Maunulanpuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maunulanpuisto
Månsasparken
Kaupungin kartta, jossa Maunulanpuisto korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Maunulanpuisto korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 286
Pinta-ala 1,23 km² 
Väkiluku 3  (1.1.2012)
Väestötiheys 2,4 as./km²
Osa-alueet on itse osa Oulunkylän kaupunginosaa
Postinumerot 00620, 00630
Lähialueet Pohjois-Haaga, Pirkkola, Maunula, Metsälä, Pohjois-Pasila

Maunulanpuisto (ruots. Månsasparken) on osa Helsingin Keskuspuistoa. Hallinnollisesti Maunulanpuisto on Maunulan peruspiirin osa ja samalla Oulunkylän kaupunginosan läntisin osa-alue.

Maantieteellisesti Maunulanpuiston länsiraja kulkee Hämeenlinnanväylän itäpuolella ja pohjoisraja Pirkkolantiellä. Idässä Maunulanpuisto alkaa heti Maunulan ja Metsälän asutuksen länsipuolelta; itäraja jatkuu hieman Metsäläntien jälkeen Veturitietä pitkin etelään. Alueen eteläraja kulkee Pasilan ratapihan pohjoispuolella niin, että Maaliikennekeskus kuuluu Maunulanpuistoon. Alueen eteläraja nousee Postintaivalta pitkin Metsäläntielle ja jatkuu lännessä Hämeenlinnanväylän liittymään.

Maunulanpuisto on pääosaltaan metsäistä Keskuspuistoa. Puistossa risteilee vilkkaita ulkoilureittejä, talvisin myös hiihtolatuja. Suomen Ladun paikallisyhdistyksen Helsingin Ladun ylläpitämä Maunulan ulkoilumaja sijaitsee Metsäläntien pohjoispuolella keskuspuistossa. Maunulanpuistossa sijaitsevat myös Maunulan uurnalehto sekä Maunulanpuiston viljelypalsta-alue.

Metsäläntien eteläpuolinen Maaliikennekeskuksen logistiikka-alue luetaan Maunulanpuistoon. Siksi Maunulanpuistossa on työpaikkoja 856 (31.12.2010), vaikka asukkaita vain 3 (1.1.2012).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maunulanpuistossa on aiemmin sijainnut ampumarata ja hyppyrimäki.

Ampumarata sijaitsi Maunulan majan ja hyppyrimäen välissä. Rata toimi vuosina 1914–1962. Paikalla kasvaa nykyisin koivikkoa.[1][2]

Hyppyrimäki (Pekkarin hydda) rakennettiin 1956 ja purettiin 1980-luvulla. Mäessä pidettiin piirimestaruuskisoja; mäkiennätys oli 29 metriä. Paikalla on nykyään pähkinälehto ja huoltotunneli.[1]

Ympäristöongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa Maunulanpuistosta sijaitsee liikennemelualueella. Melu haittaa alueen virkistyskäyttöä.[2]

Entisen ampumaradan ympäristöstä on vielä 2010-luvulla mitattu kohonneita pitoisuuksia lyijyä, antimonia ja polyaromaattisia hiilivetyjä. Pitoisuuksilla voi olla vaikutusta marjojen ja sienten poimintaan.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sundvall, Kari: Maunulan luontopolku 1990–2014 2014. Viitattu 8.9.2014.
  2. a b c Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, asemakaavaosasto: Keskuspuiston keskiosa, Maunulanpuisto ja Pirkkolan liikuntapuisto (2013:12185) 26.3.2013. Viitattu 8.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Google Maps Maunulanpuiston satelliittikuva. Hämeenlinnanväylä rajaa aluetta lännessä, Pirkkolantie pohjoisessa sekä Metsäläntie ja Pasilan ratapiha etelässä.