Maanpuolustuskoulutusyhdistys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maanpuolustuskoulutus-
yhdistyksen tunnus

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), ruotsiksi Försvarsutbildningsföreningen, on suomalainen julkisoikeudellinen yhdistys, joka toimii valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä.[1] Yhdistyksen jäseniä ovat Kadettikunta, Maanpuolustuskiltojen liitto, Maanpuolustusnaisten Liitto, Naisten Valmiusliitto, Nylands Brigads Gille, Reserviläisliitto, Reserviläisurheiluliitto, Sininen Reservi, Sotilaskotiliitto , Suomen Lentopelastusseura SLPS, Suomen Metsästäjäliitto, Suomen Radioamatööriliitto, Suomen Rauhanturvaajaliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto.[2] Määräysvaltaa yhdistyksessä käyttää valtioneuvosto, joka nimittää yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan sekä enemmistön hallituksen jäsenistä. Henkilöjäseniä yhdistyksellä ei ole.[3] Vuoden 2007 loppuun saakka MPK:n tehtäviä hoiti tavallinen rekisteröity yhdistys Maanpuolustuskoulutus ry, joka muuttui julkisoikeudelliseksi Maanpuolustuskoulutusyhdistykseksi, kun laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta (556/2007) astui voimaan.

MPK:n tarkoituksena on tuottaa sotilaallista maanpuolustuskoulutusta, sekä muuta varautumis- ja johtamiskoulutusta viranomaisten tarpeiden ja tilausten mukaisesti. Koulutus järjestetään paikallisesti alueellisissa maanpuolustuspiireissä sekä valtakunnallisissa Ilma- ja Meripuolustuspiireissä ja niiden koulutus- ja tukiyksiköissä.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen toimintaa johtaa toiminnanjohtaja apunaan johtoryhmä sekä keskustoimiston henkilökunta. Koulutuksesta vastaavat maanpuolustuspiirit, sekä valtakunnalliset meri- ja ilmapuolustuspiirit. Maanpuolustuspiirejä johtavat piiripäälliköt apunaan johtoryhmä, sekä piiritoimiston henkilökunta.

Piirit on jaettu koulutus- ja tukiyksikköihin (KOTU), jotka omalta osaltaan piiritoimiston ohjeistamana huolehtivat oman alueensa kurssien järjestämisestä.

Toiminnanjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MPK:n puheenjohtajana ovat toimineet:

  • Tapio Peltomäki
  • Juha Korkeaoja 2012 -
  • Harri Kainulainen.

Varapuheenjohtaja on Suomen Reserviupseeriliittoa edustava Mikko Halkilahti.

Maanpuolustuspiirit ovat 1. tammikuuta 2011 alkaen:

Lisäksi Suomessa on kaksi valtakunnallista piiriä:

Kurssitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys tarjoaa maanlaajuisesti monenlaisia kursseja. Kurssitoiminta jakaantuu neljään osa-alueeseen:

  • turvallisuuskoulutus
  • varautumiskoulutus
  • sotilaallinen koulutus
  • johtaja- ja kouluttajakoulutus

Kursseista noin kolmasosa on Puolustusvoimien tilaamaa sotilaallista koulutusta, joka järjestetään Puolustusvoimien vapaaehtoisina harjoituksina. Toinen kolmannes koulutuksesta on sotilaallisia valmiuksia palvelevaa, MPK:n kursseina järjestettävää koulutusta. Viimeinen kolmannes on siviileille ja siviiliorganisaatioille suunnattua turvallisuus- ja varautumiskoulutusta. Näille kursseille voi osallistua kuka hyvänsä 15 vuotta täyttänyt. Näiden kurssien aiheina ovat lähinnä ensiapu, maastossa selviytyminen, pelastuspalvelu, siviilihallinnon kriisiajan tehtävät sekä Puolustusvoimien tukitoiminnot. Sotilaalliset kurssit on suunnattu 18 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille. Osalle sotilaallisista kursseista voivat osallistua vain puolustusvoimien reserviläiset.[5]

Osa kursseista on suunnattu kaikille kiinnostuneille. myös siviileille ja niiden aiheina on mm. ensiapua, pelastuspalvelua, erilaisiin Puolustusvoimien tukitoimintoihin kouluttautumista, mutta osa kursseista on sotilaallisia kursseja, joihin osallistuminen edellyttää suoritettua varusmiespalvelusta. Tämän lisäksi MPK tuottaa muuta varautumis- ja johtamiskoulutusta viranomaisten tarpeiden ja tilausten mukaisesti.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämistä sotilaallisista kursseista Puolustusvoimat myöntää korvaavia kertausharjoitusvuorokausia, mikäli koulutusta on 8h kurssivuorokautta kohden. Korvaavat kertausharjoitusvuorokaudet rinnastetaan Puolustusvoimien kertausharjoitusvuorokausiin sodanajan sijoitusta ja ylennyksiä harkittaessa. Ylennyksiä harkittaessa kurssivuorokausia rinnastetaan kertausharjoitusvuorokausiin enintään 25 kappaletta.[6] MPK:n toimeenpanemista Puolustusvoimien vapaaehtoisista harjoituksista myönnetään niin ikään kertausharjoitusvuorokausia. Puolustusvoimien maakuntajoukkojen koulutus perustuu osittain MPK:n tarjoamaan koulutustarjontaan. Sen sijaan organisaationa maakuntajoukot ovat osa puolustusvoimien reserviä ja normaaleja sotilasläänien alaisia sodan ajan joukkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys on perustettu joulukuussa 1993 ja se toimi rekisteröitynä yhdistyksenä vuoden 2007 loppun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]