Tapio (metsäalan organisaatio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsänhoitajat selvittävät tien kustannuslaskentaa metsäkeskus Tapion tiekurssilla 1960.

Tapio Oy on suomalainen metsänhoitoon liittyviin neuvonta- ja konsultointipalveluihin erikoistunut yritys, joka palvelee sekä yksityistä että julkista sektoria. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy. Tapio Oy tarjoaa metsän ja luonnon asiantuntijapalveluita valtiolle. Tapio Palvelut Oy tarjoaa erilaisia metsätalouden ratkaisuja metsänomistajille, kunnille ja oppilaitoksille sekä tarjoaa paikkatieto-osaamista ja aineistoja digitaalisessa ja painetussa muodossa.

Tapio on toiminut Suomen yksityismetsätalouden kehittäjänä vuodesta 1907 alkaen ja sen organisaatiomuoto on vaihtunut useaan kertaan. Nykyinen osakeyhtiömuotoinen toiminta käynnistyi 1. tammikuuta 2015.

Tapio on julkaissut vuodesta 1933 lähtien Metsälehteä.[1] Metsälehteä edelsi Tapio-lehti, jota ryhdyttiin julkaisemaan heti Suomen Metsäyhdistys Tapion perustamisvuonna 1907.

Tapio-konserni tarjoaa tutkimukseen perustuvaa tietoa ja asiantuntijapalveluita, Metsälehden palveluita, karttoja, kirjoja, metsäpuiden siemeniä sekä ratkaisuja ja digipalveluita metsien kestävään hyödyntämiseen.

Tapio koordinoi metsänhoidon suositusten valmistelua ja ylläpitoa.

Suomen Metsänhoitoyhdistys Tapio perustettiin 3. joulukuuta 1907, kun Metsänystäväin Seura ja Suomen Metsänhoidonystävien Seura Tapio yhdistyivät. Tapio aloitti toimintansa yksityisoikeudellisena yhdistyksenä. Kun yksityismetsälaki tuli voimaan 11. toukokuuta 1928, tuli Keskusmetsäseura Tapiosta tuli suomenkielisten ja Centralskogssällskapet för Skogskulturista ruotsinkielisten metsänhoitolautakuntien keskuselin.

Suomen Metsänhoitoyhdistys Tapio oli yksityismetsätalouden edistämistä johtava ja metsänhoitolautakuntien keskusjärjestönä toimiva yhdistys. Sen jäsenistöön kuului henkilöitä ja ryhmiä, kuten metsänhoitolautakuntia, maanviljelys- ja talousseuroja. Se sai tehtäväkseen myös metsänparannuslain toimeenpanon yksityismetsien osalta. Yhdistys toimi valtion varoilla.[2]

Vuodet 1968–1991 Tapio toimi keskusviraston kaltaisena, ohjaavana ja valvovana organisaationa, nimellä Keskusmetsälautakunta Tapio. Vuosina 1991–1996 se toimi nimellä Metsäkeskus Tapio. Vuosina 1996–2014 nimenä oli Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, joka toimi kehittämis- ja muita metsätalouden palveluja tuottavana edistämisorganisaationa. Vuodesta 2015 alkaen Tapio on toiminut osakeyhtiömuotoisena nimillä Tapio Oy ja Tapio Palvelut Oy.

Yhtiöittäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion päätehtävänä oli 31. joulukuuta 2011 saakka kehittää ja koordinoida alueellisten metsäkeskusten valtakunnallista toimintaa ja yhteistyötä. Laki Suomen metsäkeskuksesta 6.5.2011/418 astui voimaan 1. tammikuuta 2012. Tuolloin 13 alueellista metsäkeskusta yhdistyivät Suomen metsäkeskukseksi ja Tapion valtionavulla tuottamat metsäkeskusten kehittämistehtävät siirtyivät uuteen metsäkeskukseen. Samalla Tapion rahoituksen painopiste siirtyi valtionavusta kohti asiakasrahoitteista toimintaa.

Laissa Suomen metsäkeskuksesta Valtioneuvosto oikeutettiin muodostamaan Tapiosta 2014 loppuun mennessä valtion kokonaan omistama ja sille palveluja tuottava yhtiö.

Laki menettelyistä muodostettaessa Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio osakeyhtiöksi[3] annettiin 28. marraskuuta 2014.

  1. a b ”Tapio, keskusmetsäseura”, Otavan Iso Tietosanakirja 8, s. palsta 1125. Helsinki: Otava, 1966.
  2. ”Keskusmetsäseura”, Pieni Tietosanakirja II, s. 401. Helsinki: Otava, 1952.
  3. Laki menettelyistä muodostettaessa Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio osakeyhtiöksi Finlex. Finlex.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]