Gasum

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gasum Oy

Gasum logo.png

Tunnuslause Puhtaasti luonnonkaasulla
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1994
Toimitusjohtaja Johanna Lamminen
Puheenjohtaja Juha Rantanen
Kotipaikka Espoo
Toiminta-alue Suomi
Toimiala energia-ala
Tuotteet luonnonkaasu, maakaasu, biokaasu, kaasuliedet, kaasulaitteet
Liikevaihto Laskua 1 147,5 milj. € (2013) [1]
Tilikauden tulos 36,8 milj. € (2013)
Henkilökuntaa 273 (2013)
Tytäryhtiöt Gasum Tekniikka Oy
Kaasupörssi Oy
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu www.gasum.fi
Huomioitavaa Gasum in English

Gasum Oy on vuonna 1994 perustettu kaasunmyyntiyhtiö, joka omistaa Suomen maakaasun ja biokaasun siirtoverkoston. Gasum vastaa maakaasun maahantuonnista, siirrosta ja tukkumyynnistä. Viime vuosina Gasum on panostanut biokaasuun, jota myydään muun muassa liikennekäyttöön ja teollisuudelle. Gasum omistaa 18 kaasutankkauasemaa Suomessa. [2] Gasum osti helmikuussa 2014 enemmistön norjalaisen Skangas in LNG-jakeluliiketoiminnasta Lyse-konsernilta, kasvaen pohjoismaiden suurimmaksi LNG-toimijaksi [3].

Gasumin kaasuputkiverkoston uutta putkea lasketaan Kouvolan seudulla. Siirtoputkisto muodostaa kaasuverkoston rungon. Teräksestä valmistetuissa siirtoputkissa kaasua siirretään korkeassa, noin 50 barin paineessa. Kaasun siirto- ja jakeluputkistot sijaitsevat maan alla noin metrin syvyydessä.

Omistussuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasumin kaasuputkiverkostoa rakennetaan.

Gasum on ollut tammikuusta 2016 alkaen Suomen valtion täysin omistama yhtiö sen jälkeen, kun venäläinen Gazprom myi 25 prosentin osuutensa yhtiöstä 15.1.2016. Aiemmin, marraskuussa 2014 osuuksistaan luopuivat Fortum (31 %) ja saksalainen E.ON (20 %)[4].

Konsernin yhtiöt ovat: Gasum Oy, Gasum Tekniikka Oy ja Kaasupörssi Oy. Gasum omistaa 51% Skangasin jakeluliiketoiminnasta.

Hallinto, henkilöstö ja toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsernin palveluksessa on noin 300 henkilöä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Espoossa. Muut toimipaikat ovat Helsingissä, Hyvinkäällä, Imatralla, Kotkassa, Kouvolassa, Lohjalla, Mäntsälässä ja Tampereella.

Toimitusjohtajana on toiminut maaliskuusta 2014 alkaen Johanna Lamminen[5]. Gasumin hallituksen puheenjohtajana on toiminut 1.3.2016 alkaen vuorineuvos Juha Rantanen[6].

Kaasuverkosto ja tankkausasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasumin omistaman kaasuverkoston pituus on noin 1 800 km (2013). Siitä on korkeapaineista siirtoputkistoa 1 286 km ja matalapaineista jakeluputkistoa 539 km. Siirtoputkiston tilavuus on 261 000 m3. Kompressoriyksiköitä on 9 kappaletta ja yhteenliityntöjä jakeluverkostoihin on 116 kappaletta (2014).

Suomessa Gasumilla on 18 autoilijoille tarkoitettua julkista kaasutankkausasemaa (2016). Gasum on ilmoittanut rakentavansa 35 uutta kaasutankkausasemaa seuraavan kymmenen vuoden aikana.[7] Tankkausasemien rakentaminen on mahdollista myös kaasuverkoston ulkopuolelle, jolloin kaasu tuotetaan paikallisella biokaasulaitoksella tai tuodaan paikalle nesteytettynä rekkakuljetuksella.[8]

Yrityskaupat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2014 Gasum myi virolaisen paikallisjakeluyhtiön Gasum Eesti AS:n AS Alexela Energialle[9].

