Runkolinja 550

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Runkolinja 550
Uuden ilmeen mukainen Lahti Scala -telibussi uudistuneen liikenteen aloituspäivänä Otaniemessä elokuussa 2013
Uuden ilmeen mukainen Lahti Scala -telibussi uudistuneen liikenteen aloituspäivänä Otaniemessä elokuussa 2013
Tyyppi runkolinja
Sijainti Espoo ja Helsinki, Suomi
Avattu 2006 (nimellä Jokeri-linja)
12. elokuuta 2013 (runkolinja)
Alkupiste Itäkeskus, Helsinki
Päätepiste Westendinasema, Espoo
Asemia Helsinki metro logo round edges.svg Itäkeskus
Helsingin lähiliikenteen logo.png Oulunkylä
Helsingin lähiliikenteen logo.png Pitäjänmäki
Helsingin lähiliikenteen logo.png Mäkkylä
Helsingin lähiliikenteen logo.png Leppävaara
Helsinki metro logo round edges.svg Aalto-yliopisto
Helsinki metro logo round edges.svg Tapiola
Liikennöitsijä(t) Helsingin Bussiliikenne
Matkoja päivässä 40 000
Jokeri-linja

Runkolinja 550 on pää­kaupunki­seudun poikittaisliikenteessä kulkeva runkolinja. Vuosina 2006–2013 siitä käytettiin nimeä Jokeri-linja (ruots. Jokerlinjen). Linjan numero on vuodesta 2003 alkaen ollut 550 ja reittinä WestendinasemaTapiolaLeppävaaraPitäjänmäkiHuopalahtiOulunkyläItäkeskus.

Jokeri-nimen käytöstä luovuttiin 12. elokuuta 2013, jolloin linjasta 550 tuli ensimmäinen HSL:n runkolinja, ja sitä alettiin ajaa uusilla oranssin tilaajavärityksen mukaisilla busseilla.[1] Linjaa kutsutaan osittain kuitenkin edelleen Jokeriksi.

Arkisin linjaa käyttää noin 40 000 matkustajaa päivässä.[2][3] Linjan matkustajamäärät ovat nousseet odotuksia korkeammaksi ja matkustajapalaute on ollut myönteistä.[2]

Nykyinen bussilinja on jo paikoin ylikuormittunut, eikä sen kuljetuskapasiteetti pysty vastaamaan kasvaviin matkustajamääriin tulevaisuudessa, joten linja korvataan 2020-luvulla Raide-Jokeriksi kutsutulla pikaraitiotiellä, jonka rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2019.[4][5][6]

Linjan vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linja 550, esi-Jokeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjan 550 Lahti Scala -bussi joukkoliikennesillalla Viikissä. Silta on sittemmin muutettu pyöräily- ja jalankulkusillaksi. Raide-Jokerille rakennettiin uusi silta vanhan pohjoispuolelle.

Linjan 550 liikennöinti käynnistettiin 18. elokuuta 2003 parantamaan pääkaupunkiseudun poikittaisyhteyksiä. Se korvasi Herttoniemen ja Pitäjänmäen välisen linjan 79V. Tämä Jokerin esiaste toteutettiin säästösyistä tavallisena bussilinjana ilman liikennevaloetuuksia, omia pysäkkejä tai erottuvuutta muista linjoista. Linjaa liikennöitiin vain arkisin. Vuoroväli oli ruuhka-aikaan 7 minuuttia, ruuhka-ajan reunoilla 10 minuuttia, päivällä 15 ja liikennöintiajan ääripäissä 30 minuuttia. Linjaa liikennöi ensin HKL-Bussiliikenne ja sitten Helsingin Bussiliikenne.lähde?

Varsinainen Jokeri-linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan Jokeri-värityksen mukainen Volvo 8700LE Westendinasemalla
Jokerin sininen pysäkkikatos Viikissä.
Jokeri-valot Viikintien ja Pihlajamäentien liikenneympyrässä.

Linjan nimeksi ja brändiksi tuli Jokeri 13. elokuuta 2006, ja linja sai oman ilmeensä mukaiset bussit ja pysäkkikatokset. 550 jäi yhä käyttöön linjatunnuksena. Liikennöintiä tihennettiin ruuhka-aikoina 5 minuuttiin ja päivisin 10 minuuttiin. Viikonloppuisin linjaa liikennöitiin 20–30 minuutin välein. Myöhemmin linjalle matkustajamäärien kasvaessa lisättiin useita erillisiä ruuhkalähtöjä, liikennöintiaikaa pidennettiin ja hiljaisen ajan vuoroväli lyhennettiin 20 minuuttiin.

