Pajamäen aurinkokuntamalli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mallin Aurinko Pajamäen Patterimäellä.
Uranuksen malli Villa Elfvikin huvimajassa, Espoossa.

Pajamäen aurinkokuntamalli on vuonna 1992 Helsinkiin ja osin Espooseen valmistunut oman aurinkokuntamme pienoismalli. Mallin mittakaava on 1:1 000 000 000, joten mallin yksi millimetri vastaa aurinkokunnan 1 000 kilometriä. Kohteesta toiseen kävelessään saa selkeän kuvan valon nopeudesta aurinkokunnan mittakavassa. Mallin mittakaavassa valon nopeus on vain 0,3 m/s eli noin 1,08 km /h. Yksi valovuosi on mallin mittakaavassa n. 9460 km.

Mallin rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallin keskus, Aurinko, on sijoitettu Pajamäen Patterimäelle 20 metriä korkean maston päähän. Teräsputkista tehty Aurinkoa kuvaava pallo on halkaisijaltaan 1,4 metriä. Planeetat on sijoitettu matalien betonitolppien päähän sellaisille paikoille, että niiden etäisyydet Auringosta ovat oikeassa mittakaavassa. Planeetat ovat myös kooltaan mittakaavan mukaisia: esimerkiksi Merkuriuksen koko mallissa on vain 4,9 millimetriä. Mallia ja planeettoja on selitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi mallien luona olevissa ilmoitustauluissa.

Maa ja Kuu on ilkivallan vuoksi toteutettu muista taivaankappaleista poiketen kahtena reikänä teräslevyssä; myös niiden välinen etäisyys on samassa mittakaavassa. Vaikka Pluto menetti vuonna 2006 planeetan statuksensa, sen on silti yhä mukana mallissa yhdessä kuunsa Kharonin kanssa. Muiden planeettojen kuita ei ole huomioitu.

Sijainnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]