Mustavuori (Helsinki)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustavuori
Svarta backen
Kaupungin kartta, jossa Mustavuori korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Mustavuori korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 549
Pinta-ala 1,00 km² 
Väkiluku 1 1.1.2016
Väestötiheys 1 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Vuosaaren peruspiirissä
Postinumerot -
Lähialueet Niinisaari, Nordsjön kartano, Keski-Vuosaari, Mellunmäki, Salmenkallio; Vantaan Hakunilan palvelualue ja erityisesti Länsisalmi

Mustavuori (ruots. Svarta backen) on osa-alue Itä-Helsingin Vuosaaressa. Mustavuoren osa-alue käsittää osan suojelualuetta, joka tunnetaan nimellä Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet. Mustavuoren osa-alueen pinta-ala on 1,43[1] neliökilometriä. Alueella ei ole pysyvää asutusta.

Mustavuoren suojelualue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha tykkitie.
Linnoituksiin kuuluva juoksuhauta.
Linnoituksiin kuuluva luola.

Mustavuoren osa-alue alkaa Kallvikintie–Niinisaarentie-linjasta ja sijoittuu tämän pohjoispuolelle. Mustavuoren osa-alueesta poiketen Mustavuoren lehdon ja Östersundomin lintuvesien suojelualueen eteläraja kulkee selvästi pohjoisempana ja sisältää lännessä myös Itäväylän itäpuolisia osia Mellunmäen kaupunginosasta. Suojelualue ulottuu pohjoisessa merkittävältä osaltaan Vantaan Länsisalmen puolelle ja Sipooseen. Vantaan puolella suojelualue käsittää paitsi Mustavuorella sijaitsevia vanhoja metsiä, myös linnoitusrakenteita ja Porvarinlahden sekä kattaa esimerkiksi näköaloistaan komean Kasabergetin mäen alueen. Sipoosta esimerkiksi Bruksvikenin lahti ja Karhusaaren länsipuoliset rantakaislikot kuuluvat suojelualueeseen. Käsitteellisesti Helsingin Mustavuoren osa-alue ja mainittu suojelualue ovat vain osaltaan päällekkäisiä alueita.

Alueen merkityksestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokonaisuudessaan laajemmin käsitetty Mustavuoren alue – käsittäen Mellunmäkeen ja Vantaalle kuuluvat osat – on luonnonarvoiltaan tärkeä ja sen merkitys niin itäisimmän Helsingin kuin Vantaankin kaupunkilaisten henkireikänä ja ulkoilumaastona on erittäin merkittävä.

Mustavuori on laajemmin osa itäisimmän pääkaupunkiseudun viherkaistaletta, joka alkaa merellisestä Uutelasta ja jatkuu Nordsjön kartanon alueen kautta Vantaan Länsisalmelle ja Sotunkiin sekä läntisen Sipoon laajoille pelto- ja metsäalueille.

Haasteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viereiselle Niinisaaren osa-alueelle rakennetun Vuosaaren sataman pääväylä eli Kehä III:n jatko (Itäväylältä alkaen nimeltään Vuosaaren satamatie) vietiin alueen luonnonarvojen takia tunneliin. Siitä huolimatta rakennustyöt ovat jo muuttaneet Mustavuoren äänimaisemaa.

Lähivuosina lisäpaineita erityisesti suojelualueen monipuolisuutta takaavalle viherkäytävälle aiheuttanevat Helsingin laajenemishalut ja asuntorakentamistoiveet Vantaan Länsisalmen ja läntisimmän Sipoon suuntaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


  1. Helsinki alueittain 2013