Toukola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Helsingin kaupunginosasta. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Toukola
Majstad
Kaupungin kartta, jossa Toukola korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Toukola korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Keskinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 232
Pinta-ala 0,94 km² 
Väkiluku 1 440 ()[1]
Väestötiheys 4 895 as./km²
Postinumerot 00550, 00560
Lähialueet Hermanni, Vallila, Kumpula, Vanhakaupunki, Viikki

Toukola (ruots. Majstad) on Helsingin 23. kaupunginosa, joka sijaitsee Vanhankaupunginlahden ja Kustaa Vaasan tien välissä Hämeentien pohjoisosan molemmin puolin. Toukolan kaupunginosaan kuuluu Vanhankaupunginlahden rannalla sijaitseva Arabianrannan asuntoalue, joka on 2000-luvulla ollut tärkeimpiä uudisrakennuskohteita Helsingissä. Kaupunginosassa on asukkaita yhteensä noin 1 484 (1.1.2014)[2], josta Arabianranta on erotettu tilastollisesti vuonna 2008. Helsingin piirijaossa Toukola lasketaan osaksi Vanhankaupungin peruspiiriä.

Toukola on saanut nimensä alueella sijaitsevalla Kumtähden kentällä toukokuussa pidetyistä ylioppilaiden kevätjuhlista. Vapaaherra Herman Standertskjöld-Nordenstam erotutti omistamansa Kumpulan kartanon maista vuonna 1883 kolme aluetta, joilta hän ryhtyi vuokraamaan asuntotontteja. Hänen mukaansa kahdelle alueelle annettiin nimet Hermanstad I ja II sekä kolmannelle Majstad. Juhlia vietettiin vuosina 1833, 1834 ja 1848 Floran päivänä 13. toukokuuta Majstadin alueella sijaitsevalla kevätjuhlaniityllä (Majängen), jonka Kumpulan kartanon omistaja lahjoitti vuonna 1848 pidetyn juhlan yhteydessä ylioppilaiden ikuiseksi kevätjuhlapaikaksi.[3]

Arabian tehdas, jonka yhteydessä toimii myös Arabian kirjasto, sijaitsee Toukolassa. Se on antanut aiheen nimetä monet alueen kadut Aasian ja jonkin verran Afrikankin eri maiden ja kaupunkien mukaan. Niinpä Toukolassa on esimerkiksi Syyriankatu, Kongontie, Siamintie, Sumatrantie ja Damaskuksentie. Intiankatu jatkuu Kustaa Vaasan tien poikki naapurikaupunginosaan Kumpulaan ja sen kautta Käpylään saakka. Toukolassa on vuonna 2002 avattu kauppakeskus Arabia.

Toukolalla on oma urheilujoukkueensa ToTe eli Toukolan Teräs, joka on perustettu vuonna 1932. ToTe:n toimintaan kuuluu mm. jalkapalloa, salibandya ja yleisurheilua.

Toukolassa sijaitsee Toukolakoti, joka on tarkoitettu päihdeongelmaisille ja asunnottomille miehille.[4]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kumtähden kentällä on Maamme-laulun muistomerkki sen kunniaksi, että paikalla laulettiin Maamme-laulu ensimmäisen kerran ylioppilaitten Flooran päivän juhlassa 13. toukokuuta 1848.

Toukola populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raija Orasen käsikirjoittaman Ruusun aika -televisiosarjan (19901991) tapahtumat sijoittuvat Toukolaan ja sen tapahtumat kuvattiin osin kirjailijan kotitalon pihalla.[5]

Damaskuksentie.
Intiankatu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Helsingin väestö vuodenvaihteessa 2013/2014 ja väestönmuutokset vuonna 2013 (sivu 44, 50) Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 15.10.2014.
  3. Olavi terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 142. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.
  4. http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/HelsinkiV2/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/asunnottomien-tuet-ja-palvelut/tukiasuminen/toukolakoti/
  5. Orvokki: Ruusun aika 18.04.2008. Yle. Viitattu 15.7.2015.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Toukola.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.