Suomen ympäristökeskus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen ympäristökeskus
SYKE logo.svg
Tutkimuslaitoksen tiedot
Perustettu 1995
Sijainti Jyväskylä, Joensuu ja Oulu.
Pääkonttori Helsinki
Ministeriö Suomen ympäristöministeriö ja vesivara-asioissa maa- ja metsätalousministeriö.
Tutkimusala ympäristöala
Työntekijöiden määrä 602 (31.12.2015)[1]
Pääjohtaja Lea Kauppi
Suomen ympäristökeskus toimii Helsingin Töölössä, entisessä Yleisradion rakennuksessa Kesäkadulla.

Suomen ympäristökeskus SYKE[2] on valtionhallinnon ympäristöalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, joka huolehtii myös eräistä valtakunnallisista viranomaistehtävistä. Se tuottaa tietoa ympäristöstä, sen tilan kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, arvioi vaihtoehtoisia kehityssuuntia sekä kehittää ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseksi. SYKE kokoaa, muokkaa ja välittää ympäristötietoa ja huolehtii EU-lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten edellyttämistä ympäristöalan raportointitehtävistä. SYKE hoitaa myös vesivarojen hoitoon ja käyttöön liittyviä tehtäviä.

Perustaminen ja toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ympäristökeskus perustettiin vuonna 1995 Vesi- ja ympäristöhallituksen seuraajaksi. Aluehallintoon perustettiin 13 alueellista ympäristökeskusta: Uusimaa, Lounais-Suomi, Hämeen, Pirkamaa, Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi. Sekä SYKEstä että alueellisista ympäristökeskuksista tuli yleishallinnollisesti ympäristöministeriön alaisia. Vesivarojen käytön ja hoidon tehtäviä ne kuitenkin hoitavat edelleen maa- ja metsätalousministeriön tulosohjauksessa.

Kun suurläänit lakkautettiin ja siirryttiin lääninhallituksista aluehallintovirastoihin sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiin vuonna 2010, alueellisten ympäristökeskusten henkilökunta ja tehtävät siirtyivät pääasiassa työ- ja elinkeinokeskusten rungoille perustettuihin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiin.

SYKEn päätoimipaikka on Helsingissä ja alueelliset toimipaikat Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa. [3]

1. tammikuuta 2009 Suomen ympäristökeskukseen perustettiin Merikeskus, jolloin Merentutkimuslaitos lakkautettiin ja sen toiminnot siirtyivät Suomen ympäristökeskukseen ja Ilmatieteen laitokselle.[4]

Järviwiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Järviwiki

Suomen ympäristökeskus tekee paljon luontoon liittyvää tutkimusta. Suomen järvien viranomaistietojen lisäksi tiedon hankkimiseksi ja vuorovaikutteisuuden lisäämiseksi se perusti Järviwikin, jossa pohjatietona ovat ympäristöhallinnon omat viranomaistiedot, joita ei voi muuttaa sekä muita tietoja, joihin yleisö voi tehdä lisäyksiä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toimintakertomus ja tilinpäätöslaskelmat vuodelta 2015 2016. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 25.5.2016.
  2. Lyhenneluettelo 20.12.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 1.3.2014.
  3. SYKEn toimipaikat
  4. Uudistus tuo Suomeen Merikeskuksen 10.12.2008. Suomen liikenne- ja viestintäministeriö sekä ympäristöministeriö. Viitattu 13.7.2013.
  5. Järviwiki, Suomen ympäristökeskus, Helsinki, http://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu Viitattu 5.7.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.