Helmikuussa 2014 Gasum osti enemmistön (51 prosenttia) norjalaisen Skangasin LNG-jakeluliiketoiminnasta Lysekonsernilta [10]. Yrityskauppa on osa Gasumin laajaa strategiaa, jonka tavoitteena on parantaa kilpailukykyisen nesteytetyn maakaasun (LNG) saatavuutta Suomessa. Skangass on käynnistänyt LNG-toimintansa vuonna 2011.

Gasum laajensi biokaasuliiketoimintaansa keväällä 2016 ostamalla Biotehdas Oy:n[11] ja Biovakka Oy:n[12] koko osakekannan.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasumin kaasuputken keltainen merkintäkilpi ilmoittaa kaasuputkiverkoston linjaukset maastossa. Merkintäkilvistä ilmenee putken tarkka sijainti, omistajan nimi ja yhteystiedot.
Bio- sekä maakaasuliekit ovat molemmat sinisiä. Kaasu lämmittää ruoan lähes kymmenen kertaa nopeammin kuin tavallinen sähköliesi.

Yrityksen toiminta keskittyy bio- ja maakaasun myyntiin, verkkoliiketoimintaan ja muuhun liiketoimintaan, jolla tarkoitetaan kaasun liikennekäyttöä, nesteytetyn maakaasun ja biokaasuun liittyviä liiketoimintahankkeita ja energiapalveluita, kuten lämmön myyntiä ja kaasulaitteiden ja palveluiden myyntiä. [13]

Liiketoiminta-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasumin liiketoiminta-alueet ovat maakaasu, biokaasu, LNG ja Tekniset Palvelut. Suomessa kaikki Gasumin LNG-liiketoiminnot toimivat Skangas-brändin alla.

Maakaasua käytetään lämmityksessä, polttoaineena ja teollisuuden raaka-aineina.

Nesteytettyä maakaasua (LNG) käytetään kaasumoottoreihin. Gasum on kehittänyt LNG-liiketoimintaa jo vuodesta 1996 asti. Syyskuussa 2014 Skangass teki investointipäätöksen Porin Tahkoluodon LNG-terminaalista [14]. Porin LNG-terminaali on valmistuessaan vuonna 2016 Suomen ensimmäinen LNG-terminaali. Gasumin tytäryhtiö Skangass on myös rakentanut Porvoon Kilpilahden teollisuusalueelle nestetyn maakaasun tuotantolaitoksen. Kesäkuussa 2010 toimintansa aloittanut laitos tuottaa 20 000 tonnia nesteytettyä maakaasua vuodessa. Tuotantolaitoksen yhteydessä on myös 2 000 kuutiometrin tuotevarasto. Gasumin tytäryhtiö Skangass uskoo laivateollisuuden siirtyvän käyttämään LNG-kaasua, koska laivojen päästövaatimukset kiristyvät jatkuvasti. [15].

Biokaasua voidaan käyttää sekä lämmön- että sähköntuotannossa ja jalostettuna ajoneuvojen polttoaineena. Gasum kehittää autoliikenteen käyttöön tarkoitettua biokaasua yhdessä useiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tuottaa kotimaista biokaasua, joka siirretään Gasumin kaasuverkoston kautta liikenteen polttoaineeksi. Tulevaisuudessa tavoitteena on kattaa suuri osa autojen tarvitsemasta kaasusta kotimaisella biokaasulla. [16]

Pääkaupunkiseudulla on jo biokaasulla ajavia vähäpäästöisiä busseja eri linjoilla.

