VTT

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee VTT-tutkimusorganisaatiota. VTT voi tarkoittaa myös valtiotieteiden tohtoria ja Valtion Tykkitehdasta.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
VTT logo.jpg
VTT:n päärakennus Espoon Otaniemessä.
VTT:n päärakennus Espoon Otaniemessä.
Tutkimuslaitoksen tiedot
Perustettu 16. tammikuuta 1942 (74 vuotta sitten)
Pääkonttori Vuorimiehentie 3, Otaniemi, Espoo
Ministeriö Suomen työ- ja elinkeinoministeriö
Työntekijöiden määrä 2 470 (VTT-konserni 31.12.2015)
Budjetti 277 miljoonaa euroa (VTT-konserni 2014)
Pääjohtaja Antti Vasara

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, vuosina 1942–1972 Valtion teknillinen tutkimuslaitos ja 1972–2010 Valtion teknillinen tutkimuskeskus, on suomalainen valtion omistama teknillinen tutkimuskeskus. Se on Pohjois-Euroopan suurin soveltavaa tutkimusta tekevä organisaatio. VTT tuottaa teknologia- ja tutkimuspalveluja sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkailleen, yrityksille ja julkiselle sektorille. Toiminnassaan se ei tavoittele taloudellista voittoa.

VTT on osa Suomen innovaatiojärjestelmää ja kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan. Kansainvälisesti siihen verrattavia tutkimuslaitoksia ovat muun muassa hollantilainen TNO, saksalainen Fraunhofer ja norjalainen SINTEF.

Vilppiepäilyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VTT:llä oli metabolomiikan tutkimusryhmä, jota johti slovenialaissyntyinen tutkimusprofessori Matej Orešič siihen asti kunnes Orešič ja lähes koko ryhmä tammikuussa 2014 irtisanottiin. Helsingin Sanomien mukaan taustalla oli tiedevilppi.[1] Epäilyjä tutkittiin jo aikaisemmin mutta raportti haudattiin hiljaisuudessa. Kun asia nousi julkisuuteen, raportti julkistettiin ja VTT ottaa asian uuteen käsittelyyn ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esitti, että vilpin valvonnasta pyydetään näkemyksiä Suomen akatemialta, Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta sekä yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta.[2] Orešičin mukaan ongelmaa ei ole: selvitys oli perusteeton ja taustalla kateus.[3]

VTT on todennut, että suhtautuu erittäin vakavasti epäilyksiin tutkimuseettisistä ongelmista entisessä humaanimetabolomiikan tutkimusryhmässä. Asioiden selkiinnyttämiseksi VTT avaa tapauksen uudelleen selvitettäväksi, vaikka aiemmissa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja ulkopuolisten tutkimusfirmojen selvityksissä ei löytynyt todisteita selkeästä vilpistä. VTT on nimittänyt riippumattomat tahot selvittämään tutkimuseettiset ja johtamiskäytäntöön liittyvät asiat. .[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion teknillinen tutkimuslaitos (VTT) perustettiin 16. tammikuuta 1942[5] lailla, joka tuli voimaan 1. helmikuuta[6], harjoittamaan teknillistä tutkimustoimintaa tieteellisessä ja yleishyödyllisessä tarkoituksessa. Tarkoituksena oli myös tehostaa tuotantotoimintaa käynnissä olleen sodan aikana[6]. Tutkimuslaitos irrotettiin Oy Keskuslaboratorio - Centrallaboratorium Ab:stä (KCL) joka puolestaan tämän jälkeen keskittyi paperiteollisuuden keskeisten yritysten omistuksessa palvelemaan näiden tutkimustarpeita. VTT asetettiin toimimaan Kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen. Valtion teknillinen tutkimuslaitos jatkoi myös Aineenkoetuslaitoksen toimintaa.

