Töölön kisahalli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kisahalli Olympiastadionin tornista kuvattuna. Hallin takana sen suuntaisesti kulkee Mannerheimintie.

Töölön kisahalli, entinen Messuhalli, on urheiluhalli Helsingin Töölössä. Se sijaitsee Olympiastadionin, Oopperan, Helsingin jäähallin, Sonera-stadionin ja Töölön pallokentän lähistöllä. Halliin on sisäänkäynnit Mannerheimintieltä ja Paavo Nurmen kujalta. Näyttelyjen ja messujen paikaksi Messuhalli valmistui vuonna 1935. Kun Itä-Pasilaan vuonna 1975 valmistui uusi Messukeskus, vanha Messuhalli siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen ja sai nykyisen nimensä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen postilaitos julkaisi vuonna 1969 postimerkin Suomen Messujen 50-vuotisen toiminnan kunniaksi. Messut järjestettiin vuosina 1935-1975 postimerkissä esitetyssä Messuhallissa, josta kuvassa senn päätysilhuetti.

Rakennus valmistui vuonna 1935 ja oli alun perin nimeltään Messuhalli. Sen suunnittelivat arkkitehdit Aarne Hytönen ja Risto-Veikko Luukkonen ja rakennutti Suomen Messut Osuuskunta messu- ja näyttelytiloiksi. Vuonna 1950 sen pohjoispuolelle valmistui lisärakennus, josta käytettiin nimeä B-Messuhalli tai Pikku-Messuhalli. Vuonna 1962 rakennettiin viereisen aukion, nykyisen Mäntymäenkentän, toiseen reunaan lisätiloiksi väliaikaisella luvalla vielä aaltopeltihalli, josta käytettiin nimeä C-messuhalli eli Kansojen halli. Se purettiin vuonna 1975.

Messuhalleja käytettiin myös urheilukilpailuissa ja konserteissa. Vuoden 1952 olympialaisissa siellä pidettiin voimistelu-, paini-, nyrkkeily- ja painonnostokilpailut sekä koripallon loppuottelut. A-Messuhallissa ovat konsertoineet mm. Louis Armstrong, The Beach Boys, Deep Purple, Paul McCartney & Wings, Slade, Gary Glitter ja Uriah Heep.[1]

Kesäkuussa 1966 rakennuksen katto syttyi korjaustöiden yhteydessä tuleen ja koko halli oli vaarassa tuhoutua täysin. Palossa tuhoutui vesikaton lisäksi päähallin sisustus ja vahingot nousivat yli miljoonan markan.[2] Hallissa oli uhkaava palonalku myös vuonna 2007.[3]

Kun Itä-Pasilaan vuonna 1975 valmistui uusi Messukeskus, vanha Messuhalli siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen ja sai nykyisen nimensä.

Kisahalli on yksi Docomomon valitsemista modernin arkkitehtuurin merkkikohteista Suomessa.[4]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisahallilla voi harjoittaa monia liikuntamuotoja. Siellä on kuntosali, koripallokenttä, lentopallo- ja sulkapallokenttiä, pingispöytiä, permanto, volttirata, nyrkkeilysäkkejä, painimatto ja miekkailualueita sekä mahdollisuudet telinevoimisteluun.

Helsinkiläisistä urheiluseuroista muun muassa koripalloseura Helsinki Seagulls pelaa ottelunsa Töölön kisahallissa. Kisahallissa toimivat myös miekkailuseurat Miekka-Miehet, Ylioppilasmiekkailijat ja HABDA. Telinevoimisteluseuroista Kieppi, Suomen Taitovoimistelu Klubi‎ ja Alppilan Salamat toimivat aktiivisesti Kisahallissa. Cheerleaderit ovat myös yksi kisahallin suurimpia käyttäjäryhmiä.

Rakennuksen pohjoispäässä Paavo Nurmen kujan puolella on päihtyneiden selviämisasema.

Lasimaalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messuhallin eteläpäässä olleessa ravintolassa oli ulospäin näkyvä 20 neliömetrin kokoinen moniosainen lasimaalaus. Sen maalasi Eino Kauria noin 1946 tai 1947. Se siirrettiin 1980-luvulla Tampereelle ravintola Tillikkaan. Molemmat ravintolat omisti Yhtyneet Ravintolat Oy, joka katsoi että Tillikan remontin yhteydessä se sopisi hyvin sinne. Osa laseista varastoitiin ja vain osa tuli ravintolaan. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikael Huhtamäki: Live In Finland - Kansainvälistä keikkahistoriaa Suomessa 1955-1979. Gummerus, 2013. ISBN 978-951-20-8730-3.
  2. Messuhallin palo 16.6.1966 (PDF) 1966. Palo- ja pelastustieto ry. Viitattu 9.3.2014.
  3. Töölön kisahallissa syttyi uhkaava tulipalo Helsingin Sanomat. 25.6.2007. Viitattu 9.3.2014.
  4. Messuhalli (Töölön kisahalli) - Helsinki Exhibition Hall (Töölö Sports Hall) Docomomo Suomi Finland ry. Viitattu 9.3.2014.
  5. Anna Takala, Lasimaalaus muljahti Tampereelle, Helsingin sanomat s. A12 25. huhtikuuta 2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]