Siltamäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siltamäki
Brobacka
Kaupungin kartta, jossa Siltamäki korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Siltamäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Koillinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 401
Pinta-ala 2,79 km² 
Väkiluku 7 687 ()[1]
Väestötiheys 3000 as./km²
Osa-alueet On itse Suutarilan peruspiirin osa
Postinumerot 00740
Lähialueet Töyrynummi, Tapulikaupunki, Tammisto, Helsingin pitäjän kirkonkylä
Brobackan sillan holvikaarta.

Siltamäki (ruots. Brobacka) on Suutarilan peruspiirin osa-alue Koillis-Helsingissä, Keravanjoen rannalla, Vantaan rajalla.

Sen lähialueita ovat Helsingin puolella Töyrynummi ja Tapulikaupunki sekä Vantaan puolella Tammisto ja Helsingin pitäjän kirkonkylä.

Historia ja nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltamäen aluetta kutsutaan yleisesti myös Siltamäki-Suutarilan alueeksi. Alueen varhaisimmat muinaislöydöt kertovat asutuksesta myöhäisemmältä kampakeraamiselta kaudelta, vuosilta 2500–2000 eaa. Vastapäätä Helsingin pitäjän kirkonkylää Keravanjoen toisella puolella sijaitseva Siltamäki on ollut vanhaa maanviljelysaluetta. Vuonna 1946 se liitettiin Helsinkiin, ja 1950-luvulta lähtien sinne on rakennettu pientaloalueita. Siltamäen keskeisimmän osan muodostaa kuitenkin 1970-luvulla rakennettu kerrostalolähiö.

Nimi Siltamäki johtuu Malmilta alkavan Kirkonkyläntien päässä olevasta Keravanjoen ylittävästä Brobackan sillasta, joka nykyisin on vain kevyen liikenteen käytössä. Tämä museoitu holvisilta on rakennettu ilmeisesti vuonna 1890.[2] Aikaisemmat sillat ovat olleet puisia. Siltapaikka ollut olemassa ainakin 1700-luvun alkuvuosilta. Silta on kuulunut Helsingistä Hyrylän kautta Hämeenlinnaan kulkeneeseen vanhaan tiehen.

Siltamäen kaakkoispuolella sijaitsee Lestimäki, joka on ollut 1700-luvulla mestauspaikka. Silloin alue on ollut metsää kaukana kaupungista. Mestattavat kerättiin Töyrynummentien ja Kytöpolun risteyksen tuntumaan odottamaan vuoroaan. Ruumiit haudattiin Ödetsängeniin, Siltamäen ala-astetta vastapäätä olleelle hiekkakuoppa- ja peltoalueelle.[3]

Peltokyläntie 4:ssä sijaitsee Siltamäen palvelukoti. Sen päärakennus on valmistunut 1888 ja sen pihapiiri muistuttaa 1800-luvun lopun maatilaa. Tila toimi pitkään köyhäinkotina. Siellä on toiminut myös kunnalliskoti, lastenkoti, mielisairasosasto (–1968), työlaitos, hoitokoti ja asuntola.[4][5] 2010-luvulla pihapiiriin nousi puuverhoiltu uudisrakennus, ja läheinen vanha kivirakennus Pallomäentien risteyksessä jäi tyhjilleen.

Jalopeurantien ja Kaksostenpolun risteyksessä on Arvo Siikamäen tekemä alumiinipatsas Lepotauko 2 (1973).

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltamäki on yksi hienoimmista esimerkeistä 1970-luvun alun lähiörakentamisessa [1]. Siltamäen asemakaavan on laatinut ja rakennukset suunnitellut arkkitehti Pentti Ahola. Alue on säilynyt poikkeuksellisen hyvin pitkäjännitteisten asukkaiden, taloyhtiöiden ja isännöitsijän ansiosta. Lähiö on yleiskaavassa merkitty rakennustaiteellisesti arvokkaaksi alueeksi.lähde? Matalat kaksi- ja kolmikerroksiset elementtitalot valmistuivat vuosina 1968–74. Maasto on tasaista lukuun ottamatta lähiön ja Keravanjoen välissä olevaa kumpuilevaa rantapuistoa ja lounaassa sijaitsevaa Kauriinpuistoa. Kummut ovat lähiön rakentamisen aikana tehtyjä jätemäkiä.

Siltamäessä toimii Siltamäen nuorisoseura ry, jonka tarkoitus on herättää ja pitää vireillä alueen asukkaissa harrastusta itsekasvatukseen sekä määrätietoiseen toimintaan kotiseudun ja ihmiskunnan hyväksi. Toimintaa on etenkin lapsille ja nuorille.[6]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltamäessä on oma ostoskeskus, jossa on kaksi päivittäistavaraliikettä. Näiden lisäksi palvelevat uimahalli, apteekki, parturi-kampaamo, pizzeria, ravintola, pubi, R-kioski, jossa asiamiesposti, fysikaalinen hoitolaitos, pieni kauneusstudio sekä pankkiautomaatti. Päiväkoti Siltamäki toimi pitkään ostoskeskuksella, mutta nyt se on väistötiloissa Siltakylän peruskoululla. Siltamäen ala-asteen koulu on Siltakyläntien varrella, myös siinä toimii päiväkoti. Leikkipuisto Jalopeura on Jalopeurantien päässä, siellä on kahluuallas ja kiipeilytelineitä.

