Koivusaari (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koivusaari
Björkholmen
Koivusaari siirtolohkare.jpg
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Eteläinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 31 (osa-alue 314)
Väestötiheys 4198 as./km²
Osa-alueet on itse Lauttasaaren osa-alue
Postinumerot 00200
Lähialueet Myllykallio, Espoon Hanasaari

Koivusaari (ruots. Björkholmen) on pieni saari ja samalla Lautta­saaren kaupungin­osaan kuuluva osa-alue Helsingissä Lautta­saaren länsi­puolella. Saarella sijaitsee kaksi pursiseuraa venesatamineen ja Nokian koulutuskeskus. Nykyinen Koivusaari on muodostettu yhdistämällä varsinainen Koivusaari sen eteläpuoliseen Leppäsaareen ja laajentamalla tätä aluetta.

Länsiväylä kulkee Koivusaaren pohjoisosan kautta, mutta siltä ei ole liittymää saareen. Lauttasaaren ja Koivusaaren välissä on silta. Koivusaaren ja viereisen, Espoon puolella sijaitsevan Hanasaaren yhdistää maapenger. Moottoritien vieressä kulkee erillinen, Lauttasaaresta Koivusaareen johtava tie siltoineen, ja molemmilla puolilla lisäksi kevyen liikenteen väylät.

Koivusaareen on rakenteilla Koivusaaren metroasema osana länsimetroa. Saarelle on suunniteltu uutta tuhansien ihmisten asuinaluetta.[1] Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2008 alueesta suunnittelukilpailun, jonka voitti Ilkka Svärd, Arkkitehtuuritoimisto Sopanen-Svärd Oy. Heidän laatimansa suunnitelman mukaan uudet rakennukset tulisivat etupäässä saaren rannoille, suurelta osin täyttömaalle ja Länsiväylä peitettäisiin saaren kohdalla pitkällä kannella.[2]

Koivusaaren eteläkärjessä oleva pystyasentoinen graniittilohkare on Helsingin suurimpia siirtolohkareita. Lohkareen koko on 5 m (korkeus) x 8,5 m x 4,5 m (alun perin 6 m, osia lohjennut). Se on luokiteltu näyttäväksi maisemaelementiksi jolla on luonnonsuojeluarvoa[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]