Pitäjänmäen yritysalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitäjänmäen yritysalue
Sockenbacka företagsområde
Kaupungin kartta, jossa Pitäjänmäen yritysalue korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Pitäjänmäen yritysalue korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 465
Pinta-ala 1,41 km² [1]
Väkiluku 3 709 ()[2]
Väestötiheys 2 630 as./km²
Osa-alueet on itse osa Pitäjänmäen kaupunginosaa
Postinumero(t) 00380
Lähialueet Reimarla, Marttila, Lassila, Etelä-Haaga, Munkkivuori, Tali, Pajamäki, Espoo

Pitäjänmäen yritysalue (ruots. Sockenbacka företagsområde) on Pitäjänmäen kaupunginosaan kuuluva, runsaasti työpaikkoja tarjoava läntisen Helsingin osa-alue. Alueella asuu noin 3 600 henkeä (31.12.2018) ja työpaikkoja se tarjoaa lähes 20 100 hengelle (31.12.2017).[1]

Alueen asuinrakennukset, joista suuri osa on melko uusia, sijoittuvat rantaradan eteläpuolelle. Liikenteellisesti vilkkaiden väylien rajaaman kaupunginosan viihtyisyyttä lisää sen naapuristossa etelässä oleva Talin ulkoilupuisto ja viheralue. Vantaanjoen muinainen uoma, nyttemmin pieni Mätäjoki kulkee Pitäjänmäen yritysalueen keskellä olevan Strömbergin puiston läpi matkallaan mereen.

Pitäjänmäen yritysalueella on päiväkoti ja Strömbergin koulu (peruskoulu) esikouluineen. Alueella annetaan myös ammatillista ja ylempää koulutusta (esimerkiksi Ammatti-instituutin Taitotalo / Amiedu, Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosasto).

Alueen nimi oli aikaisemmin Pitäjänmäen teollisuus­alue (ruots. Sockenbacka industriområde), mutta vuoden 2013 alussa se muutettiin kaupunginhallituksen päätöksellä Pitäjänmäen yritysalueeksi. Uusi nimi oli jo ennestään ollut vakiintumassa käyttöön, sillä alueella toimii monenlaisia yrityksiä mutta enää vähenevässä määrin teollisuutta.[3][4]

Alueen liikenneväylistä keskeisimpiin kuuluu 1904 rakennettu Helsingin ja Turun välinen rantarata. Radan lähiliikennettä palvelevista asemista niin Valimo kuin Pitäjänmäkikin sijoittuvat Pitäjänmäen yritysalueelle. Muita valtaväyliä ovat aluetta idässä rajoittava Vihdintie (seututie 120, samalla raja Haagaan) sekä pohjoisessa Kaupintie (raja Marttilaan) ja Vihdintien liikenneympyrästä alkava Pitäjänmäentie (seututie 110, tämä jatkuu Espoon puolella Turuntienä; radan pohjoispuoliselta osaltaan toimii samana rajana Reimarlaan).

Rakennushistoriaa ja yritystoimintaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
ABB:n Pitäjänmäen tehdas helmikuussa 2020.

Rantaradan läheisyyteen nousi 1900-luvun alkupuolella merkittävä teollisuusalue Strömbergin valimon yhteyteen radan eteläpuolelle. Raskaampaa teollisuutta edustaa alueella yhä ABB. Ajan saatossa toimitiloja on rakennettu lisää.

Arkkitehtonisesti kiinnostavana kohteena pidetään Pitäjänmäen yritysalueella muun muassa Valion pääkonttoria (1974, osoitteessa Meijeritie 6). Valion Tietokonekeskuksen (1985) suunnitteli Antti Katajamäki ja Tutkimuskeskuksen (1994) Osmo Syrjänen.

Pitäjänmäen yritysalueen konttoreissa tehdään nyttemmin erityisesti informaatioteknisen alan tutkimusta, tuotekehitystä, suunnittelua ja muuta toimistotyötä. Alueella on suuryritysten (esimerkiksi ABB, CGI ja Fujitsu) ohella paljon vilkasta pientä ja keskisuurta yritystoimintaa esimerkiksi myynnin, huollon ja laitekorjaamojen palvelujen piirissä. Alueella toimii esimerkiksi Halvan makeistehdas. Lisäksi Telia on rakentanut alueelle suuren datakeskuksen.

  1. a b Helsinki alueittain 2019, s. 72. Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, 2020. ISBN 2323-4539. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 30.7.2021).
  2. https://www.aluesarjat.fi/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Helsingin kaupunginhallituksen pöytäkirja 26.11.2012, § 1329: Kaupungin piirijaon tarkistaminen ja kaupunginosajaon muutokset Helsingin kaupunki. Viitattu 18.2.2013.
  4. Helsingin kaupunginhallituksen pöytäkirjan liite 26.11.2012: Muutoskohteet Helsingin kaupunki. Viitattu 18.2.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.