Läheisestä Suutarilan palvelukeskuksesta löytyy Suutarilan kirjasto, asukasmäärään verrattuna Helsingin pienin laatuaan. Samassa keskuksessa sijaitsevat myös Suutarilan ala-aste, nuorisotalo, hammashoitola ja päiväkoti Seulanen. Samassa yhteydessä toimii Suutarilan terveyskeskus, jonka kuormitus on pysynyt varsin maltillisena [7]. Lähistöllä Vantaan puolella Tammiston ja Pakkalan kaupunginosien alueella Kehä III:n varrella on suuria kauppakeskuksia.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat asukkaat kuuluvat Malmin seurakuntaan. Siltamäen ostoskeskuksen vieressä on seurakuntakoti.

Siltamäen liikuntapuistosta löytyy muun muassa jalkapallo- ja tenniskentät, frisbeegolf-alue, ratagolf sekä useita kävely- ja pyöräilyreittejä. Puisto on lähialueiden asukkaiden suosiossa.

Joukkoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltamäen joukkoliikenneyhteydet perustuvat tiheään linja-autoilla ajettavaan liikenteeseen.

Linjat:

 • 611 (Tikkurila-Suutarila–Siltamäki–Käpylä–Rautatientori).[8]
 • 70T (Suutarila–Siltamäki–Malmi–Töölö–Kamppi).[9]
 • 611B (Suutarila-Siltamäki-Käpylä-Rautatientori). Ajetaan vain ruuhka-aikoina.
 • 70 (Suutarila–Siltamäki–Malmi–Rautatientori). Kulkee ma-la myöhäisillan & -yön aikana, sekä korvaa kaikki edellä mainitut sunnuntailiikenteessä.[10]
 • 72N (Siltamäki-Töyrynummi-Pukinmäki-Oulunkylä-Käpylä-Rautatientori). Kulkee viikonloppuöisin juhlakansan kuljettamisen puolesta.[11]

Pidempien matkaamisten lisäksi liityntöjä lähialeuilla sijaitseville Puistolan rautatieasemalle (75A, Siltamäki–Puistola–Jakomäki) ja Malmin rautatieasemalle (77A, Siltamäki–Malmi–Jakomäki). Joukkoliikenteessä syksyllä 2015 tehdyt muutokset poistivat ennen liikennöineet 70V- ja 577-linjat, joskaan liikennöintivälit eivät ole muuttuneet ollenkaan.[12]

Liikennemelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltamäki on Itä-Pakilan ja Veronmiehenkylän jälkeen pääkaupunkiseudun kolmanneksi meluisin postinumeroalue. Alueesta 86 prosenttia ylittää vuorokausimelulle asetetun 55 desibelin riskirajan. Melu aiheutuu tieliikenteestä. Taustamelu on pienhiukkasten jälkeen toiseksi tärkein ympäristön riski ihmisten terveydelle.[13]

Siltamäki populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1969–1976 Mainostelevisiolla esitettiin suosittua televisiosarjaa Naapurilähiö, joka sijoittui kuvitteelliseen Katajamäen kaupunginosaan. Sarjaa kuvattiin muun muassa Siltamäen tuolloin uudessa lähiössä.[14]

Edvin Laineen vuonna 1954 kuvatun Oprin tapahtumapaikkana toimii Siltamäen kunnalliskoti.[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
 2. Rytkönen, Timo: Siltaomaisuuden hallintaa Helsingissä (PDF) (Sivu 6) Puheenvuoro Kehto-foorumissa Kuopiossa. 3.10.2013. Kuntatekniikka.fi: KL-Kustannus. Viitattu 16.3.2014.
 3. Suutarilan Lestimäki
 4. Siltamäen palvelukoti
 5. Siltamäen palvelukodin historiaa
 6. http://www.siltamaennuorisoseura.fi/ Siltamäen Nuorisoseura ry
 7. Kaupunki: Helsinkiläiset ovat tyytyväisimpiä pieniin terveysasemiin HS.fi. Viitattu 13.12.2015.
 8. HSL - Aikataulut - Seutu 611 aikataulut.reittiopas.fi. Viitattu 13.12.2015.
 9. HSL - Aikataulut - Helsinki 70T aikataulut.reittiopas.fi. Viitattu 13.12.2015.
 10. HSL - Aikataulut - Helsinki 70 aikataulut.reittiopas.fi. Viitattu 13.12.2015.
 11. HSL - Aikataulut - Helsinki 72/72N aikataulut.reittiopas.fi. Viitattu 13.12.2015.
 12. Reitti- ja linjamuutoksia Koillis-Helsingissä 10.8. HSL. Viitattu 13.12.2015.
 13. Aalto, Maija & Färding, Aada: Kaupungin äänekkäin idylli. Helsingin Sanomat, 17.8.2020, s. A 6. Sanoma Osakeyhtiö.
 14. Oulunkylä on nykyajan Naapurilähiö Helsingin Uutiset. Viitattu 25.10.2015.
 15. "Opri" Siltamäen kunnaliskodissa www.helsinki.fi. Viitattu 19.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Siltamäki.