Talinranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talinranta
Talistranden
Kaupungin kartta, jossa Talinranta korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Talinranta korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 30.6
Pinta-ala 0,36[1] km² 
Väkiluku 1 115 ()[2]
Väestötiheys 3097 as./km²
Osa-alueet on itse Munkkiniemen peruspiirin osa-alue
Postinumero(t) 00350
Lähialueet Tali, Munkkivuori, Vanha Munkkiniemi, Espoo

Talinranta (ruots. Talistranden) on läntisen Helsingin osa-alue Munkkivuoren länsipuolella ja Talin eteläpuolella. Etelässä kulkee Turunväylä (ykköstie), joka erottaa Talinrannan Vanhasta Munkkiniemestä. Talinranta kuuluu Munkkiniemen kaupunginosaan ja peruspiiriin.

Talinranta on Ison Huopalahden rannalla sijaitseva merellinen ja varsin nuori kaupunginosa. Siellä ei ole 1990-luvulla rakennettujen asuintalojen ohella paljoa muuta kuin yksi päiväkoti ja alueen eteläosassa sijaitseva Helsingin kaupungin Rakennusviraston käytössä oleva alue (Ulvilankuja 6), jossa sijaitsee muun muassa taimisto. Talinrannan asuinalueen keskellä on Muusantorin nimellä kulkeva aukio. Työpaikkoja Talinrannassa on 41 (31.12.2003).

Ainoa tieyhteys asuinalueelle johtaa idän suunnalta Munkkivuoresta Taiteentekijäntien kautta; lisäksi voi kulkea kevyen liikenteen väyliä pitkin. Merellisyydestään huolimatta Talinrantaan ei veneellä käytännössä pääse, koska matalat Turunväylän alikulut Tarvonsuoralla tukkivat veneilyreitin etelästä.

Talinrannan ympäristön viheralueella luoteeseen mentäessä on Talinhuippu, jossa sijaitsee frisbeegolf-rata ja koirien agilityrata. Siitä voi jatkaa edelleen Espoon puolella Vermoon. Talinrannasta pohjoiseen sijoittuu Talin golfkenttä ja koillispuolelle Talin liikuntapuisto jalkapallo- ja tennishalleineen.

Joukkoliikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talinrantaan kulkee bussilinja 20. Pitäjänmäen juna-asemalle on vajaat kaksi kilometriä. Turunväylän Espoon bussit eivät pysähdy Talinrannan lähellä. Alle kahden kilometrin kävelyetäisyydeltä löytyvät junan lisäksi poikittaislinjat 52 (Otaniemi–Munkkiniemi–Haaga–Kannelmäki–Kuninkaantammi) ja runkolinja 550.

Talinrannan alueella oli vuoteen 1983 jätevedenpuhdistamo. Altaiden kohdalla on nyt opiskelija-asuntoja, ja Muusantorin rakennuksissa on hyödynnetty vanhoja allasrakenteita. Muusantorin länsilaidalla sijainneet puhdistamohallit kaavailtiin aluksi säilytettäviksi ja muutettavaksi kuvataiteilijoiden työtiloiksi,[3] mutta suunnitelmasta luovuttiin.

Läheinen Talinhuippu on vuosina 1963–1980 käytössä olleen kaatopaikan päällä.[4] Kaatopaikan ja läheisen jätevedenpuhdistamon käyttö on lopetettu vuosia sitten, mutta niiden haitallinen vaikutus näkyy edelleen vesialueen tilassa.[5] Kaatopaikka kunnostetaan sen jälkeen kun Vuosaaren kaatopaikka on kunnostettu vuoteen 2017 mennessä, kaupungin rahatilanteen mukaan.[6]

  1. Helsinki alueittain 2017 (PDF) (s. 62) Helsingin kaupungin tietokeskus. 2018. Helsinki: Helsingin kaupunki. Viitattu 9.6.2019.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Talin puhdistamon paikalle asuinalue. Helsingin Sanomat, 29.5.1987, s. 10. Näköislehti (maksullinen).
  4. Kotiseutureitit, Helsingin kaupunki
  5. Esityslista, Helsingin kaupunki
  6. Metro

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]