Tullisaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tullisaari
Turholm
Kaupungin kartta, jossa Tullisaari korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Tullisaari korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Kaakkoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 493
Pinta-ala 0,65 km² 
Väkiluku 633 (1.1.2016)
Väestötiheys 12 as./km²
Osa-alueet On itse osa-alue Laajasalon kaupunginosassa
Postinumero(t) 00840
Lähialueet Kulosaari, Herttoniemenranta, Yliskylä, Kruunuvuorenranta
Aino Acktén huvila
Tullisaari teoksessa Finland framställdt i teckningar (1845-1852)

Tullisaari (ruots. Turholm) on viheraluevaltainen Helsingin Laajasalon kaupunginosan osa-alue. Tullisaaren alue muodostuu Aino Acktén huvilan ympäristöstä puistoineen. Alue sijaitsee Laajasalon saaren luoteisosassa Tullisaarenselän eteläpuolella. Tullisaaren alueella asuu 633 henkilöä (1.1.2017[1]) ja työpaikkoja siellä on kaksi (31.12.2003).

Aino Acktén aikoinaan asuttaman, vuonna 1877 valmistuneen huvilan omistaa nykyään Helsingin kaupunki. Viereinen Deckerin huvila on yksityiskäytössä. Tullisaari koostuu pääosin puisto- ja viheralueista (Tullisaarenpuisto). Alueeseen kuuluvat myös Killingholma ja Pyysaari venesatamineen ja kesäravintoloineen sekä osa metsää Kaitalahden ja Koirasaarentien välissä.

Alueen tunnettu historia ulottuu 1500-luvulle. Kartanon ovat omistaneet muun muassa kauppaneuvos Henrik Borgström 1800-luvulla ja Helsingin pormestari Lars Mickelsson (aateloituna Svanström) 1600-luvulla. Tullisaaren kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa 1958. Alue kuuluu nykyään Helsingin kaupungille. Tuurholman eli nykyisin Tullisaaren nimi ei liity tullilaitokseen vaan todennäköisimmin vanhaan ruotsalaiseen miehennimeen ”Tulo”; 1500-luvun lähteissä alueen nimi on ”Tulo holm”. Silloin nimi tarkoitti alueen pohjoisrannalla ollutta pientä erillistä saarta, joka myöhemmin on maankohoamisen vuoksi kasvanut kiinni Laajasaloon. Silloinen salmi kulki nykyisen Tullisaarenpuiston poikki, missä sen paikalla on nykyisinkin selvästi havaittava laakso. Maisemista on louhittu muun muassa kalkkia.

Naapuristossa Tullivuorenselän vastarannalla sijaitsevat Kulosaari ja Herttoniemenranta. Naapurialueita Laajasalossa ovat Yliskylä ja Kruunuvuorenranta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väkilukutilastoja 2017 hel.fi. 28.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tullisaari.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.