Tali (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tali
Tali
Kaupungin kartta, jossa Tali korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Tali korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 462
Pinta-ala 1,01 km² 
Väkiluku 1 090 ()[1]
Väestötiheys 1064 as./km²
Osa-alueet -
Postinumerot 00350
Lähialueet Pajamäki, Pitäjänmäen yritysalue, Munkkivuori, Talinranta, Vanha Munkkiniemi, Espoo
Talin kartanon päärakennus
Talin keilahalli sijaitsee Munkkivuoressa

Tali (ruots. Tali) on Pitäjänmäen kaupunginosaan kuuluva läntisen Helsingin osa-alue.

Pitäjänmäentien eteläpuolella, Suomen vanhimpiin kuuluvan Talin siirtolapuutarhan itäpuolella on noin tuhannen asukkaan nuori asuinalue nimeltään Talinlehto. Sen rakennukset ovat enimmäkseen matalia kerrostaloja. Talin kartanon mailla on laaja puistoalue ja siirtolapuutarha. Kartano itse on 1600-luvulta. Empiretyylinen päärakennus on 1820-luvulta ja kartanopuistokin 1800-luvulta. Siellä on jalopuita, muun muassa vanha tammi, joka on Helsingin paksuin puu. Kartanolle johtaa koivukuja Talin puistotie.

Talista ja alueen lähistöltä löytyvät hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Alueella on paljon jalkapallokenttiä ja golfkenttä. Kartanon mailla toimii vuonna 1932 perustettu Helsingin Golfklubi, joka on Suomen vanhin golfseura. Se sai 20 vuoden jatkoajan, kun alueelle suunniteltu asuinalue-ehdotus hylättiin kaupungin elimissä.[2] Lisäksi alueella sijaitsee Talin jalkapallohalli, joka on pääasiassa junioriseurojen harjoituskäytössä. 1920–1950-luvuilla Talissa toimi laukkarata, jossa järjestettiin myös Helsingin olympialaisten ratsastuskilpailuja.

Talin huipulla Vermon kupeessa on frisbeegolfrata. Sen vieressä on koirien agilityharjoitusrata. Aiemmin alueen käyttötarkoitus oli aivan toinen. Talinhuipun puistoalue on rakennettu vanhan, 1960- ja 1970 luvulla käytössä olleen Ison Huopalahden kaatopaikka-alueen päälle. Talinhupun itärinteessä on Pajamäen aurinkokuntamalliin kuluva Jupiter-planeetan malli.

Munkkivuoreen laskettavassa Talin liikuntapuistossa sijaitsee keila-, tennis- ja jalkapallohallit sekä ulkokenttiä.

Merkittäviä sääilmiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golf-klubilla vieraili trombi naisten golfin Euroopan Tourin osakilpailun aikana 28. elokuuta 2005, jolloin paikalla sijainnut suojakatos hajosi. Samalla yhdeksän henkilöä loukkaantui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]