Nyländska Jaktklubben

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seuran paviljonki Valkosaaressa

Nyländska Jaktklubben (NJK) on Helsingin vanhin ja Suomen toiseksi vanhin pursiseura. NJK:n satama ja ravintola sijaitsevat Valkosaaressa Eteläsataman edustalla. NJK:lla on toinen satama Koivusaaressa Lauttasaaren länsipuolella. Pursiseuran virallinen kieli on ruotsi. Jäseniä on noin 2 600[1] ja rekisteröityjä veneitä noin 700.

Nykyisin Valkosaari toimii myös vierasvenesatamana, jossa on 25 vieraspaikkaa ja lisäksi käytetään vapaita kerhopaikkoja.[2] Valkosaaressa käy vuosittain noin 500 vierasvenettä.[1]

Pursiseuran säännöt vahvistettiin 4. maaliskuuta 1861 keisari Aleksanteri II:n esittelyssä. Samalla seura sai ensimmäisen lippunsa, josta tuli esikuva Suomen lipulle. NJK:n nykyinen lippu on järjestyksessä neljäs.

NJK:n ensimmäinen paviljonki sijaitsi Mössenholman saaressa, Sinebrychoffin suvun omistaman kartanon mailla. 30. toukokuuta 1885 pidetyssä seuran vuosikokouksessa, N. Sinebrychoff antoi hallussansa olevan Valkosaaren seuran käyttöön samasta vuokrasummasta kuin itse oli siitä maksanut, eli 225 mk vuodessa. Samassa kokouksessa N. Sinebrychoff valittiin seuran uudeksi kommodoriksi, everstiluutnantti Mobergin kieltäydyttyä jatkamasta toimea[3]. Ensimmäinen klubirakennus valmistui jo samana vuonna. Sen vihki itse keisari Aleksanteri III ”armollisuuden osoituksena” ensimmäisellä Helsingin-vierailullaan.

Nykyinen, pitsihuvilatyyppinen rakennus on arkkitehtitoimisto Estlander & Zettergrenin käsialaa ja vihittiin käyttöön 31. elokuuta 1900. Rakennuksen perinteinen tyyli ja taso on säilytetty meidän päiviimme, ja pitkistä purjehdusperinteistä kertovat sekä ulkomaisten veneseurojen tervehdysviirit että suuri veneiden puolimallinäyttely.[1]

Ravintola NJK on vuosikymmenien kuluessa palvellut sekä seuran jäsenistöä että useiden ravintoloitsijoiden vetämänä suurta yleisöä. Royal Ravintolat Oy:n edeltäjä MK-Rest Oy tuli ravintoloitsijaksi vuonna 1989.

Ravintola NJK toimii myös ympäristön kannalta järkevästi. Ravintola NJK:lle onkin myönnetty Pohjoismainen ympäristömerkki, eli Joutsenmerkki.

Seuran kommodori on Mats Welin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lyhyesti suomeksi Nyländska Jaktklubben. Viitattu 19.2.2017.
  2. Valkosaari / NJK Visit Saaristo. Viitattu 19.2.2017.
  3. Uusmaalaisen purjehdusklubin wuosikokous. Suomen Wirallinen Lehti, 2.6.1885.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]