Nimi Jokeri on lyhenne sanoista JOukkoliikenteen KEhämäinen RunkolInja.[7]

Bussit alkoivat pysähtyä vain Jokeri-tunnuksella merkityille pysäkeille. Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendinasemalle kulkevalla reitillä oli alun perin 36 Jokeri-pysäkkiä, joiksi oli valittu pysäkeistä keskeisimmät. Pysäkkien vähyydellä pyrittiin nopeuttamaan linjan reitti noin tuntiin. Pysäkit saivat myös oman värityksensä. Jokeri-linjan pysäkkikatokset olivat sinisiä tavanomaisen vihreän sijasta. Jokeri-pysäkkikatoksia ei ollut Itäkeskuksen metroaseman, Huopalahden aseman, Leppävaaran, Tapiolan keskuksen eikä Westendinaseman pysäkeillä, vaan niille jätettiin esiasteen aikaiset J550-tunnukset. Myöhemmin Tapiolan keskukseen kuitenkin tuli Jokeri-pysäkkikatokset. Marraskuussa 2016 runkolinjalle 550 uutena käyttöönotetulle Holkkitien pysäkille ei tullut enää Jokeri-katoksia, vaan yksinkertaiset pysäkkitolpat. Maunulan Jokeri-katoksessa on nykyisin Westendinaseman suuntaan mentäessä tavalliset linjaliuskat. Kalkkipellonmäen pysäkki (entinen Mäkkylä) ei kuulunut alkuperäisiin Jokeri-pysäkkeihin, mutta linja alkoi kuitenkin pysähtyä siinä elokuusta 2008 alkaen. Tapiolan keskuksen rakennustöiden alkaessa Merituulentie suljettiin tammikuussa 2013, ja sen myötä linja sai kolme uutta pysäkkiparia Tapiolantien varrella: Kontiontie, Revontulentie (nyk. Sateentie) ja Tapiolansilta.

Linja sai käyttöön myös liikennevaloetuudet, joiden rakentaminen jatkui myös linjan avaamisen jälkeen. Linjan reitillä on myös useita sen kulkua nopeuttavia liikenneratkaisuja. Haagassa linjan reitti kulkee Eliel Saarisen tien joukkoliikennekatua pitkin, joka alittaa Huopalahden aseman. Linjan alkuvaiheessa busseja ohjattiin myös raitiovaunuvalojen kaltaisilla Jokeri-valoilla joissakin kiertoliittymissä. Veräjämäessä ja Viikissä bussit käyttivät metron yhdysraiteen reitille rakennettua Maaherrantien joukkoliikennekatua. Linja ylitti Lahden moottoritien ja Vantaanjoen yksikaistaisia, valo-ohjattuja siltoja pitkin. Kun toinen silloista, Maaherrantien silta, maaliskuussa 2021 purettiin, runkolinja siirrettiin pysyvästi uudelle reitille Koskelan kautta.

Linjan käyttöön tuli Otaniemessä Konemiehen pysäkkipari ja sen reitti oikaistiin kulkemaan suoraan Otaniemestä Tapiolaan, jolloin Keilaniemen reittiosuus jäi pois. Samalla linjalta poistui yhteinen pysäkki Länsiväylän länteen kulkevien linjojen kanssa, mikä pidensi vaihtomatkaa näille linjoille joitakin satoja metrejä. Konemiehen pysäkkipari poistettiin käytöstä joulukuussa 2015 Aalto-yliopiston rakennustöiden vuoksi.

Jokeri-linjan tarjouskilpailussa vaadittiin vähäpäästöisiä suurkapasiteettibusseja erityisellä YTV:n laatimalla graafisella ilmeellä. Kilpailun voitti Concordia Bus Finland (vuodesta 2009 alkaen Nobina Finland), joka hankki linjaa varten 29 uutta Volvo 8700LE -telibussia. Nämä bussit alittivat tiukat Euro 5 -päästövaatimukset. Busseissa käytettiin myös nauhoittavaa kameravalvontaa. Linjan liikennöintikustannukset olivat noin 4,3 miljoonaa euroa vuodessa. Liikennöintiä aloitettaessa Jokeri-linjan päivittäiseksi matkustajamääräksi arvioitiin noin 18 000.[8]

Ruuhkautuminen ja muiden linjojen parannukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokerin matkustajamäärien kasvaessa myös rinnakkaislinjojen tarjontaa kasvatettiin Jokerin ruuhkautumisen hillitsemiseksi. Syysliikenteen alussa 2007 aloitti Helsingin sisäinen linja 52V reitillä ViikkiOulunkyläMunkkiniemi, joka on osuudella Viikistä Vihdintielle päällekkäinen Jokerin ruuhkaisimman osuuden kanssa. Linja pysähtyy muillakin kuin Jokeri-pysäkeillä. Linja ei kuitenkaan merkittävästi auttanut Jokerin ruuhkatuntien matkustajamäärissä.[9] Linjan 52V liikennöinti loppui vuoden 2008 lopussa.[10] Myös Jokeri-linjan vuorovälejä viikonloppuliikenteessä lyhennettiin syksyllä 2007. Lauantaisin vuoroväli lyheni 15 minuutista 10 minuuttiin; sunnuntaisin muutos oli 20 minuutista 15 minuuttiin.

