Torpparinmäki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Torpparinmäki
Torparbacken
Kaupungin kartta, jossa Torpparinmäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Torpparinmäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 352
Pinta-ala 1,47 km² 
Väkiluku 2 680 ()[1]
Väestötiheys 1851 as./km²
Osa-alueet kuuluu Tuomarinkylän peruspiiriin ja kaupunginosaan
Postinumerot 00690
Lähialueet Paloheinä, Haltiala, Tuomarinkartano

Torpparinmäki (ruots. Torparbacken) on 1950-luvulta lähtien rakennettu Tuomarinkylän kaupunginosan osa-alue Pohjois-Helsingissä, Paloheinän kupeessa, 12 kilometriä keskustasta pohjoiseen. Torpparinmäessä asuu 2 680 henkeä (1.1.2013).

Torpparinmäki sijaitsee Tuusulanväylän luoteispuolella. Eteläraja Paloheinään kulkee Kuusmiehenkaarta (tie) myötäillen. Lännessä ja pohjoisessa Torpparinmäkeä reunustavat Haltialan laajat pelto- ja metsäalueet.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäki on saanut nimensä Tuomarinkylän kartanon torppareista. Alueelle rakennettiin rintamamiestaloja toisen maailmansodan jälkeen.[2] Vuonna 1981 Torpparinmäessä järjestettiin asuntomessut,[3] joiden jälkeen aluetta on täydennetty ja sen asukasluku on kolminkertaistunut 1960-lukuun verrattuna.

1980-luvun asuntomessut kytkeytyivät Helsingin kaupungin PIKO-koerakentamisprojektiin. Tasaiselle peltoalueelle rakennettiin pääasiassa kaksikerroksisiin paritaloihin 80 asuntoa. Alueen rakentamisessa tavoitteena oli energiaa taloudellisesti käyttävä rakentaminen ja yhteisöllisyyden tukeminen. Aurinkoenergiaa hyödynnettiin tuolloin poikkeuksellisen paljon aktiivisesti ja passiivisesti; asunnoissa olleet lasikuistit, viherhuoneet ja pihatilat herättivätkin kiinnostusta.

Ympäristö ja ulkoilumahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäki on vehreää aluetta ja siellä kasvaa harvinaisia kasveja kuten mätäshelmiköitä.[2]

Torpparinmäen naapurusto tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet.[4] Viereinen Haltiala peltoineen, aarnimetsineen ja kotieläinpuistoineen kuuluu pohjoisena osana Helsingin keskuspuistoon. Pienen matkan päässä lännessä on Paloheinän ulkoilumaja. Sieltä lähtee monia ulkoilureittejä läheiseen maastoon; urista useat ovat valaistuja. Heti Torpparinmäen kyljessä on myös Paloheinän golfkenttä. Tuusulanväylän eteläpuolelta Tuomarinkartanon alueelta löytyy monta ratsastustallia.

Liikennemelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kaupungin meluselvityksen mukaan valtaosa Torpparinmäkeä on yli 55 dB:n melualueella. Torpparinmäessä tieliikenteen melua aiheuttaa Tuusulanväylä. Tuusulanväylän liikennemäärä on keskimäärin 85 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Se on toiseksi liikennöidyin Helsingin kaupungin säteittäinen sisääntuloväylä Lahdenväylän jälkeen.[5][2]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäessä on

  • Torpparinmäen peruskoulu, jossa on ala- ja yläaste sekä nuorisotalo
  • Korttelitalo, jossa on kerho, seurakunnan tiloja, päiväkoti ja koulu

Alueen keskellä Näsinpuistossa on Vesa-Pekka Rannikon läpivärjätystä betonista tekemä veistos Aamu.[6]

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpparinmäessä sijaitsee päätepysäkki linjoille 67, 67V sekä yölinja 67N. Torpparinmäen kautta kulkevat myös bussit 560, 611 ja 611B, sekä yölinja 61N.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.