Mellunmäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mellunmäki
Mellungsbacka
Kaupungin kartta, jossa Mellunmäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Mellunmäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 473
Pinta-ala 2,23 km² 
Väkiluku 8 512 ()[1]
Väestötiheys 3 817 as./km²
Osa-alueet on osa-alue Mellunkylän peruspiirissä
Postinumerot 00970
Lähialueet Mustavuori, Keski-Vuosaari, Vartioharju, Vesala ja Vantaan Hakunilan palvelualue
Mellunmäen ja -kylän taloja ja kävelypolkuja Laakavuoressa

Mellunmäki (ruots. Mellungsbacka) on Mellunkylän kaupunginosaan ja samannimiseen peruspiiriin kuuluva noin 8 500 asukkaan kerrostalovaltainen osa-alue Itä-Helsingissä.

Mellunmäen kerrostaloalue sai alkunsa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Rakentaminen on jatkunut myöhemminkin, ja täydennysrakentamista tapahtuu jatkuvasti.

Mellunmäen naapureina ovat Mustavuoren viheraluevaltainen alue ja Keski-Vuosaari idässä, Vartioharju etelässä ja Vesala lännessä.

Pohjoisessa Mellunmäen kaupunkirakenne kytkeytyy Vantaan Länsimäen kaupunginosaan. Mellunmäen metroaseman yhteydessä toimivien liikkeiden palveluita käyttävät myös Länsimäen asukkaat.

Mellunmäkeläisille lähialueiden viheralueilla on keskeinen merkitys. Osia Mellunmäen Itäväylän itäpuolisista osista kuuluu Mustavuoren suojelualueeseen.

Yleiskuvaus alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäkeen alettiin rakentaa kerrostaloja vuonna 1968. Rakennukset ovat pääosin tyypillisiä 1970-luvun elementtitaloja. Valtaosa taloista on sittemmin peruskorjattu. Suurin osa kerrostaloista on matalia; kerrostaloista korkein on yhdeksänkerroksinen. Kadunnimistö liittyy yleisesti Pohjois-Suomen korkeisiin paikkoihin (esimerkiksi Ounasvaarantie, Pallaksentie, Rukatunturintie ja Saanatunturintie).

Mellunmäessä on myös pientaloasutusta, joka on syntynyt pääosin toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Omakoti-, pari- ja rivitaloja on muun muassa Mellunmäentien, Naulakalliontien ja Uussillantien varrella. Rukatunturintien päähän Rukanlaen, Rukanmäen, Rukatunturinrinteen ja Rukankujan varrelle on rakenteilla uusi pientalo-alue.

Vantaan puolella oleva Länsimäki on kasvanut kiinni Mellunmäkeen. Vantaan raja on muutaman sadan metrin päässä Mellunmäen metroaseman pohjoiselta sisäänkäynniltä. Metroaseman pohjoispuolista Mellunmäkeä kutsutaan toisinaan Laakavuoreksi.

Itäväylän varrella sijaitseva Fallpakka (alkuperäiseltä nimeltään Fallbacka) on pääosin 2000-luvulla rakennettua aluetta Mellunmäen eteläosassa, joka koostuu pääosin pienkerrostaloista, mutta alueella on myös uudempia kerrostaloja. Alueen rakentaminen on edelleen käynnissä. Vuonna 2017 aloitettiin uuden Tankovainion alueen rakentaminen Fallpakan yhteyteen. Vuosaaren sataman tunnelia korvaava reitti kulkee Fallpakan halki.

Naulakallio on jyrkänteiden rajaama pyöreä graniittikallio, joka on Helsingin mittakaavassa geologinen harvinaisuus. Kalliojyrkänteet ovat pystysuoria. Etelä- ja itärinteillä on ylempää irronneita suuria lohkareita, jotka muodostavat luolamaisia rakenteita. Näköaloja on Vuosaareen, Myllypuroon ja Kontulaan.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäessä on muutamia kauppoja ja muita palveluja. Mellunmäen vanhalla ostoskeskuksella Korvatunturintiellä sijaitsi Alepa, kirpputori, ravintola sekä kukkakauppa. Lisäksi ostoskeskuksen tiloissa toimi asukastila Mellari sekä evankelis-luterilainen seurakuntakeskus. Ostoskeskus purettiin vuonna 2017 ja sen tilalle rakennettiin hoivakoti ja asuinkerrostaloja liikekiinteistöllä vuosina 2017-2019.

Näiden lisäksi alueella sijaitsee myös parturikampaamoita, fysioterapioita, kaksi ketjuihin kuulumatonta kioskia metroaseman pohjoispuolella, kolme koulua (Mellunmäen ala-aste, Laakavuoren ala-aste sekä Naulakallion erityiskoulu) ja kahviloita.

Metroasemalla on K-supermarket Masi ja Mellunmäen Uusi Apteekki. Lisäksi asemalla on kaksi R-kioskia sekä Fitness 24 Seven - kuntosali. Metroaseman yhteydessä on liityntäpysäköintialue, linja-autoasema, taksiasema sekä Nesteen polttoaineen itsepalveluasema.

Itäväylän varrella Mellunmäentien ja Rukatunturintien risteyksessä on K-Market. Sen tiloissa on Alko ja Posti. Lisää palveluita löytyy metroradan ja bussilinjojen varrelta Itäkeskuksesta ja Kontulasta.

Koulujen, vanhainkotien ja nuorisotalon lisäksi alueella ei juuri ole kunnallisia palveluita, vaan niitä pitää hakea lähialueilta, kuten Kontulasta ja Myllypurosta.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mellunmäkeen liikennöivät useat eri bussilinjat. Julkisista liikennevälineistä metro on keskeisin. Mellunmäen metroasemalta pääsee Helsingin keskustaan noin 20 minuutissa.

Mellunmäen metroasema on maailman pohjoisin metroasema.[2]

Mellunmäkeen pääsee autolla Kehä I:ltä Kontulan liittymästä tai Itäväylältä Mellunmäentien tai Länsimäentien risteyksestä.

Bussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 95 Itäkeskus (M)Vartioharju – Mellunmäki (M) – Rekipellontie – Kontula (M) – Keinutie
 • 95N Rautatientori – Tammisalo – Roihuvuori – Marjaniemi – Vartiokylä – Mellunmäki/Länsimäki
 • 97 Itäkeskus (M) – Puotila – Mellunmäki (M)
 • 97V Itäkeskus (M) – Puotila – Vartioharjuntie – Mellunmäki (M)
 • 97N Rautatientori – Mellunmäki – Kotikonnuntie
 • 560 Rastila - Vuosaari - Mellunmäki - Kontula - Malmi - Myyrmäki
 • 805 Itäkeskus - Mellunmäki - Myllypuro (Pienkalustolinja)
 • 811 Kivikko - Kontula - Mellunmäki - Länsimäki (Pienkalustolinja)
 • 812 Mellunmäki – Myllypuro (Pienkalustolinja)
 • 818 Vuosaari - Vuosaaren satama - Mellunmäki (Pienkalustolinja)

Mellunmäen metroasemalla on seuraavien Vantaan linjojen päätepysäkki:

 • 562,N Mellunmäki - Tikkurila - Aviapolis
 • 572,K Mellunmäki - Myyrmäki
 • 587 Mellunmäki – Honkanummi – KorsoLeppäkorpi

Seuraavat bussilinjat ohittavat Fallpakan, mutta eivät käy Mellunmäen metroasemalla vaan ajavat Itäväylää:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
 2. Mellunmäen metroaseman peruskorjaus valmis Hel.fi. 1.7.2010. Helsingin kaupunki. Viitattu 9.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.