Vartiokylä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vartiokylä
Botby
Puotinharju2.jpg
Kaupungin kartta, jossa Vartiokylä korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Vartiokylä korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 45
Pinta-ala 10,03 [1] km² 
Väkiluku 30 244 [1]  (1.1.2008)
Väestötiheys 3015 as./km²
Osa-alueet Vartioharju, Puotila, Puotinharju, Myllypuro, Marjaniemi, Roihupellon teollisuusalue, Itäkeskus
Postinumerot 00900, 00910, 00920, 00930, 00950
Lähialueet Viikki, Herttoniemi, Tammisalo, Mellunkylä, Vartiosaari, Vuosaari

Vartiokylä (ruots. Botby) on 30 000 asukkaan kaupunginosa Itä-Helsingissä. Suurin osa aluetta on kuulunut Puotilan kartanolle. Uuden Porvoontien, nykyisen Itäväylän valmistuttua 1930-luvulla Helsingin työväki alkoi rakentaa alueelle pieniä asuintaloja. Nykyisin alueella on pientaloalueiden lisäksi tiiviitä kerrostaloalueita sekä pienteollisuutta.

Vartiokylän alkuperäinen ruotsinkielinen nimi Botby johtuu todennäköisesti vanhasta ruotsalaisesta miehennimestä Bote. Eräissä vanhoissa asiakirjoissa kylän nimi on kuitenkin satunnaisesti esiintynyt myös muodossa Bötby tai Boeteby, mikä todennäköisesti on pelkkä kirjoitusvirhe, mutta se on saanut jotkut tutkijat olettamaan, että nimi johtuisi vartiotulta tarkoittavasta sanasta böte ja viittaisi täten alueella sijaitsevaan Vartiokylän linnavuoreen. Tämän vuoksi alueen suomenkieliseksi nimeksi vahvistettiin vuonna 1946 Vartiokylä[2]. Aikaisemmin se samoin kuin siellä sijaitseva Puotilan kartanokin oli tunnettu suomeksi nimellä Puotinkylä, mihin nykyisinkin viittaavat Puotinharjun ja Puotilan osa-alueiden nimet.

Vartiokylä on yksi Helsingin kaupunginosista, johon kiinteistöpohjaisen jaon mukaan kuuluvat seuraavat osa-alueet: Vartioharju (5 900 asukasta), Puotila (4 800 as.), Puotinharju (3 700 as.), Myllypuro (9 200 as.), Marjaniemi (2 000 as.), Roihupellon teollisuusalue (17 as) sekä Itäkeskus (4 600 as.). Vartiokylä on myös peruspiiri, mutta tällöin Myllypuroa ei lasketa siihen kuuluvaksi vaan omaksi peruspiirikseen.[1]

Vartiokylä liitettiin Helsinkiin Helsingin maalaiskunnasta vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa.

Puhekielessä Vartiokylällä tarkoitetaan yleensä Vartioharjun aluetta, eikä esimerkiksi Itäkeskusta, Puotinharjua tai Myllypuroa mielletä osaksi sitä.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäväylä ja Kehä I risteävät Vartiokylässä ja tarjoavat henkilöautoliikenteen tukirangan kaupunginosalle.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vartiokylän joukkoliikenneyhteydet ovat pitkälti metron varassa. Itäkeskuksen, Myllypuron ja Puotilan metroasemat sijaitsevat alueella. Liityntälinjat syöttävät metroasemista kauempana sijaitsevien alueiden asukkaita metroon. Metron ja liityntälinjojen lisäksi Vartiokylää palvelevat poikittaislinjat 54 (Kehä ykköstä Pitäjänmäkeen), 58,B (Pasilan kautta Meilahteen/Munkkivuoreen) ja runkolinja 550, Kehä I:stä Malmin suunnalle kulkevat linjat 554 (Leppävaaraan) ja 561 (Aviapolikseen). Alueella kulkee lisäksi monia pienkalustolinjoja, mm. 801 ja 805.

Ulkoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyinen Vartiokylänlahti, jonka ympäristössä on paljon ulkoilualueita

Alueella on hienoja luontokohteita kuten Vartiokylänlahden rannat, Marjaniemen siirtolapuutarha ja Puotinharjun ja Myllypuron väliset metsät. Puistoa ja metsää on yhteensä alueella 277 hehtaaria.

Vartiokylässä on kaksi uimarantaa, yksi Puotilassa ja toinen Marjaniemessä. Alueella on kattava kevyen liikenteen väylien verkosto. Leikkipuistoja on neljä: Riskutien puistikko Vartioharjussa, Rusthollarin leikkipuisto Puotilassa, Mustapuron leikkipuisto Puotinharjussa ja Ison-Antin leikkipuisto Itäkeskuksessa.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveysasemia Vartiokylässä on kaksi, apteekkeja neljä. Kelan toimistoja löytyy yksi. Alueen ainoa kirjasto on Itäkeskuksen kirjasto, mutta alueella on neljä kirjastoauton pysäkkiä. Kirkkoja Vartiokylässä on puolestaan kolme: Matteuksenkirkko, Puotilan kappeli ja Vartiokylän kirkko.

Vähittäiskaupat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puotinharjun 60-luvulla rakennettuja asuintaloja ja oikealla 2009 avattu Prisma.

Vartiokylässä sijaitsee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Itis. Myös Puotinharjun ja Puotilan vanhat ostoskeskukset ovat yhä hengissä. Myllypuron vanha ostoskeskus purettiin, ja uutta rakennetaan tilalle, tavoitteena saada Myllypuron ostari valmiiksi vuoteen 2012 mennessä.[3] Aluella on viisi erillistä lähikauppaa: Vartioharjun, Puotinharjun ja Myllypuron Alepat, Puotilan Alepa ja Myllypuron Siwa. Päivittäistavarakauppoja alueella on 18. Vähittäiskaupan liikkeitä oli vuonna 2005 yhteensä 238 kappaletta.

Ravintolat ja kahvilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintoloita ja kahviloita Vartiokylästä löytyy 90 kappaletta. Suurin osa näistä on keskittynyt Itäkeskukseen.

Liikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella on 44 sisäliikuntatilaa ja yksi urheilukenttä. Sisäliikuntatiloista merkittävimpiä ovat Itäkeskuksen uimahalli, Liikuntamyllyn sisäliikuntakeskus, Arena Center -salibandyhalli, jalkapallohalli Pallomylly, Myllypuron tennishallit, Myllypuron jäähalli sekä Myllypuron liikuntapuisto. Puotilan urheilukentän lisäksi asukkaat voivat käyttää alueen koulujen kenttiä.

Päivähoito ja koulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväkoteja alueella on 16. Lisäksi alueella tarjotaan myös perhepäivähoitoa. Yhteensä päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on alueella 1214 lasta.

Suomenkielisiä ala-asteita on alueella kolme: Vartiokylän ala-aste, Puotilan ala-aste ja Myllypuron ala-aste. Alueen ainoa ruotsinkielinen koulu on yhtenäinen peruskoulu Botby grundskola. Suomenkielisiä yläasteita on puolestaan kaksi, jotka ovat Vartiokylän yläaste ja Myllypuron yläaste. Alueen ainoa yhtenäinen peruskoulu on Itäkeskuksen peruskoulu. Peruskoulua käy Vartiokylässä 3130 oppilasta. Itäkeskuksen lukio on alueen ainoa lukio. Oppilaita sillä on 554. Alueen nuorista huomattava osa suuntaakin lukioon muualle Helsinkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Helsinki alueittain 2008 (Vartiokylän peruspiiri PDF:n sivuilla 176-179; Myllypuron peruspiiri sivuilla 180-183) Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 7.2.2010.
  2. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, 1970
  3. Myllypuron ostarin internetsivut 2011. Myllypuronostari.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vartiokylä.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.