Arabianranta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arabianranta
Arabiastranden
Kaupungin kartta, jossa Arabianranta korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Arabianranta korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Keskinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 232
Pinta-ala 0,67[1] km² 
Väkiluku 7 501 (1.1.2017)
Väestötiheys 11195 as./km²
Postinumerot 00550 ja 00560
Lähialueet Toukola, Hermanni, Vallila, Kumpula, Vanhakaupunki, Viikinranta
Arabian vanha tehdasrakennus. Rakennuksessa on nykyään Taideteollisen korkeakoulun ja Aralis-kirjastokeskuksen tiloja, sekä Arabiakeskus, jossa on Arabian museo ja mm. Iittalan ja Finlaysonin myymälät.
Arabianrannan uusia asuinrakennuksia merenrannalla.
Arabianranta yöllä.

Arabianranta (ruots. Arabiastranden) on Toukolan kaupunginosaan kuuluva asuntoalue Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Se on hallinnollisesti osa Vanhankaupungin peruspiiriä.

Arabianranta levittäytyy pitkin Vanhankaupunginlahden rantaa Kyläsaaresta Vantaanjoen suulle asti. Alueella sijaitsee noin 30 liikkeen kauppakeskus Arabia.

Alueen oppilaitoksia ovat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, ammattikorkeakoulu Metropolian kulttuuri- ja palvelualan toimipisteet, Pop & Jazz Konservatorio, Arabianrannan peruskoulu, ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu Arcada ja ruotsinkielinen ammattikoulu Prakticum. Arabianrannassa on myös kolmen ensin mainitun oppilaitoksen sekä Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen kirjastokeskus Aralis. Arcadan opiskelijakunnan klubitalo COR-huset sijaitsee Arabian kauppakeskuksen vieressä.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabianrannan asuntoalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000. Rakennusurakka kesti 15 vuotta, ja vuonna 2015 valmistuneessa kaupunginosassa on koti noin 8 000 asukkaalle.[2] Työpaikka siellä oli noin 4 000 ihmiselle.[3] Arabiaranta oli vuoteen 2012 saakka kaupungin merkittävimpiä rakennuskohteita.[4] Suurin osa uusista asuinrakennuksista sijaitsee Vanhankaupunginlahdesta 1980-luvulla vallatulla täyttömaalla. Alueella on suoritettu mittavia maaperän puhdistustoimenpiteitä.lähde? Asuinrakennusten perustukset on paalutettu syvälle peruskallioon ja katuverkosto on rakennettu massiivisten teräsbetonikenttien varaan.lähde?

Arabianrannan rakentamisessa noudatetaan ns. prosenttitaiteen periaatetta, joka määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävä taidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Taidehankinnat toteutetaan yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun kanssa.lähde?

Helmikuun 2006 alusta lähes kaikille Arabianrannan asukkaille toteutettiin ilmainen alueelliseen valokuitukaapeli-verkkoon pohjautuva internet-yhteys, jonka nopeus on 10 Mbit/s asuntoa kohden.lähde?

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raitiolinjat 6 Hietalahdesta ja 8 Jätkäsaaresta liikennöivät Arabianrantaan Kaj Franckin aukiolle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin usein luullaan, Arabianranta ei ole saanut nimeään paikalla toimineesta Arabian posliinitehtaasta. Vuonna 1750 myönnettiin helsinkiläiselle kauppiaalle Aron Peronille lupa perustaa tiilitehdas nykyisen Arabianrannan alueelle. Vuotta myöhemmin Peron luovutti rakennusoikeudet Johan Sederholmille ja J.N. Myhrille. Vuokraehdoista syntyi kuitenkin riita. Vuoden 1751 oikeudenkäyntipöytäkirjoissa mainitaan ensimmäisen kerran Arabia ja Kaanaan maa.[5]

Posliinitehtaan paikalle perusti alun perin ruotsalainen Rörstrand vasta vuonna 1874. Tehtaan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1873, Helsingin Vanhankaupungin Kaanaanniityn kapealle kaistalle, Hämeentien ja merenrannan välissä. Tehdas otti nimensä läheisen Arabian huvilasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsinki alueittain 2014 (Vanhankaupungin peruspiiri PDF:n sivuilla 94-97) 2015. Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 9.5.2015.
  2. Arabianranta valmistuu 24.8.2016. Helsingin kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  3. Elävä taidekaupunginosa Arabianranta Skanska. Viitattu 5.11.2016.
  4. Arabianrantaan kohoaa ainutlaatuinen osaamis- ja elämiskeskus Arabianranta.fi. Viitattu 5.11.2016.
  5. Onnellinen Arabia, historia (Internet Archive) 4.10.2007. HELKA ry. Viitattu 4.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]