Runkolinja 550[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osittain Jokerin menestyksen ansiosta HSL päätti alkaa ottaa käyttöön myös muita runkolinjoja. Jokeri-brändin käytöstä päätettiin luopua ja siirtyä oranssin värityksen mukaisiin runkolinjoihin. HSL päätti siirtyä linjalla 550 liikennöinti­sopimus­kauden vaihtuessa 12. elokuuta 2013 runkolinjaväritykseen, ja näin Jokerista tuli HSL-alueen ensimmäinen runkolinja. Liikennöinti siirtyi Helsingin Bussiliikenteelle, joka oli jo aiemmin liikennöinyt Jokerin esiastetta. Linjan katoksellisille pysäkeille lisättiin sinisen värin rinnalle kattoon runkolinjasta kertova oranssi raita. Linjakilvessä numero 550 oli alun perin valkoisin numeroin oranssilla pohjalla. Tämä aiheutti runsaasti kritiikkiä, koska linjanumero ei näkynyt tarpeeksi kauas. Valitusten myötä linjakilpeä muutettiin pian, ja nykyisin siinä on valkoiset numerot mustalla pohjalla.

Kalustona linjalla käytetään Lahden Autokorin valmistamia Lahti Scala -busseja, jotka on maalattu oranssiin HSL-väritykseen.[1] Oranssi väri rinnastuu metron oranssiin, kuvaten korkeaa palvelutasoa ja raideliikenteen kaltaista matkustamisen helppoutta.[11] Linjalla on käytetty syksystä 2015 alkaen Scalojen lisäksi toisinaan Scania OmniExpress 320LE- ja Volvo 8900LE -busseja, jotka hankittiin pääkaupunkiseudun toiselle runkolinjalle 560. Syksyllä 2013 linjalla otettiin käyttöön avorahastuskokeilu, jossa bussiin voi raidekulkuneuvojen tapaan nousta sisään ilman lipun näyttämistä kuljettajalle ja myös keskiovesta. Tällä pyritään ensisijaisesti nopeuttamaan bussin pysäkkiaikoja ja tasaamaan niiden vaihtelua.[1]

Lisäksi linjalla on käytössä aktiivinen liikenteenohjaus kello 7–9 ja 15–18, jossa Helsingin Bussiliikenteen työnjohtaja pyrkii tasaamaan bussien ketjuuntumista.[11]

Linjan ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikennevaloetuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkoliikennekatujen lisäksi linjan 550 bussien kulkua pyritään nopeuttamaan liikennevaloetuuksia ja erityisin Jokeri-valoin.

Reitin varrella on 35 liikennevalo-ohjattua risteystä ja kahdeksat suojatievalot. Yhdessä liikennevaloristeyksessä on ikivihreä linjan 550 busseille ja yksissä suojatievaloissa bussiohitus. Helsingissä kaikissa reitin liikennevaloissa Vihdintien liikenneympyrää lukuun ottamatta on etuudet Jokeri-busseille. Espoon puolella liikennevaloetuus on käytössä seitsemässä risteyksessä ja etuudettomia risteyksiä on yhdeksän.

Linjan varrelta löytyy myös erityisiä tätä linjaa varten ohjemoituja liikennevaloja neljästä eri paikasta. Näillä pysäytetään risteävien teiden liikenne linjan 550 bussin lähestyessä. Tällaiset valot vastaavat ulkonäöltään tasoristeysten valo-opasteita, mutta valon vaihtumisesta varoitetaan vilkkuvalla keltaisella ja seis-opasteena on kaksi vilkkumatonta punaista valoa.

Matkustajainformaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjalla 550 on kaikkiaan 38 pysäkki­paria, joista 13 on varustettu reaaliaikaisin aikataulunäytöin. Näillä näytöillä esitetään seuraavien bussien saapumisajat pysäkille sekä mahdolliset häiriötiedotteet. Oulunkylän aseman näytöt saatiin toimimaan vasta 19. elokuuta 2006. Itäkeskuksen ja Pitäjänmäen infotaulut otettiin käyttöön vasta marraskuussa 2006. Espooseen näyttötauluja saatiin odottaa vuoteen 2007 asti laitetoimittajan toimitusvirheen vuoksi.

Bussien sisällä on näyttöpaneeli, jossa lukee seuraavan pysäkin nimi ja linjan määränpää. Busseista on käytössä myös automaattiset pysäkkikuulutukset. Bussien sisältä löytyy myös linjan reittiä kuvaava kartta.

