Eläintarhan kenttä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kentän paviljonki- ja katsomorakennukset.

Eläintarhan kenttä on Helsingin Taka-Töölössä Eläintarhan puistoalueella sijaitseva urheilukenttä. Se on rakennettu vuosien 1907-1910 välillä. Siellä tehtiin Suomen ensimmäiset yleisurheilun maailmanennätykset.

Kenttä on uusittu perusteellisesti vuoden 1983 Yleisurheilun MM-kisoja varten, jolloin se toimi lämmittely- ja harjoittelupaikkana. Lämmittelyalueena kenttä toimi myös vuoden 2005 Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa. Vuonna 2005 ennen MM-kisoja kenttä laitettiin kisakuntoon, kun juoksuradan pinnoitteet uusittiin novotan-pinnoitteella ja se muutettiin 8-rataiseksi. Samalla lisättiin toinen pituushyppypaikka ja muutettiin vanha hiilimurska nurmikentäksi. Remontti maksoi noin 1,5 miljoonaa euroa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu käytiin Eläintarhan kentällä vuonna 1925. Eläintarhan kenttä oli juuri saanut päällysteekseen uuden hiilimurskan ja sinne oli rakennettu katsomopaviljonki.

Kenttä on ollut yleisurheilun lisäksi jalkapallokäytössä. Esimerkiksi vuonna 1911 HJK juhli jalkapallon Suomen-mestaruutta Eläintarhan kentällä. Kentällä pelattiin myös Suomen jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen ensimmäinen ottelu Suomen kohdatessa Ruotsin 22. lokakuuta 1911.[1]

Eläintarhan kentällä on pelattu myös kerran pesäpallon Itä-Länsi-ottelu, vuonna 1935.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]