Puotila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Puotilaa. Halikon Puotilasta on eri artikkeli. Puotila-nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Puotila (sukunimi). Puotila on myös kylä Vehmaalla.
Puotila
Botby gård
Kaupungin kartta, jossa Puotila korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Puotila korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 451
Pinta-ala 0,93 km² [1]
Väkiluku 4 930 (1.1.2013)
Väestötiheys 5301 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Vartiokylän kaupunginosassa
Postinumero(t) 00910
Lähialueet Vartioharju, Marjaniemi, Itäkeskus, Puotinharju, Vuosaari

Puotila (ruots. Botby gård) on Helsingin 45. kaupunginosaan eli Vartiokylään kuuluva osa-alue Itä-Helsingissä, jossa on noin 5000 asukasta ja vajaat 730 työpaikkaa.[1] Puotila on Helsingin vanhimpia lähiöitä.

Puotilan vanhimmat kerrostalot ovat valmistuneet syksyllä 1960. Osa kolmi- tai nelikerroksisista taloista muodostaa umpikortteleita, mikä on ajan lähiöissä epätavallista.[1] Rapatut kolmikerroksiset talot rakennettiin vuosina 1961–1965. Yleisilme on selvästi 50-lukulainen. Puotilan pohjoiskulmassa Haarniskatien ympäristössä julkisivut ovat punatiiltä. Lähiö on yleiskaavassa merkitty rakennustaiteellisesti arvokkaaksi alueeksi. Puotilaan on valmistunut jonkin verran uutta täydennysrakentamista vuosina 1999–2006, erityisesti metroaseman läheisyyteen.

Puotinkylän kartanon vieressä on viljelyspalstoja ja pieni metsäalue Juorumäki. Uimarannalta on näkymät Vartiokylänlahdelle ja Vuosaaren sillalle. Sillan toisella puolella on iso venesatama, josta voi aloittaa pitkän kävelyretken rantoja pitkin Herttoniemenrantaan saakka. Puotilan aluevedet ovat suosittu paikka kalastukseen.

Puotilassa on kaksi vanhainkotia ja siksi alueen asukkaiden keski-ikä onkin kaupungin korkeimpia.lähde?

Puotilan yhdistää Vuosaareen Vartiokylänlahden ylittävä silta, joka avattiin 1. heinäkuuta 1966.

Palveluita ja rakennuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puotilassa oli elintarvikeliikkeitä 1960- ja 1970-luvuilla myös Haarniskatiellä, Rantakartanontiellä (HOK), Klaavuntie 8:ssa (Elanto) ja Rusthollarinkuja 2:n päädyssä (Valinta Penttinen / Valinta Lehtinen)

Puotilassa on kaksi koulua: Puotilan ala-aste, joka aloitti kansakouluna vuonna 1967, sekä Vartiokylän yläaste, joka on aloittanut yksityisenä Vartiokylän yhteiskouluna (rehtorina Aatto Tanninen). Jälkimmäisessä oli 1960-luvulla jopa 1 000 oppilasta, kun koulua kävi siellä iltavuorossa muiden lähiöiden koululaisia, kun niissä ei vielä ollut omia kouluja valmiina.

Rantakartanontien ja Porvoontien (nyk. Itäväylä) risteyksessä, urheilukentän reunassa oli lippakioski.

Ala-asteen viereisellä mäellä sijaitsee Vartiokylän työväentalo, jossa muun muassa järjestettiin tansseja 1960-luvulla. Nuorison houkuttelemiseksi se toimi myös nimellä Uusi Natsa.

1960-luvun alussa, kun nyk. Puotinharjua vasta rakennettiin, sitä kutsuttiin Puotila II:ksi (kakkoseksi), kun muutakaan nimeä sille ei vielä ollut.

Puotilan kartano oli 50-luvulla koulunakin, 60-luvulla myös asuinkäytössä, mutta on nykyisin ravintolakäytössä. Pienemmässä kartanorakennuksessa, ns. pehtorinpytingissä, toimii tiettävästi Suomen vanhin disko, Sven Tuuva klubi eli Svenkka. Kartanon entisessä vilja-aitassa toimiva Puotilan kappeli on suosittu hääkirkko.

Ostoskeskus vuonna 2004.

Puotilassa sijaitsi arkkitehti Erkki Karvisen suunnittelema perinteinen tasakattoinen 1961 valmistunut ostoskeskus, jossa oli muun muassa ruokakauppa, pari ravintolaa, kukkakioski ja muita palveluita. Aikanaan siellä oli kolme ruokakauppaa; Elanto, HOK ja yksityinen valintamyymälä, kaksi baaria; EHO Klaavuntien ja Rusthollarintien risteyksen puoleisessa kulmassa, ja toinen, enteellisesti nimeltään Metro-baari, joka oli nykyisen Pikkulinnun paikalla. Ostarilla oli ollut myös kirjakauppa, jalkineliike, kampaamo, parturi, suutari (Sorsa), kemikalioliike, kioski, kukkakioski, apteekki, neljä pankkia; Kansallisosakepankki KOP, Pohjoismainen yhdyspankki PYP ja Osuuspankki ja posti (myös Postipankki). Ostoskeskuksessa toimi myös joitakin lähiöostarille epätyypillisiä palveluja, kuten nukketeatteri Sampo ja palkittu Olutravintola Pikkulintu.[2] Ostoskeskus purettiin vuonna 2022, ja sen tilalle rakennetaan asuinkerrostalo.[3]

Liikenneyhteydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1998 avattu Puotilan metroasema toimii alueen joukkoliikenteen selkärankana. Metrolla pääsee Puotilasta Itäkeskukseen kahdessa, Vuosaareen neljässä ja keskustaan (Rautatientorille) 16 minuutissa. Metroasema sijaitsee puoliksi Puotinharjun osa-alueella. Puotilaa palvelevat myös bussilinja 97V sekä yölinjat 90N, 95N, 96N ja 97N. 1960-luvulla Puotilaan ajoi rautatientorilta HKL:n bussilinja 42 ja sen jälkeen 91.

Kuvia Puotilasta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c Helsinki alueittain 2013 (Vartiokylän peruspiiri PDF:n sivuilla 170–173) Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 27.10.2014.
  2. Ostarin helmi: Puotilan ostoskeskus ostarinhelmi.blogspot.com. Viitattu 27.1.2008. (suomeksi)
  3. Kangasluoma, Emilia: Hyvästit, Puotilan ostoskeskus Helsingin Sanomat. 18.2.2022. Viitattu 3.4.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]