Pajamäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pajamäki
Smedjebacka
Kaupungin kartta, jossa Pajamäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Pajamäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 462
Pinta-ala 0,27 km² 
Väkiluku 1 862 ()[1]
Väestötiheys 6750 as./km²
Osa-alueet On itse Pitäjänmäen kaupunginosan osa-alue
Postinumerot 00360
Lähialueet Pitäjänmäen teollisuusalue, Tali, Espoo

Pajamäki (ruots. Smedjebacka) on Pitäjänmäen osa-alue Länsi-Helsingissä, aivan Espoon rajan vieressä. Se sijaitsee metsän erottamana Pitäjänmäen teollisuusalueen kainalossa, Talin puistoalueen vieressä. Alueella on lähinnä kerrostaloja, joita on rakennettu 1950-luvulta lähtien.

Pajamäessä on vain kaksi katua, Pajamäentie ja Poutamäentie. Pajamäellä on oma postinumeronsa, 00360, vaikkei sillä ole enää omaa postitoimistoa. Munkkivuoren postitoimisto (00350) hoitaa myös Pajamäen postinjakelun.

Läpiliikennettä ei ole, joten alue on varsin rauhallinen ja lapsiperheiden suosiossa. Helsingin sisäisten bussilinjojen 14 (Helsingin Bussiliikenne) ja 59 (Pohjolan Liikenne) päätepysäkit sijaitsevat Pajamäessä. Lisäksi Pitäjänmäen rautatieasema sekä Pitäjänmäentietä kulkevien seutu- ja paikallislinjojen pysäkit ovat lähellä.

Asukkaita Pajamäessä on 1 823 ja työpaikkoja löytyy 96 hengelle.lähde?

Pajamäessä on mm. apteekki, lähikauppa, parturi-kampaamo ja ravintola Vanha Paja. Lisäksi Vermon ravirata sekä Talin siirtolapuutarha, golfkenttä ja liikuntakeskus ovat kävelyetäisyyden sisällä. Myös Patterinmäen linnoitus sijaitsee Pajamäessä.

Pajamäen Patterimäellä on aurinkokuntamallin keskusta. Malli on rakennettu mittakaavaan 1:1 miljardi.

Pajamäen pientä kaupunginosaa edustaa jalkapallon erikoisseura, Pajamäen Pallo-Veikot (PPV 1969), jolle juniorijalkapalloilu on alusta lähtien ollut tärkeä osa toimintaa. Pienestä väestöpohjastaan huolimatta PPV on sitkeästi sinnitellyt rekrytoimalla aitoja ja alkuperäisiä pajamäkeläisiä ja keräämällä pelaajia läheisistä kaupunginosista.

Vuonna 2008 PPV:n junioreita on n. 200 ja seuran junioritoiminta on vahvassa kasvussa. PPV:n edustusjoukkue pelaa kaudella 2013 3. divisioonassa. Pajamäessä oli jalkapallohalli (nyttemmin purettu) sekä keinonurmikenttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pajamäki.
  1. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.