Kaasulaitteisiin kuuluvat lämmityslaitteet, teollisuuden käyttöön aurinkaasu ja kondenssikattilat sekä teollisuudelle ja yksityisille käyttäjille tarkoitetut kaasuliedet. Kaasulaitteet kuuluvat Energiapalvelut-liiketoiminta-alueeseen, joka on yksi yhtiön liiketoiminnan strategisista painopistealueista. Gasum tuo maahan muun muassaGorenjen ja Ilven kaasuliesiä. Pääkaupunginseudun alueella on yli 30 000 kotitaloutta, jotka ottavat kaasunsa suoraan kaupunkiverkosta. Yli 300 ravintolalla on pääkaupunkiseudulla käytössä kaasuliesi.

Yhteistyösopimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSY ja HSL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasum ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) tekivät marraskuussa 2011 sopimuksen Espoon Suomenojan jätevedenpuhdistamon tuottaman biokaasun jatkojalostamisesta ja syöttämisestä kaasuverkkoon vuoden 2012 aikana. Jätevedenpuhdistamo käsittelee jätevesiä Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vantaan alueilta. Sopimuksen mukaan Gasum investoi puhdistuslaitokseen laitteet, joilla biokaasu puhdistetaan tasalaatuiseksi liikennepolttoaineeksi ja syötetään kaasuverkkoon.

Helsingin seudun liikenne (HSL) toivoo sopimuksen edistävän erilaisten ympäristöystävällisten polttoaineiden käyttöä pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Suomenojan jätevesistä tuotettu biokaasu riittää kattamaan lähes 50 bussin polttoaineen vuosikulutuksen. Lisäksi hiilidioksidipäästöt vähenevät 4 700 tonnia vuodessa. Hiilidioksidipäästöjen lisäksi biokaasun avulla voidaan vähentää lähipäästöjä. Typenoksidipäästöt (NOx) vähenevät 20 tonnia ja pienhiukkaspäästöt yli 2 tonnia vuodessa, mikäli 50 bussia vaihtaa polttoaineeksi dieselin sijaan kaasun. [17]

Helsingin Energia ja Metsä-Botnia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasum alkoi syksyllä 2011 suunnitella yhdessä Helsingin Energian, nykyisen Helenin, ja metsäteollisuusyhtiö Metsä-Botnian kanssa biokaasua tuottavan biojalostamon rakentamista Joutsenoon. Jalostamo tuottaisi uusiutuvasta puuraaka-aineesta biokaasua, joka sitten siirrettäisiin Gasumin kaasuverkostossa käyttökohteisiin, esimerkiksi Helenin Vuosaaren voimalaitokselle. Suunnitteluhanke on jatkoa Gasumin ja silloisen Helsingin Energian huhtikuussa 2011 allekirjoittamalle aiesopimukselle. Hankkeella on merkittävät vaikutukset pääkaupunkiseudun ja koko Suomen energiatalouden kannalta. Toteutuessaan biojalostamo pystyisi tuottamaan vuositasolla biokaasua määrän, joka riittäisi kattamaan yli 50 000 kotitalouden sähkön ja lämmön kulutuksen. Alustavan hankesuunnitelman mukaan Metsä-Botnia ja sen pääomistaja Metsäliitto vastaisivat puuraaka-aineen hankinnasta ja biojalostamon varsinaisesta toiminnasta. Biokaasun tuotannossa käytettäisiin sellutehtaan puunhankinnan sivuvirroista syntyvää ylijäämäistä metsähaketta ja kuorta. Suunnitellun jalostamon tuotantoteho voisi olla jopa 200 MW. [18]

Yritysvastuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasum on antanut Baltic Sea Groupille (BSAG) sitoumuksen Itämeren tilan parantamiseksi. Lisäksi yhtiö kehittää nesteytetyn maakaasun (LNG) käyttöä Itämeren meriliikenteen polttoaineena. Biokaasun tuotantotolaitoksille yhtiö on kehittänyt kestävyysjärjestelmää. Yhtiö liittyi myös kemianteollisuuden kansainväliseen Responsible Care -ohjelmaan, joka on teollisuuden tunnustetuin vapaaehtoinen kestävää kehitystä tukeva ohjelma. Gasum on myös jäsen Nolla-tapaturmaa -foorumissa, joka yhdistää työturvallisuuden parantamiseen sitoutuneita työpaikkoja ja yrityksiä.

