Munkkivuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Munkkivuori
Munkshöjden
Kaupungin kartta, jossa Munkkivuori korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Munkkivuori korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Koordinaatit 60°12′21″N, 024°52′34″E
Kaupunginosa nro 30.4
Pinta-ala 1,15[1] km² 
Väkiluku 4 902 ()[2]
Väestötiheys 4263 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Munkkiniemen kaupunginosassa ja peruspiirissä
Postinumerot 00350
Lähialueet Vanha Munkkiniemi, Talinranta, Tali, Pitäjänmäen yritysalue, Etelä-Haaga, Niemenmäki,

Munkkivuori (ruots. Munkshöjden) on noin 5 000 asukkaan osa-alue Munkkiniemen kaupunginosassa Länsi-Helsingissä.

Luonnehdinta alueesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulvilantie 19:n tornitaloja

Munkkivuori on Herttoniemen ohella hyvä esimerkki 50-luvun lähiöstä. Rakennukset on sijoiteltu ympäristöön maaston muotoja mukaillen. Autoliikenne on järjestetty ulkosyötteisesti Ulvilantieltä, joka kiertää koko alueen. Lamellitalojen seassa on paljon 8-kerroksisia pistetaloja, Ulvilantie 19:ssä kolme 10-kerroksista tornia. Jokaisen talon vieressä on metsäistä puistoa.

Munkkivuori sijaitsee kantakaupungin välittömässä läheisyydessä. Talin golfkenttä, Pajamäki, Niemenmäki ja Munkkiniemi ovat lähellä. Ostoskeskus oli Suomen ensimmäinen lajissaan vuonna 1959. Suunnittelussa otettiin huomioon mahdollinen metroasema. Ostoskeskus on edelleen elinvoimainen: palveluita on tarjolla paljon ja laajennusta suunnitellaanlähde?.

Talin urheilupuistossa sijaitsevat golfkentän lisäksi jalkapallohalli, tennishallit sekä keilahalli. Alue soveltuu monipuoliseen urheiluun ja liikuntaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Munkkivuori on saanut nimensä Munkkiniemen mukaan. Nimi otettiin käyttöön vasta, kun Munkkivuoren lähiötä 1950-luvulla alettiin rakentaa. Munkkiniemen nimi periytyy sitä vastoin satojen vuosien takaa ja viitannee seudun useiden muiden munkkiaiheisten paikannimien tavoin virolaiseen Padisen luostariin. Nimen alkuperästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Munkkiniemi.

Munkkivuori rakennettiin metsälähiön periaatteilla. Vuonna 1959 avattiin Munkkivuoreen Suomen ensimmäinen ostoskeskus. Olavi Kanteleen suunnittelema Munkkivuoren kirkko valmistui vuonna 1963. Munkkivuoren yhteiskoulu toimi vuosina 1959–1979.

Munkkivuoren kadut on nimetty länsisuomalaisten kaupunkien mukaan. Ulvila menetti kaupunkioikeudet Porille vuonna 1558 ja muuttui kaupungiksi uudelleen vuoden 2000 alussa. Keskiaikainen Teljän kauppapaikka sijaitsi Kokemäellä keskustaajaman Tulkkilan liepeillä.[3]

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella toimii kaksi koulua, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu lukioineen sekä Munkkivuoren ala-aste.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Munkkivuori sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella: Turun moottoritien päässä sekä Vihdintien liikenneympyrän vieressä.

Keskustaan pääsee bussilinjoilla 14, 18 ja 39, Pasilaan ja Itäkeskukseen runkolinjalla 500 sekä Viikkiin ja Kontulaan linjalla 57. Lisäksi alueelle pääsee Jouko-linjoilla, linjalla 52 sekä reilun kilometrin kävelyn päästä runkolinjalta 550.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsinki alueittain 2017 (PDF) (s. 62) Helsingin kaupungin tietokeskus. 2018. Helsinki: Helsingin kaupunki. Viitattu 9.6.2019.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 158–161. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Munkkivuori.