Vuosaaren urheilukenttä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuosaaren urheilukenttä
"Hettari", "Monttu", "Heteniityn Wembley"
Hettari.jpg
Rakennuksen tiedot
Sijainti Heteniityntie 2, Vuosaari, Helsinki
Koordinaatit 60°13′00″N, 25°08′19″E
Avattu 1966
Remontoitu 1996
Laajennettu 2007
Omistaja Helsingin kaupunki
Kenttä Luonnonnurmi
Käyttäjät

Jalkapallo:
FC Viikingit

Katsojakapasiteetti

Yhteensä 1500 kattamatonta istumapaikkaa

Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Vuosaaren urheilukenttä on Keski-Vuosaaressa sijaitseva urheilukenttä, jolla maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Kakkosessa pelaava FC Viikingit isännöi kotiottelunsa. Urheilukentän katsojakapasiteetti on tällä hetkellä noin 1 500. Yleisöennätys, 4 255 katsojaa, on Veikkausliigan ottelusta FC Viikingit - HJK kaudelta 2007. Ykkösessä yleisöennätys on 1 670 katsojaa ottelusta FC Viikingit - HIFK kaudelta 2011[1].

Kentän historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenttä rakennettiin 1966 entiseen hiekkakuoppaan Vuosaari-Säätiön esityksestä. Kenttää kunnostettiin vuonna 1996, jolloin se sai valaistuksen ja juoksurata tartanpinnan, katsomoa parannettiin ja kuulutuskoppi rakennettiin. Urheilukenttä maastoutuu metsäiseen selänteeseen mäntymetsän keskelle. Viereisellä Heteniityn kentällä on hiekkapohjainen, tiiviissä juniorikäytössä oleva harjoituskenttä. Ennen peruskorjausta juoksuradalla oli kumiasfalttipinta, jolla Raimo Vilén juoksi vuonna 1972 sadalla metrillä Euroopan ennätystä sivuavan ajan. Radalla tehtiin useita muitakin Suomen ennätyksiä. Tarinan mukaan kaupunginvaltuutetut Esko Honkanen ja Kalle Kallio juonivat kentän peruskorjausrahat kaupungin budjettiin. Honkanen sanoi kokoomuksen valtuustoryhmässä, että sosiaalidemokraatit ovat esittämässä peruskorjausrahaa budjettiin ja Kallio puolestaan demariryhmässä, että Honkasen Esko on saanut lupaukset peruskorjausmäärärahasta. Niinpä sekä kokoomus että demarit esittivät Vuosaaren kentän peruskorjauksen määrärahaa.[2]

Viikinkien noustua Veikkausliigaan kaudeksi 2007 kenttään tehtiin mittavia muutoksia. Pääkatsomoa jatkettiin 1000 katsojaa vetäväksi, ja katsomon keskelle asennettiin kuppi-istuimet. Takasuoralle sekä kaarteisiin pystytettiin puurakenteiset väliaikaiset katsomot, joilla kentän istumapaikkojen määrä saatiin hilattua noin 3500 paikkaan. Viikinkien pudottua Ykköseen kapasiteetti supistettiin 1500 paikkaan. Aurinkokatsomo purettiin, noin puolet siitä vietiin Käpylän liikuntapuistoon, ja jäljelle jääneestä osasta rakennettiin 600-paikkainen siirreltävä katsomo.

Kesällä 2015 uusittiin kentän nurmipinnoite sekä juoksuradat. Myös aiemmin parkkipaikkana toiminut hiekkakenttä sai tekonurmipäällysteen.[3]

Kentän ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentällä on 500 luksin keinovalaistus, 900 katsojan puinen pääkatsomo (300 kuppi-istuinta) ja 600 katsojaa vetävä aurinkokatsomo toisella sivulla. Kenttää kiertää kahdeksan juoksurataa, joiden vuoksi yleisö on jalkapallo-otteluissa varsin kaukana kenttätapahtumista. Tätä ongelmaa tosin helpottaa rinteessä sijaitsevien katsomoiden jyrkkyys ja aurinkokatsomon siirreltävyys. Jos Heteniityllä aiotaan jatkossa nähdä Veikkausliigaa, tulisi sitä remontoida merkittävästi. Veikkausliigan olosuhdeohjelman kriteerit edellyttävät kentälle mm. 4000 katettua istumapaikkaa, nurmikentän lämmitysjärjestelmää, parannettuja sosiaalitiloja sekä tehokkaampia (800 luksin) valoja. Näistä ainoastaan valaistus on helposti parannettavissa valopylväiden lamppumäärää lisäämällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FC Viikingit vs HIFK soccerway.com. Viitattu 21.07.2011.
  2. Vuosaaren kenttä vuonet.fi. Viitattu 29.11.2013.
  3. Paluu Heteniitylle sunnuntaina 6.8.2015. Fcviikingit.fi. Viitattu 6.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]