suuralue
Kaupunginosa nro 91
Pinta-ala 3,1 km² 
Väkiluku 5 665 (1.1.2011)
Väestötiheys 1827 as./km²
Postinumerot 01280
Lähialueet Länsisalmi, Vaarala, Rajakylä, Mellunmäki

Länsimäki (ruots. Västerkulla) on kaupunginosa Vantaan kaakkoisosassa Hakunilan suuralueella. Se rajoittuu pohjoisessa Porvoonväylään, lännessä Rajakylään, idässä Länsisalmeen ja etelässä Helsingin Mellunmäkeen. Länsimäen pinta-ala on 3,1 neliökilometriä ja sen asukasluku on 5 665 (1.1.2011)[1].

Alueen väestöstä 41 prosenttia puhui äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia vuonna 2019. Osuus oli Vantaan kaupunginosista suurin.[2]

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimäen kauppoja.
Länsimäen kirkko.

Kaupunginosassa oli noin 640 työpaikkaa vuonna 2001; työttömyysaste on yksi Vantaan korkeimmista. Länsimäessä on yhtenäiskoulu, useita päiväkoteja, pieni ostoskeskus, jossa muun muassa kauppa ja posti, Länsimäen kirkko, kirjasto sekä Länsimäen sosiaali- ja terveysasema, ja joitakin ravintoloita muun muassa pizzerioita ja lähibaareja (Lännen Kulta, Länkkäri, Länsitupa). Pizzapaikkoja ovat Pizza Areena, Antep, New Dhaka, josta saa myös intialaista ruokaa. Helsingin Mellunmäen puolella, sijaitsee Mellunmäen metroasema. Metro on monen länsimäkeläisen pääasiallisin kulkuväline. Metroasemalta kulkee Länsimäkeen bussilinjat 562/N, 572/K ja 587. Näistä 562 liikennöi tiheimmin, arkisin ja lauantaisin 10 minuutin ja sunnuntaisin 15 minuutin välein. Yöversio 562N ajaa läpi yön, ainutlaatuisesti myös arkiöinä.

Länsimäki jakautuu lähes täysin rakentamattomaan itäosaan, jossa on metsää ja peltoa, sekä länsiosaan, joka on tiivistä metroasemaan tukeutuvaa lähiöaluetta. Peltoalueet sijaitsevat laajassa murroslaaksossa, jonka länsipuolella sijaitsevan melko korkean kallioselänteen takana on tasaista hiekkakenttää.

Murroslaakson edustalla sijaitsee Westerkullan kartano, joka on muodostunut 1600-luvulla ja jonka rakennushistoriallisesti arvokas päärakennus on peräisin vuodelta 1827. Vuonna 1915 päärakennus ja vuonna 1875 rakennettu lisärakennus yhdistettiin toisiinsa galleriahuoneen avulla.

Toinen kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde Länsimäessä ovat Myllymäen varustukset, jotka ovat osa Helsingin ympärille vuosina 1915–1917 rakennettua hajautettua linnoitusjärjestelmää. Nämä kallioon louhitut juoksuhaudat sijaitsevat puistoalueella. Linnoituslaitteet ovat muinaismuistolain suojelemia.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Metro (Mellunmäen metroasema Helsingin puolella)
  • 562 / 562N Mellunmäki–Hakunila–Tikkurila-Aviapolis / Lentoasema
  • 572, 572K Mellunmäki–Hakunila–Myyrmäki
  • 587 Mellunmäki–Hakunila–Honkanummi–Korso–Leppäkorpi
  • 588, 588B Länsisalmi–Länsimäki–Hakunila–Sotungin koulu
  • 811 (lähibussi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]