Johan Sederholm

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johan Sederholm

Johan Sederholm (26. lokakuuta 172217. helmikuuta 1805) oli merkittävä helsinkiläinen kauppias, laivanvarustaja ja tehtailija. Palveluksistaan kruunulle Sederholm pääsi yhdeksi kruununprinssi Kustaa IV Aadolfin kummeista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sederholm syntyi Helsingissä vaatimattomaan perheeseen. Hän kävi koulua 16-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen hän aloitti työt kauppa-apulaisena. Vuonna 1748 hän perusti oman liikkeensä yhdessä ystävänsä Nils Burtzin kanssa. Liike oli menestyvä, mutta vuonna 1752 kumppanit päättivät purkaa yhtiön ja jakaa tulonsa. Sederholm perusti tämän jälkeen oman liikkeen.

Sederholmin talo Senaatintorilla.

Vuonna 1777 hän sai kuningas Kustaa III:lta luvan omistaa Herttoniemen kartanon ja Kumpulan tilat. Lisäksi hän omisti useita sahoja ja laivanrakennustelakoita sekä itse perustamansa purjekangastehtaan.

Sederholm oli naimisissa kahdesti, ensin Hedvig Solitanderin ja tämän kuoltua Maria Magdaleena Wendelian kanssa. Molemmat vaimot kuolivat ennen häntä. Sederholmilla oli kahdesta avioliitosta yhdeksän poikaa ja kolme tytärtä.

Johan Sederholm haudattiin suvun hautaholviin Ulrika Eleonoran kirkon hautausmaalle. Kirkko ja hautausmaa raivattiin vuonna 1827 pois Senaatintorin tieltä, jolloin Sederholmin arkku siirrettiin ainoana Vanhaan kirkkopuistoon. Hänen uuden hautakappelinsa suunnitteli C. L. Engel.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]