Laitos sidottiin tiiviisti Teknillisen korkeakoulun (TKK) yhteyteen. Se kasvoi 1960-luvun puoliväliin mennessä Suomen suurimmaksi tutkimuslaitokseksi. Valtion teknillisestä tutkimuslaitoksesta tehtiin uusi Valtion teknillinen tutkimuskeskus 1.3.1972 voimaan tulleella lailla ja sille siirrettiin aiemmin TKK:lle kuuluneita tehtäviä ja tutkimusprofessuureja. VTT:n päärakennus Espoon Otaniemessä valmistui vuonna 1975.[6]

VTT:n organisaatio ja tapa toimia ovat uudistuneet sittemmin monta kertaa. 1990-luvulle asti se koostui noin 30 erillisestä laboratoriosta, joita on useissa saneerauksissa yhdistetty suuremmiksi yksiköiksi. 1980-luvulta alkaen suurin osa rahoituksesta on ollut muuta kuin suoraa budjettirahoitusta.

Ennen vuonna 2006 tehtyä organisaatio- toimintatapamuutosta VTT:n yksiköt olivat Tietotekniikka, Elektroniikka, Tuotteet ja tuotanto, Biotekniikka, Prosessit, Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka ja Energia.

VTT jakautui vuoden 2010 alussa konsernirakenteeseen.[7] Uusi VTT Group muodostuu kolmesta tytäryhtiöstä, jotka ovat VTT Expert Services Oy, VTT Ventures Oy ja VTT International Oy.[7] Näitä hallinnoi emo-VTT.[7] Vuonna 2015 Mittatekniikan keskus MIKES yhdistettiin VTT:hen ja samalla VTT:stä muodostettiin osakeyhtiö.[8]

Pääjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titteli vuoteen 1970 ylijohtaja, vuodesta 1970 pääjohtaja[6]


Nykyinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistämällä eri alojen osaamista VTT:n tavoitteena on auttaa asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan luomaan uusia tuotteita, tuotantoprosesseja ja -menetelmiä ja palveluja. Sen tavoitteena on myös auttaa innovaatioiden kaupallistamisessa ja nopeuttaa siirtymää tutkimuksesta liiketoimintaan.

VTT:n tutkimus- ja kehityspalvelualat:

 • Bio-, lääke- ja elintarviketeollisuus
 • Elektroniikka
 • Energia
 • ICT
 • Prosessiteollisuus ja ympäristö
 • Kiinteistöt ja rakentaminen
 • Kone- ja kuljetusvälineteollisuus
 • Palvelut ja logistiikka
 • Metsäteollisuus

VTT:n toiminnan teknologiapainoalueet:

 • Sovellettu materiaalitekniikka
 • Bio- ja kemianprosessit
 • Energia
 • Tieto- ja viestintäteknologiat
 • Teolliset järjestelmät
 • Mikroteknologiat ja elektroniikka
 • Yhteiskunnan teknologiat
 • Liiketoimintatutkimus
VTT:n yksikkö Tampereen Hervannassa.

Johto ja toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VTT:n pääkonttori on Espoon Otaniemessä. Pääjohtaja on TkT Antti Vasara. Sillä on toimipisteet kotimaassa muun muassa Espoon Otaniemessä, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kajaanissa. Tutkimusyksiköt sillä on myös Etelä-Koreassa ja Brasiliassa sekä toimipisteet Japanissa ja Belgiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Katja Kuokkanen: Valtion suurin tutkimuslaitos pimitti vakavat vilppiepäilyt Hs.fi. 7.2.2016. Viitattu 7.2.2016.
 2. Katja Kuokkanen: Opetusministeri tarttuu tiedevilpin valvontaan Hs.fi. 7.2.2016. Viitattu 10.2.2016.
 3. Katja Kuokkanen: Näin vilpistä epäilty VTT:n entinen tutkimusprofessori vastaa Hs.fi. 7.2.2016. Viitattu 10.2.2016.
 4. VTT: VTT nimittänyt riippumattomat tahot selvittämään tutkimuseettiset ja johtamiskäytäntöön liittyvät asiat vtt.fi. 29.2.2016. Viitattu 1.3.2016.
 5. VTT:n historia: 1940-luku vtt.fi. Viitattu 6.8.2011.
 6. a b c d Pääjohtajakunta, s. 251–253.
 7. a b c VTT jakaantuu tytaryhtiöihin Digitoday. 9.11.2009. Viitattu 10.11.2009.
 8. Valtioneuvoston viestintäosasto: Vuodenvaihteen muutos: VTT ja MIKES yhteen, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy aloittaa toimintansa valtioneuvosto.fi. 29.12.2014. Viitattu 10.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]