Jäsenyydet järjestöissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gasum on Suomen Kaasuyhdistys ry:n sekä Finbio ry:n jäsen. Gasumilla on paikka myös Energiafoorumissa sekä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) energiavaliokunnassa. Tämän lisäksi Gasum on mukana monien kansainvälisten energia- ja kaasualan järjestöjen toiminnassa (Eurogas, European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG), Gas Infrastructure Europe (GIE), International Gas Union (IGU), European Gas Research Group (GERG) ja European Pipeline Reserch Group (EPRG)).[19]

Historia 1860-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1860 Gasumin historia ulottuu kaupunkikaasun tuloon Suomeen vuotena 1860, jolloin ensimmäiset kaasulyhdyt syttyivät Helsingin Itä-Heikinkadulle (nykyisin Mannerheimintie).
 • 1974 Ensimmäinen maakaasuputki Neuvostoliitosta Itä-Suomeen avattiin. Kaasun jakelusta vastasi Neste Oy (myöhemmin Fortum).[20]
 • 1986 Maakaasuverkosto laajeni Pirkanmaalle ja pääkaupunkiseudulle.[20]
 • 1991–1994 Kaupunkikaasu Helsingissä vaihdettiin maakaasuun.[20]
 • 1994 Fortumin maakaasutoiminnont siirtyivät perustetulle uudelle yhtiölle, Gasumille. Gaspromista tuli osakas 25% osuudella.[20]

