Myllypuro

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunginosaa Helsingissä. Katso myös Myllypuro (täsmennyssivu).
Myllypuro
Kvarnbäcken
Kaupungin kartta, jossa Myllypuro korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Myllypuro korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 454(702 peruspiiri)
Pinta-ala 3,52 km² 
Väkiluku 11 385 (1.1.2015)
Väestötiheys 3235 as./km²
Osa-alueet on itse peruspiiri
Postinumerot 00920
Lähialueet Viikki, Herttoniemi, Puotinharju, Latokartano, Kivikko, Kurkimäki, Kontula, Vartiokylä, Itäkeskus

Myllypuro (ruots. Kvarnbäcken) on Helsingin 45. kaupunginosaan Vartiokylään kuuluva osa-alue Itä-Helsingissä, Kehä I:n länsi- ja Itäkeskuksen pohjoispuolella. Myllypuro muodostaa oman peruspiirinsä. Alueen keskusta uudistetaan voimakkaasti 2010-luvun alussa, muun muassa ostoskeskuksen kortteli rakennetaan kokonaan uudelleen.

Alueen nimi viittaa sen halki virtaavaan puroon, jonka varrella esiintyy jo 1700-luvun kartassa paikannimi Grötkvarn (puuromylly). Alue liitettiin Helsingin kaupunkiin vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa. Alkujaan Herttoniemen kylään ja 43. kaupunginosaan kuulunut Myllypuro siirrettiin Vartiokylään vuonna 1959 ja muodostettiin siihen kuuluvaksi osa-alueeksi, jolloin nimi tuli viralliseen käyttöön. Alueen kadut on nimetty pääosin myllyyn liittyvän aihepiirin mukaan.[1]

Myllypurossa asuu 10 705 asukasta (1.1.2014), työpaikkoja alueella on noin 1 600 (31.12.2012).[2] Myllypuron keskuksessa, alueen itäosassa sijaitsee vuonna 1986 käyttöön otettu metroasema. Alueella liikennöi metron liityntälinja 92 (Itäkeskus (M) - Myllypuro (M) - Alakiventie). Lisäksi metroaseman ja alueen keskuksen itäpuolella Kehä I:llä liikennöi useita busseja.

Myllypuro on metsäinen ja kallioinen väljästi rakennettu asuinalue. Vapaasti tonteilla seisovat talot sijoittuvat runsaan puuston ja kalliosaarekkeiden väliin. Kerrostaloalue on pääosin 1960-luvulla rakentunut esikaupunkialue, ja suuri osa taloista on peruskorjattu.lähde?

Myllypuron keskusta uudistettiin 2010-luvun vaihteessa. Vanha ostoskeskus purettiin vuonna 2009 ja se korvattiin uudella, selvästi suuremmalla keskuskorttelilla. Lisäksi sen läheisyyteen on rakennettu ja rakennetaan uusia asuinrakennuksia. Metron vieressä on koko Itä-Helsinkiä palveleva terveysasema ja uusille toimitiloille on varattu useita tontteja. Ammattikorkeakoulu Metropolia on päättänyt rakentaa kampuksen tälle alueelle.

Myllypurontietä Myllypurossa lokakuussa 2005.

Myllypuron länsiosassa on laaja pientaloalue, josta uusin osa eli niin sanottu Hallainvuorentien alue on rakentunut 2000-luvun alussa. Myllypuron keskuksen eteläpuolelle Alakiventielle valmistuu 2010-luvun alussa uusi puistoalue paikalle, josta vuosi­tuhannen vaihteessa jouduttiin purkamaan asuintaloja ja päiväkoti entisen kaato­paikan aiheuttaman maaperän pilaantumisen takia. Etelä-Myllypuroon nousevan uuden Myllykylän puupientaloalueen rakennustyöt on aloitettu syksyllä 2009.

Myllypuron peruspiirissä toimii neljä suomenkielistä sekä yksi ruotsinkielinen päiväkoti. Alueella sijaitsevat lisäksi ala-asteen sekä yläasteen koulut.

Myllypurontietä läntisessä Myllypurossa.

Myllypurossa on hyvien kulkuyhteyksien (metro ja Kehä I) päässä koko kaupungin mittakaavassakin huomattavia liikuntapaikkoja: monitoimihalli Liikuntamyllyn sekä salibandyhalli Arena Center Myllypuron seuraksi valmistui 2009 Pallomylly, toinen Helsingin suurista jalkapallohalleista. Pallomyllyn yhteydessä asuinalueen eteläpuolella on laaja Myllypuron liikuntapuisto. Myllypuron lapsille ja nuorille on laadittu oma harrasteopas pääosin liikuntaharrastuksista Myllypurossa ja sen lähialueilla.

Kaupunginosasa sijaitsee yksi tuleva Helsinki Metropolian ammattikorkeakoulu, Myllypuron kampus, jolla opiskelijat tulee noin 6000 opiskelijan ja 500 kampuksesta tulee Metropolian neljästä kampuksesta suurin. Myllypuroon rakennetaan osin metroradan päälle hyvin liikenneyhteyksien varralle täysin uusi kampus Metropolian käyttoon. [1]

Myllypuron metroaseman eteläinen sisäänkäynti.

Myllypurossa sijaitsee Myllypuron kuntoutuskoti, joka on tarkoitettu mielenterveyskuntoutujille.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 207. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.
  2. Helsinki alueittain 2014 (PDF) (s. 176) 2015. Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 10.5.2015.
  3. http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/HelsinkiV2/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/asunnottomien-tuet-ja-palvelut/asuintalot/myllypuro/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]