Taka-Töölö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taka-Töölö
Bortre Tölö
Kaupungin kartta, jossa Taka-Töölö korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Taka-Töölö korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Eteläinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 14
Pinta-ala 1,95[1] km² 
Väkiluku 15 048 (1.1.2014) 
Väestötiheys 7717 as./km²
Osa-alueet
Postinumerot 00250, 00260
Lähialueet Etu-Töölö, Linjat, Alppila, Länsi-Pasila, Laakso, Meilahti

Taka-Töölö (ruots. Bortre Tölö) on Helsingin 14. kaupunginosa ja samalla peruspiiri. Taka-Töölö kuuluu Helsingin kantakaupunkiin.

Taka-Töölön asukkaista on suomenkielisiä 83 %, ruotsinkielisiä 11 % ja muun kielisiä 6 % (2014).[1] Asuntokannasta yli 90 % on rakennettu ennen 1960-lukua.

Puistoja alueella on 36 hehtaaria ja metsäksi luokiteltua aluetta 15 hehtaaria (lähinnä Rajasaaressa, tiedot 2014).[1] Puistoista suurin on Eläintarha, jonka etelälaidalla on kaupunginpuutarha eli Talvipuutarha. Töölönlahden länsirannalla sijaitsee Hesperian puisto ja Seurasaarenselän äärellä Sibeliuksen puisto, jossa on turistibussien vakiokohteisiin kuuluva Sibelius-monumentti.

Taka-Töölössä sijaitsevat muun muassa Helsingin Olympiastadion ja Suomen Kansallisooppera Töölönlahden rannalla Hesperianpuiston pohjoispuolella. Pääministerin virka-asunto Kesäranta sijaitsee meren rannalla Linnankoskenkadun länsipäässä. Mannerheimintien varrelta löytyvät 1972 valmistuneet suuret hotellit Scandic Continental ja Crowne Plaza (alun perin Inter-Continental ja Hesperia).

Taka-Töölön alueella on runsaasti urheilukenttiä ja muita mahdollisuuksia liikuntaan ja urheiluun. Esimerkiksi Kisahallissa, Olympiastadionilla, Uimastadionilla, Eläintarhan urheilukentällä, Töölön pallokentällä, Jäähallissa, Ruusulankadun keilahallissa, Soutustadionilla ja viereisissä melontaseuroissa toimii monia paikallisia, alueellisia tai kansallisia liikuntajärjestöjä. Urheiluseuroista tunnettuja ovat mm. HJK (jalkapallo) ja HIFK (jääkiekko, jalkapallo, jääpallo). Myös Töölön Vesa, jonka jääkiekkotoiminnan pohjalta syntyi Jokerit, on lähtöisin alueelta.

Arkkitehtuuria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympiastadionin torni
Yleisradion entinen, Suomen ympäristökeskuksen nykyinen toimitalo.

Arkkitehtonisesti kiinnostaviin kohteisiin Taka-Töölössä lukeutuu Hilding Ekelundin suunnittelema Töölön kirkko, joka valmistui 1930. Helsingin Olympiastadionin piirsivät Yrjö Lindegren (vaihe 1934–1938) ja Toivo Jäntti (vaihe 1952). Stadionin kunnostus syntyi 1994 Markku Aallon suunnittelemana. Oopperatalon (Helsinginkatu 58; valmistui 1993) suunnitelmasta vastasi työryhmä Eero Hyvämäki, Kari Piela, Tuula Mäkinen ja Antti Laiho. Viereisen Töölönrannan ravintolan (Helsinginkatu 56; 1996) piirustusten takana olivat Eero Hyvämäki ja Pekka Leskelä. Uudempaa arkkitehtuuria edustavat myös Kesäkatu 2–8:n asuintalot (1998–2000) suunnittelijoinaan Timo Vormala, Susanna Raitanen ja Jukka Linko. Yleisradion päätoimipaikka sijaitsi vuodesta 1968 lähtien osoitteessa Kesäkatu 2, kunnes kaikki sen toiminnot siirtyivät vastavalmistuneeseen Isoon Pajaan Pasilaan maaliskuun alussa 1993.[2]

Terveydenhuoltolaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taka-töölössä sijaitsee Töölön sairaala, jonka erikoisaloina ovat käsikirurgia, neurokirurgia, ortopedia ja traumatologia sekä plastiikkakirurgia. Vuonna 1932 valmistunut sairaalan vanhin osa oli alkuaan Suomen Punaisen Ristin sairaala, jossa aloitti toimintansa myös nykyinen Punaisen Ristin veripalvelu.[3] Rakennuksen suunnittelija oli arkkitehti, professori Jussi Paatela, joka on suunnitellut myös Meilahdessa sijaitsevan Naistenklinikan. Sairaalan yhdeksänkerroksinen torniosa edusti varhaista funktionalismia, vaikka rakennus muuten sisälsikin vielä piirteitä klassismista. Sairaalan päivystyspoliklinikkaa on laitoksen varhaisista vaiheista asti kutsuttu tapaturma-asemaksi. Tapaturma-asema on ympärivuorokautinen päivystyspiste, joka on sairaalan erikoisalojen yhteisyksikkö ja palvelee koko HUS-sairaanhoitopiirin 1,4 miljoonaa asukasta. Töölön tapaturma-asema on HUS-piirin merkittävin onnettomuuspotilaiden vastaanottopiste. Sillä on erityisesti suuronnettomuustilanteissa keskeinen asema HUS-piirin sairaaloiden hälyttäjänä. Poliklinikalla on järjestetty myös päivystyksellinen suu- ja leukasairauksien hoito.

Välskärinkadun ja Mechelininkadun välissä sijaitseva Hesperian sairaala valmistui helmikuussa 1962 Helsingin kaupungin keskusmielisairaalaksi. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Martta ja Ragnar Ypyä.[4] Sairaala remontoitiin perusteellisesti 2000-luvun alussa, ja nykyisin sen päärakennus toimii HYKS Psykiatriakeskuksena. Pohjoisen Hesperiankadun puolella olevissa sivurakennuksissa on lisäksi HYKSin Lasten ja nuorten sairaalan toimintaa. Sairaala-alueella olevat kaksi tornitaloa, jotka tehtiin alun perin sairaalan henkilökunnan asunnoiksi mutta olivat myöhemmin sekä potilas- että toimistokäytössä, päätettiin vuonna 2007 muuttaa tavallisiksi asuinrakennuksiksi.[5]

Sibeliuksenkadun puolella samassa korttelissa kuin Hesperian sairaala sijaitsee Kivelän sairaala, joka on Helsingin terveyskeskussairaala. Sairaalassa hoidetaan pitkäaikaisesti monisairaita vanhuksia.[6]

Taka-Töölössä toimivat lisäksi muun muassa Töölönkadulla sijaitseva Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) pääkaupunkiseudun suurin terveysasema sekä yksityinen sairaala Mehiläinen.

Taka-Töölössä Töölönkadun varrella toimi vuonna 1891 perustettu Kammion sairaala, joka purettiin vuonna 1962. Tässä yksityisessä mielisairaalassa oli hoidettavina useita aikanaan tunnettuja henkilöitä.

Linnankoskenkadun ja Lastenlinnantien välissä sijaitsee lastentautien sairaala Lastenlinna. Vuonna 1948 valmistunut rakennus on Kaarlo Borgin, Elsi Borgin, Otto Flodinin ja Olavi Sortan suunnittelema ja on arkkitehtonisesti funktionalismin ja romanttisen tyylin synteesi. Rakennus koostuu korkeasta tornimaisesta, toiselta päädyltään pyöreämuotoisesta sairaalarakennuksesta ja siihen liittyvästä matalasta kaarimaisesta siipirakennuksesta. Rakennuksen julkisivuja on elävöitetty rappaukseen ja tornin ikkunanpuitteisiin reliefeinä tehdyillä koristeellisilla kuvioilla. Kansainvälisen Docomomo-järjestö on valinnut Lastenlinnan suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosten listalle.[7] Lastenlinna on nykyisin hallinnollisesti osa HYKSin Lasten ja nuorten sairaalaa.

Taka-Töölössä Ruusulankatu 10:ssä sijaitsee tukiasuntoja päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Asuntoja on yhteensä 93. Useiden Taka-Töölön asukkaiden mukaan tukiasunnot aiheuttavat häiriötä. Myös Helsingin poliisi vahvistaa, että häiriöt Ruusulankadulla ovat lisääntyneet.[8]

Oppilaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen rajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taka- ja Etu-Töölön välinen raja kulkee Pohjoista Hesperiankatua pitkin. Lännessä Taka-Töölön raja kulkee Seurasaarenselällä Rajasaaren takana. Pohjoisraja menee pääministerin virka-asunnon Kesärannan pohjoispuolelta ja jatkuu Stenbäckinkatua ja Reijolankatua seuraten edelleen Nordenskiöldinkadulle. Idässä Taka-Töölö jatkuu rataan saakka, joskin Helsinginkadun eteläpuolella kaupunginosien raja kulkee keskellä Töölönlahtea.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.