Gasum 1994-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2014 Marraskuussa Fortum (31 %) ja E.ON (20 %) myivät osuutensa Suomen valtiolle[4]
 • 2014 Huhtikuussa Gasum aloitti ensimmäisen LNG-terminaalin rakentamisurakan Porissa Tahkoluodossa [21]. Poriin suunniteltu 30 000 kuutiometrin kokoinen terminaali parantaa LNG:n saatavuutta Suomessa sekä vähentää päästöjä. Yhtiön tavoitteena on rakentaa Porin terminaalin ympärille tehokas autolastauksiin pohjautuva nesteytetyn maakaasunjakelun logistiikkaketju. Terminaali valmistuu vuoteen 2016 mennessä.
Nesteytetty maakaasu (LNG) kuljetetaan usein erikoisvalmisteisilla Gasumin LNG-säiliöautoilla.
 • 2011 Joulukuussa Gasum ja Liettuan johtava kaasuyhtiö Lietuvos Dujos solmivat yhteistyösopimuksen kaasupörssitoiminnan käynnistämiseksi Liettuassa. Tämän lisäksi Gasum ja Viron johtava kaasuyhtiö AS Eesti Gaas solmivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on yhteisomisteisen maakaasupörssin perustaminen Viron kaasumarkkinoille. [22] [23]*
 • 2011 Marraskuussa Gasum teki sopimuksen HSY:n kanssa Espoon Suomenojan jätevedenpuhdistamon tuottaman biokaasun jatkojalostamisesta ja syöttämisestä kaasuverkkoon vuoden 2012 aikana. [24]
 • 2011 Syyskuussa Gasum alkoi tarjota kotimaista, uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä biokaasua liikennekäyttöön. Gasum alkoi suunnitella yhdessä Helsingin Energian ja metsäteollisuusyhtiö Metsä-Botnian kanssa biokaasua tuottavan biojalostamon rakentamista Joutsenoon.[25]
 • 2011 Huhtikuussa Gasum Tekniikka Oy aloitti toimintansa. Konsernin kunnossapito noin 100 henkilöä siirtyivät vanhoina työntekijöinä uuteen yhtiöön. [26]
 • 2005 Ensimmäinen julkinen kaasutankkausasema otettiin käyttöön Helsingin Malmilla.
 • 1996 Maakaasubussit aloittivat liikennöinnin Helsingissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Gasumin tilinpäätöstiedote 2013 Gasum. Viitattu 5.4.2014.
 2. Gasumin yleisesite 2009
 3. Gasumin kasvaa Pohjoismaiden suurimmaksi LNG-jakelijaksi Arvopaperi. Viitattu 5.4.2014.
 4. a b Fortum to sell its Gasum shares to the Finnish State (Fortumin tiedote 3.11.2014)
 5. Uusi toimitusjohtaja Johanna Lamminen aloitta a (Gasumin tiedote 1.3.2014) Viitattu 9.4.2016.
 6. Johto ja hallinto (Gasumin verkkosivut) Viitattu 9.4.2016.
 7. Gasumille EU-tukea LNG-liikennetankkausasemaverkoston rakentamiseen – uudet asemat Helsinkiin, Vantaalle, Turkuun ja Jyväskylään gasum.fi. Viitattu 11.1.2016.
 8. Gasumin tankkausasemat kartalla 2014
 9. Gasum saattoi päätökseen Gasum Eestin myynnin Alexela Energian kanssa Gasum. Viitattu 29.9.2014.
 10. Gasumin kasvaa POhjoismaiden suurimmaksi LNG-jakelijaksi Arvopaperi. Viitattu 5.4.2014.
 11. Biotehdas osaksi Gasumin biokaasuliiketoimintaa www.gasum.fi. Viitattu 5.4.2016.
 12. Biokaasualan edelläkävijä Biovakka osaksi Gasumin biokaasuliiketoimintaa www.gasum.fi. Viitattu 5.4.2016.
 13. Gasumin vuosikertomus 2010, Gasum Oy:n hallituksen toimintakertomus 2010, s. 30–31
 14. Skangass invests in Pori LNG terminal – LNG to be supplied to customers from the terminal in 2016 STT-info. Viitattu 29.9.2014.
 15. Rikkidirektiivi voimaan vuoden 2015 alussa LVM. Viitattu 12.6.2014.
 16. Gasumin liikennepalveluiden biokaasutiedote 2011, elokuu
 17. Biokaasua pääkaupunkiseudun bussien käyttöön vuonna 2012, STT-Info 29.11.2011
 18. Gasumin lehdistötiedote sopimuksesta Helsingin Energian ja Metsä-Botnian kanssa 6.9.2011
 19. Gasumin yritysvastuuraportti 2010.pdf
 20. a b c d Tuija Käyhkö: Kekkonen runnoi maakaasun Suomeen. Tekniikka & Talous, 15 Jan 2004. Artikkelin verkkoversio.
 21. Gasumin LNG-terminaali Poriin Talouselämä. Viitattu 5.4.2014.
 22. Gasum ja Eesti Gaas solmivat yhteistyösopimuksen maakaasun pörssikaupan kehittämisestä Viron kaasumarkkinoille, Gasum-tiedote 21.12.2011
 23. Gasum ja Lietuvos Dujos yhteistyöhön kaasun pörssikaupan käynnistämiseksi Liettuassa, Gasum-tiedote 12.12.2011
 24. Biokaasua pääkaupunkiseudun bussien käyttöön vuonna 2012, STT-Info Gasumin tiedote 29.11.2011
 25. Talouselämän kirjoitus 6.9.2011 julkaistusta yhteistyösopimuksesta Helsingin Energian ja Metsä-Botnian kanssa.
 26. Muutoksia Gasum-konsernissa, Gasum Tekniikka Oy aloitti toimintansa, Gasum-tiedote 1.4.2011

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]