Luettelo Suomen valtionyhtiöistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo suomalaisista valtionyhtiöistä eli Suomen valtion osittain tai kokonaan omistamista yhtiöistä. Tilanne 25. maaliskuuta 2018:[1]

Kokonaan tai enemmistöllä omistetut valtionyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtionyhtiöt
Valtionyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
Air Navigation Services Finland Oy lennonvarmistus LVM 100 100
A-Kruunu Oy vuokra-asunnot YM 100 100
Alko Oy alkoholijuomien vähittäiskauppa STM 100 100
Arctia Oy jäänmurto VNK 100 50,1
Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oyj (selvitystilassa) omaisuudenhoito VM 100 100
Baltic Connector Oy kaasuputki VM 100 0,0
Boreal Kasvinjalostus Oy kasvinjalostus VNK 60,8 50,1
Cinia Oy tietoliikenne- ja verkkopalvelut LVM 77,0 50,1
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tietojenkäsittely OKM 100 100
Finavia Oyj lentoliikenne VNK 100 100
Fingrid Oyj sähkönsiirtopalvelu VM 53,1 50,1
Finnair Oyj lentoliikenne VNK 55,8 50,1
Finnpilot Pilotage Oy luotsauspalvelut LVM 100 100
Finnvera Oyj erityisrahoituslaitos TEM 100 100
Finpro Oy vienninedistäminen TEM 100 100
Finrail Oy rautatieliikenteen ohjauspalvelut VNK 100 100
Fortum Oyj energia VNK 50,8 50,1
Gasonia Oy arvopaperi- ja raaka-ainesopimukset VNK 99,0 0,0
Gasum Oy maakaasun tukkukauppa VNK 100 50,1
Governia Oy rahoitus, kiinteistöt VNK 100 100
Hansel Oy yhteishankinnat VM 100 100
HAUS kehittämiskeskus Oy koulutus ja konsultointi VM 100 100
Kemijoki Oy energian tuotanto VNK 50,1 0
Leijona Catering Oy ravitsemispalvelut VNK 100 100
Meritaito Oy vesiväylät VNK 100 100
Motiva Oy energiankäytön tehostaminen VNK 100 100
Nordic Morning Oyj painaminen ja kustantaminen VNK 100 0,0
Patria Oyj puolustusvälineet VNK 50,1 50,1
Posti Group Oyj posti- ja kuriiritoiminta VNK 100 50,1
Solidium Oy sijoitustoiminta VNK 100 100
SoteDigi Oy sosiaali- ja terveydenhuoltoalan digitaaliset ratkaisut VM 100 100
STUK International Oy ydinenergian ja säteilyn asiantuntijapalvelut STM 100 100
Suomen Erillisverkot Oy teleliikenne VNK 100 100
Suomen Lauttaliikenne Oy (Finferries) lauttaliikenne VNK 100 100
Suomen Rahapaja Oy kolikoiden ja mitalien valmistus VNK 100 51,0
Suomen Teollisuussijoitus Oy pääomasijoitus TEM 100 100
Suomen Viljava Oy viljan käsittely ja varastointi VNK 100 100
Tapio Oy metsäpalvelut VNK 100 100
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy teknillinen tutkimus TEM 100 100
Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund) erityisrahoituslaitos UM 93,4 50,1
Terrafame Oy kaivostoiminta TEM 100 0,0
Tietokarhu Oy verohallinnon tietotekniset palvelut VM 20 (80) 50,1
Valtion kehitysyhtiö Vake Oy osakkeiden hallinta VNK 100 100
Vimana Oy maakuntien ict-palvelut VM 100 0
VR-Yhtymä Oy rautatieliikenne VNK 100 100
Vapo Oy turve- ja puuteollisuus VNK 50,1 33,4
Veikkaus Oy rahapelit OKM 100 100
Yleisradio Oy yleisradiotoiminta LVM 100 100

Omistajaohjaus:

VNK Valtioneuvoston kanslia
TEM Työ- ja elinkeinoministeriö
LVM Liikenne- ja viestintäministeriö
MMM Maa- ja metsätalousministeriö
OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö
PLM Puolustusministeriö
STM Sosiaali- ja terveysministeriö
UM Ulkoasiainministeriö
VM Valtiovarainministeriö
YM Ympäristöministeriö

Alaraja tarkoittaa osakkeiden myyntioikeuksien alarajaa.

Vähemmistöosakkuusyhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakkuusyhtiöt
Osakkuusyhtiö Toimiala Omistajaohjaus Osuus % Alaraja %
Ahtium Oyj kaivosteollisuus Solidium Oy 7,6 0,0
Altia Oyj alkoholijuomateollisuus VNK 35,9 0,0
Elisa Oyj tietoliikenne Solidium Oy 10,0 0,0
Hevosopisto Oy hevosalan koulutus OKM 25,0 0,0
Kemira Oyj kemianteollisuus Solidium Oy 16,7 0,0
Konecranes Oyj nosturit Solidium Oy 5,6 0,0
Kuntarahoitus Oyj luottolaitostoiminta YM 16,0 0,0
Neste Oyj öljyn jalostus VNK 49,7 33,4
Metso Oyj metalliteollisuus Solidium Oy 14,9 0,0
Outokumpu Oyj metallit ja teknologia Solidium Oy 23,8 0,0
Outotec Oyj metallit ja teknologia Solidium Oy 14,9 0,0
Sampo Oyj pankki- ja vakuutustoiminta Solidium Oy 10,1 0,0
SSAB AB metalliteollisuus Solidium Oy 13,5 0,0
Stora Enso Oyj metsäteollisuus Solidium Oy 12,3 0,0
Suomen Ilmailuopisto Oy erikoisoppilaitos OKM 49,5 0,0
Suomen Siemenperunakeskus Oy perunalajikkeiden tuotanto VNK 22,0 0,0
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy kiinteistöt VM 33,0 -
Tieto Oyj informaatioteknologiapalvelut Solidium Oy 10,0 0,0
Valmet Oyj sellu, paperi ja teknologia Solidium Oy 11,1 0,0

Liikelaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtion omistusosuudet ja eduskuntavaltuudet 15.3.2018 Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 25.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]