Nyländska Jaktklubben

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seuran paviljonki Valkosaaressa

Nyländska Jaktklubben (NJK) on Helsingin vanhin ja Suomen toiseksi vanhin pursiseura. NJK:n satama ja ravintola sijaitsevat Valkosaaressa Eteläsataman edustalla. NJK:lla on toinen satama Koivusaaressa Lauttasaaren länsipuolella. Pursiseuran virallinen kieli on ruotsi. Jäseniä on noin 2 300 ja rekisteröityjä veneitä noin 700. Nykyisin Valkosaari toimii myös Helsingin kaupungin virallisena venesatamana. Satamakirjan mukaan Valkosaaressa käy vuosittain noin 550 vierasvenettä.

Pursiseuran säännöt vahvistettiin 4. maaliskuuta 1861 keisari Aleksanteri II:n esittelyssä. Samalla seura sai ensimmäisen lippunsa, josta tuli esikuva Suomen lipulle. NJK:n nykyinen lippu on järjestyksessä neljäs. Valkosaareen seura muutti vuonna 1885, ja ensimmäinen klubirakennus valmistui jo samana vuonna. Sen vihki itse keisari Aleksanteri III ”armollisuuden osoituksena” ensimmäisellä Helsingin-vierailullaan.

Nykyinen, pitsihuvilatyyppinen rakennus on arkkitehtitoimisto Estlander & Zettergrenin käsialaa ja vihittiin käyttöön 31. elokuuta 1900. Rakennuksen perinteinen tyyli ja taso on säilytetty meidän päiviimme, ja pitkistä purjehdusperinteistä kertovat sekä ulkomaisten veneseurojen tervehdysviirit että suuri veneiden puolimallinäyttely.

Ravintola NJK on vuosikymmenien kuluessa palvellut sekä seuran jäsenistöä että useiden ravintoloitsijoiden vetämänä suurta yleisöä. Royal Ravintolat Oy:n edeltäjä MK-Rest Oy tuli ravintoloitsijaksi vuonna 1989.

Ravintola NJK toimii myös ympäristön kannalta järkevästi. Ravintola NJK:lle onkin myönnetty Pohjoismainen ympäristömerkki, eli Joutsenmerkki.

Seuran kommodori on Claes Tallberg.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]