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiheästi liikennöivien, pitkien bussireittien ketjuuntuminen pareittain kulkeviksi autoiksi tai jopa monen auton letkoiksi on maailmalla yleinen ja hyvin tunnettu ongelma, josta myös runko­linja 550 kärsii. Ruuhkan bussimäärän vähentämiseksi bussien kapasiteettia nostamalla linjalla on myös kokeiltu göteborgilaista kaksinivelkalustoa. Syksyllä 2013 ketjuuntumisen ongelmaa alettiin korjata myös aktiivisella liikenteenohjauksella kello 7–9 ja 15–18.[11]

Tutkimuksien mukaan edes satunnaiset epävakiot, kuten matkustajamäärien vaihtelut tai liikenteen sujuvuuden vaihtelut eivät selitä ongelmaa (tai ole asian ratkaisun avain). Ratkaisumalleja ja teorioita on monia, mutta on silti enemmän sääntö kuin poikkeus, että hallitsemattomana tällaisen reitin liikenne pyrkii puuroutumaan mainituiksi letkoiksi.[12][13][14][15]

Liputta matkustavien osuus on ollut linjalla huomattavan suuri.[16]

Runkolinja 560[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Runkolinja 560
Myllärintien pysäkkikatos rakenteilla

Vuonna 2015 HSL otti käyttöön toisenkin pitkän poikittaislinjan: runkolinja 560 aloitti 10. elokuuta 2015 välillä MyyrmäkiKuninkaantammiPaloheinäMalmiKontulaMellunmäkiVuosaariRastila.[17] Sen pohjana Helsingin puolella oli osittain aikaisempi linja 78. Linja on osa HSL:n uutta runkolinjaverkostoa 550-linjan tavoin, kuitenkin ilman Jokeri-brändiä. Toisessa vaiheessa on ehdotettu linjan jatkamista Myyrmäestä Matinkylään. Sittemmin runkolinjoja on otettu käyttöön useita muitakin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Bussilinja 550 kulkee oranssissa ja kokeilee avorahastusta 12.08.2013. Helsingin kaupunki. Arkistoitu 13.9.2013. Viitattu 12.9.2013.
 2. a b Avorahastuksesta tulee runkolinjoilla pysyvä käytäntö HSL. 14.4.2015. Helsingin seudun liikenne. Viitattu 15.4.2015.
 3. Kuinka paljon Raide-Jokerilla on ennustettu olevan matkustajia? raidejokeri.info. Viitattu 23.11.2022.
 4. Koivisto, Joonas: Historiallinen päivä: Vuosikymmeniä haaveillun pikaratikan rakentaminen alkaa nyt – Nämä tiet suljetaan ja tänne syntyvät pahimmat sumput 3.6.2019. Yle. Viitattu 4.6.2019.
 5. Mikä Raide-Jokeri? raidejokeri.info. Helsingin kaupunki. Arkistoitu 11.2.2017. Viitattu 11.2.2017.
 6. Päivitä tietosi Raide-Jokerista: vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Espoo.fi. 2.9.2016. Espoon kaupunki. Viitattu 11.2.2017.
 7. Helsingin kaupungin yleiskaavakartta 2002 hel.fi. Helsingin kaupunki. Viitattu 1.7.2012.
 8. Bussiammattilainen 4/2006, s. 12. Helsinki: Linja-autoliitto, 2006.
 9. YTV ei halua muuttaa suositun Jokeri-linjan reittiä ytv.fi. 15.11.2007. YTV. Arkistoitu 17.11.2007. Viitattu 28.11.2007.
 10. Vuodenvaihteen muutoksia liikenteessä hkl.fi. 2.1.2009. HKL. Viitattu 4.1.2009. [vanhentunut linkki]
 11. a b c Runkolinjalla ei eksy HSL Liikenteessä. 14.8.2013. Helsingin seudun liikenne. Viitattu 20.8.2013.
 12. http://www.sbstransit.com.sg/doyouknow/facts_bus.aspx#1
 13. http://www.its.berkeley.edu/publications/UCB/2009/VWP/UCB-ITS-VWP-2009-12.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
 14. Daganzo, Carlos F & Pilachowski, Josh: Reducing bunching with bus-to-bus cooperation (PDF) Institute of Transportation Studies and Department of Civil and Environmental Engineering. Joulukuu 2009. University of California. Arkistoitu 11.6.2010.
 15. Pilachowski, Joshua Michael: http://www.uctc.net/research/diss165.pdf (PDF) 2009. University of California. Arkistoitu 23.9.2015.
 16. Harmaala, Minna: HS: Lähes puolet HSL:n tarkastusmaksuista menee ulosottoon – Näillä reiteillä liputtomia on eniten Nurmijärven Uutiset. 29.11.2021. Viitattu 26.11.2022.
 17. Runkolinja 560 hsl.fi. Arkistoitu 11.9.2015. Viitattu 11.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]