Mustavuori (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustavuori
Svarta backen
Vanha tykkitie
Vanha tykkitie
Kaupungin kartta, jossa Mustavuori korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Mustavuori korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 549
Pinta-ala 1,43 km² 
Väkiluku 0 (1.1.2015)
Väestötiheys 0 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Vuosaaren kaupunginosassa
Postinumero(t) 00960, 00970, 00890
Lähialueet Niinisaari, Nordsjön kartano, Keski-Vuosaari, Mellunmäki, Salmenkallio; Vantaan Hakunilan palvelualue ja erityisesti Länsisalmi

Mustavuori (ruots. Svarta backen) on osa-alue Itä-Helsingin Vuosaaressa. Mustavuoren osa-alue käsittää osan suojelualuetta, joka tunnetaan nimellä Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet. Mustavuoren osa-alueen pinta-ala on 1,43 neliökilometriä. Alueella ei ole pysyvää asutusta.[1]

Mustavuoren suojelualue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Linnoituksiin kuuluva juoksuhauta.
Linnoituksiin kuuluva luola.

Mustavuoren osa-alue alkaa Kallvikintie–Niinisaarentie-linjasta ja sijoittuu tämän pohjoispuolelle. Mustavuoren osa-alueesta poiketen Mustavuoren lehdon ja Östersundomin lintuvesien suojelualueen eteläraja kulkee selvästi pohjoisempana ja sisältää lännessä myös Itäväylän itäpuolisia osia Mellunmäen kaupunginosasta. Suojelualue ulottuu pohjoisessa merkittävältä osaltaan Vantaan Länsisalmen puolelle ja Sipooseen. Suojelualue käsittää Mustavuorella sijaitsevia vanhoja metsiä, linnoitusrakenteita ja Porvarinlahden sekä kattaa esimerkiksi näköaloistaan komean Kasabergetin mäen alueen. Sipoosta esimerkiksi Bruksvikenin lahti ja Karhusaaren länsipuoliset rantakaislikot kuuluvat suojelualueeseen. Käsitteellisesti Helsingin Mustavuoren osa-alue ja mainittu suojelualue ovat vain osaltaan päällekkäisiä alueita.

Alueen merkityksestä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokonaisuudessaan laajemmin käsitetty Mustavuoren alue – käsittäen Mellunmäkeen ja Vantaalle kuuluvat osat – on luonnonarvoiltaan ja ulkoilumaastona merkittävä.

Mustavuori on laajemmin osa itäisimmän pääkaupunkiseudun viherkaistaletta, joka alkaa merellisestä Uutelasta ja jatkuu Nordsjön kartanon alueen kautta Vantaan Länsisalmelle ja Sotunkiin sekä läntisen Sipoon laajoille pelto- ja metsäalueille.

Viereiselle Niinisaaren osa-alueelle vuonna 2008 avatun Vuosaaren sataman pääväylä eli Kehä III:n jatko (Itäväylältä alkaen nimeltään Vuosaaren satamatie) vietiin alueen luonnonarvojen takia tunneliin. Samaan aikaan valmistunut Vuosaaren satamarata kulkee myös Niinisaaressa ja alittaa Labbackan kallioalueen rautatietunnelissa. Tunneleista huolimatta liikenneyhteydet ovat muuttaneet Mustavuoren äänimaisemaa.

Lähivuosina lisäpaineita erityisesti suojelualueen monipuolisuutta takaavalle viherkäytävälle aiheuttanevat Helsingin laajenemishalut ja asuntorakentamistoiveet Vantaan Länsisalmen ja läntisimmän Sipoon suuntaan.

  • Uudenmaan ympäristökeskus: [1]
  1. Tikkanen, Tea: Helsinki alueittain 2015 (PDF) 2016. Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 11.6.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]