Digi-Finland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Digi-Finland
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2017
Toimitusjohtaja Mirva Antila[1]
Puheenjohtaja Timo Lepistö[1]
Avainhenkilöt
Kotipaikka Kuntatalo
Toinen linja 2
Helsinki, Suomi
Toimiala Ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus
Liikevaihto 29,4 milj. € (2022)[1]
Liikevoitto 808 000 € (2022)[1]
Henkilöstö 89[1]
Omistaja
Kotisivu digifinland.fi

Digi-Finland Oy (tyyliteltynä DigiFinland Oy) on Suomen valtion, hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän omistama erityistehtäväyhtiö. Sen tehtävä on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen sekä muiden toimialojen tuottavuutta ja vaikuttavuutta parantavia digitaalisia ratkaisuja. Digi-Finland tukee viranomaisten kansallisten sähköisten palvelujen hyödyntämistä sekä edistää julkisen hallinnon ICT:n integraatiota ja toimivuutta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipilän hallitus perusti yhtiön elokuussa 2017 nimellä SoteDigi Oy. Yhtiön nimi muuttui Digi-Finlandiksi syksyllä 2020.[3] Yhtiö perustettiin tuottamaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisuja sekä muita digitaalisia palveluja. Yhtiön tavoitteena oli maakuntien tuottavuuden ja kustannusvaikuttavuuden sekä tehokkuuden lisääminen siten, että maakunnat voisivat saavuttaa niille asetetut säästötavoitteet.

Sipilän hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua, hallituksen perustamien valtionyhtiöiden toiminta arvioitiin uudelleen. Helmikuussa 2020 SoteDigi hankki liiketoimintakaupassa toisen uudistusta varten perustetun yhtiön, Vimanan, toiminnan.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digi-Finland kehittää ja tuottaa kansallisia digitaalisia palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden toimialojen tarpeisiin. Yhtiön visiona on, että Suomessa asuvat ihmiset saavat laadukkaita palveluita riippumatta heidän asuinpaikastaan tai sosioekonomisesta asemastaan. Digi-Finlandin palveluja ovat esimerkiksi:

Omaolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, jossa voi edistää omaa terveyttään ja hyvinvointiaan yhdessä ammattilaisten kanssa. Omaolon käyttötarkoitus on arvioida asukkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä seuraavissa tilanteissa:

  1. Yksittäisen terveysongelman tai useiden oireiden arviointi
  2. Terveyden ja hyvinvoinnin arviointi
  3. Sairauden tai sen riskien arviointi
  4. Hoitotasapainon arviointi

Omaolo laajentui vuoden 2022 aikana Keski-Uudellemaalle ja oli vuoden loppuun mennessä käytössä 4,6 miljoonan asukkaan alueella 235 kunnassa Suomessa.  

Omaolon koronavirustaudin oirearviota on tehty yksistään Helsingissä yli miljoona kertaa.[4]

Päivystysapu 116117[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivystysapu 116 117 on neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa – ei hätätilanteissa. Päivystysavun numeroon soitetaan ennen päivystykseen hakeutumista. Palvelussa terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, vaatiiko tilanne käynnin päivystyksessä. Mikäli tilanteeseen riittää itsehoito, Päivystysavusta saa luotettavat itsehoito-ohjeet. Palvelu oli vuoden 2022 lopussa käytössä 18 sairaanhoitopiirin alueella ja kattoi 97 % Suomen asukkaista. Vuonna 2022 Päivystysapuun saapui 1 736 931 puhelua.

Omasuuntima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omasuuntima on sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu asiakkuuksien segmentointiin. Omasuuntima-palvelun käyttöönotto on mahdollista hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS:ssa.   

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas ja ammattilainen käyttävät Omasuuntimaa yhdessä. Asiakkaalle ja ammattilaiselle on omat kysymykset: asiakas arvioi omia voimavarojaan sekä arjessa pärjäämistään ja ammattilainen arvioi asiakkaan tilanteen haasteellisuutta.

Hoidonperusteet.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoidonperusteet.fi on terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu palvelu, joka perustuu hoidon tarpeen arviointia ja potilaan ohjausta oikeaan hoitopaikkaan tukevasta ohjekirjastosta. Palvelu tarjoaa sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemat kiireellisen hoidon perusteet helposti käytettävässä muodossa. Hoidonperusteet.fi mahdollistaa laadukkaan, kansallisesti yhdenvertaisen ja tutkittuun tietoon pohjautuvan hoidontarpeen arvioinnin, ammattilaisen aikaa säästäen. Palvelu on saatavilla terveydenhuollon ammattilaisille kaikkialla Suomessa.

Digi-Finlandin hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Lepistö, OTM, Senior Advisor, hallituksen puheenjohtaja
  • Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue, varapuheenjohtaja
  • Anna Cantell-Forsbom, osastopäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö
  • Katarina Engblom, DI, kumppaniliiketoiminnan johtaja
  • Juha Jolkkonen, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja, Helsingin kaupunki
  • Tommi Kuukka, digipalvelujohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
  • Tarmo Martikainen, hyvinvointialuejohtaja, Varsinais-Suomi
  • Santeri Seppälä, hyvinvointialuejohtaja, Etelä-Savo
  • Tanja Witick, hyvinvointialueen hankejohtaja, Keski-Pohjanmaa

Lähde[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Päättäjät: DigiFinland Oy Asiakastieto. Viitattu 29.1.2024.
  2. DigiFinland vuosikertomus ja vastuullisuusraportti 2022 digifinland.fi.
  3. Miettinen Ville: SoteDigistä tulee DigiFinland Kuntalehti. 29.6.2020. Viitattu 21.6.2023.
  4. Omaolon korona-asioinnissa yli miljoona asiakasta – sähköinen asiointi kasvussa Helsingin kaupunki. Arkistoitu 21.6.2023. Viitattu 21.6.2023.
  5. DigiFinlandin hallitus Digi Finland. Viitattu 28.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]