Luettelo Suomen maavoimien kalustosta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen maavoimien nykyisestä kalustosta.

Jalkaväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsiaseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Kuva Huom.
7.62 RK 62 Rynnäkkökivääri RK 62 76.jpg
7.62 RK 95 TP Rynnäkkökivääri 7,62 RK 95 TP Lippujuhlan päivä 2014 1.JPG
9.00 KPIST 2000 Konepistooli Heckler & Koch MP5 b.jpg
8.6 TKIV 2000 Tarkkuuskivääri 8.6mm Scharfschützengewehr 04.jpg
7.62 TKIV 85 Tarkkuuskivääri 7,62 Tarkkuuskivääri 85 Lippujuhlan päivä 2013.JPG
9.00 PIST 2008 Pistooli Glock 17.JPG
Pistooli 2003 Pistooli Walther P99 9x19mm.png
9.00 PIST 80-91 Pistooli Bda9.JPG
12 HAUL REM 870 Haulikko M870mcs.jpg

[1]

Tukiaseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Kuva Huom.
7.62 konekivääri 62 Kevyt konekivääri 7,62 KvKK 62.JPG Noin 1000 ls/min, korvaaja : PKM
7.62 konekivääri PKM Konekivääri 7,62 KK PKM.JPG 700-950 ls/min, nopeus vaihdettavissa.
7.62 konekivääri MG3 Konekivääri Lippujuhlan päivän paraati 2014 074 Panssariprikaati Leopard 2A4.JPG Leopard 2A4 vaunukonekivääri. 900 - 1150 ls/min
7.62 konekivääri FN MAG Konekivääri Lippujuhlan päivän 2017 paraati 077 Leopard 2A6 Ps 274-209 FN-MAG.JPG Leopard 2A6 vaunukonekivääri.[2]650-1000 laukausta minuutissa, nopeus vaihdettavissa.
40 KRPIST 2002 Kranaattipistooli HK69A1 40 kranaattipistooli 2002.JPG
12.7 ilmatorjuntakonekivääri NSV-12.7 Ilmatorjuntakonekivääri Machine gun NSVT.JPG
12.7 RSKK 2005 Raskas konekivääri Patria AMV XA-360 Kokonaisturvallisuus 2015 05 Protector RWS.JPG Kauko-ohjatuissa asejärjestelmissä XA-360 ajoneuvoissa.
40 KRKK 2005 Kranaattikonekivääri HK GMG Lippujuhlan päivä 2013.JPG
M134D-H Minigun Gatling-konekivääri NH90 (NH-211) Kokonaisturvallisuus 2015 13 M134D.JPG NH90 helikopterien ovikonekivääreinä[3]

[4]

Panssarintorjunta-aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Kuva Huom.
66 KES 88 ja 66 KES 12 Kertasinko 66 KES 88 Lippujuhlan päivä 2014.JPG KES 88 läpäisee noin 300mm panssaria ja

KES 12 450 mm.

112 RSKES APILAS Raskas kertasinko Apilas Lippujuhlan päivä 2014.JPG Läpäisy 720 mm panssariterästä
95 S 58–61 Raskas sinko 95 S 58-61 Lippujuhlan päivä 2014 2.JPG Poistunut käytöstä , läpäisee noin 500 mm panssaria.
NLAW-lähipanssarintorjuntaohjus Raskas lähipanssarintorjuntaohjus Pansarvärnsrobot 57 aka MTB LAW.jpg 400-600 mm läpäisy.
Panssarintorjuntaohjusjärjestelmä 83 M Panssarintorjuntaohjusjärjestelmä Flickr - Israel Defense Forces - Launcher Captured in Lebanon.jpg Läpäisy noin 900-1000 mm panssariterästä ERAN

jälkeen.

Panssarintorjuntaohjusjärjestelmä 2000 Panssarintorjuntaohjusjärjestelmä Euro-Spike ER Helsinki 2012 3.JPG

Spike-ER 1000mm läpäisy ,kantomatka 400- 8000m.

[5]

Kranaatinheittimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
81 kranaatinheitin 71 Y / 96 Kevyt kranaatinheitin 550 81 Krh 71-96 Y Lippujuhlan päivä 2014 1.JPG [6]Ampumaetäisyys 0.1 - 5.8 km .

18- 20 laukausta/min

120 kranaatinheitin 92 Raskas kranaatinheitin 698 120 Krh 92 Helsinki 2012 1.JPG Maksimi tehokas kantama 7.5 km.

Tulinopeus 12-15 lk/min

AMOS Kranaatinheitinpanssariajoneuvo 18 AMOS Patria AMV Lippujuhlan päivä 2014 1.JPG Kantama noin 10 km.

Jatkuva tulinopeus n. 12 ls/min , maksimi 16 ls/min.

Tulenavaus 4 laukausta 5 sekunnissa

120 KRH TEKA Kranaatinheitintelakuorma-auto 27 Itsenäisyyspäivän paraati 2015 27 Sisu NA-122 GT.JPG 120 KRH 92 asennettuna telakuorma-auton takavaunuun.[7]

[8]

Panssaroidut ajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelupanssarivaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Leopard 2A6 Taistelupanssarivaunu 80 (100) Lippujuhlan päivän paraati 2016 15 Panssariprikaati Leopard 2A6.JPG Suomi osti 100 käytettyä 2A6-vaunua Alankomaista vuonna 2014. Vaunut on tarkoitus toimittaa Suomeen aikavälillä 2015-2019.[9] Ensimmäiset 20 saapuivat Suomeen toukokuussa 2015.[10]
Leopard 2A4 Taistelupanssarivaunu 100 Leopard 2A4 Main Battle Tank (Finland).JPG 124 alkuperäinen hankinta Saksasta, 15 varaosiksi hankittua, 12 kpl varaosiksi purettua, sekä 20 kpl muutettu silta- ja raivauspanssarivaunuiksi.[11] Myöhemmin vaunuja ostettiin vielä lisää siten, että hankittujen vaunujen kokonaismääräksi nousi 139.[9]

[8]

Rynnäkköpanssarivaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
CV9030 Rynnäkköpanssarivaunu 102 CV 90 Lippujuhlan päivä 2013 2.JPG
BMP-2 Rynnäkköpanssarivaunu 110 BMP-2M Kokonaisturvallisuus 2015 01.JPG Noin 100 vaunua modernisoidaan aikavälillä 2015-2019.[12]

[8]

Muut panssarivaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
MT-LBu Kuljetuspanssarivaunu 40 Lippujuhlan päivän paraati 2016 21 Panssariprikaati MT-LBu.JPG
MT-LBV Kuljetuspanssarivaunu 367 Lippujuhlan päivän paraati 2013 34 MT-LB.JPG Sisältää 2011 Ruotsista ostetut 147 kpl
BMP-1TJ 10 klp / TJJ 10 kpl Tulenjohtopanssarivaunu 20 Finnish BMP1 Parola 2.jpg BMP-1TJJ:ssä on alkuperäinen tykkitorni ja tykki
Leopard 2L Siltapanssarivaunu 6 Leopard 2L Lippujuhlan päivä 2014 1.JPG
Leopard 2R Raivauspanssarivaunu 6
T-55M Raivauspanssarivaunu ? Tankkiraato Säkylässä.jpg Käytössä miinajyrä KMT-5 varustuksessa tai puskuterä varustuksessa raivauspanssarivaunuina.[13]
Leopard 1 Evakuointipanssarivaunu 8
Leopard 1 Pioneeripanssarivaunu 8

[8]

Panssariajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
Patria Vehicles AMV Kuljetuspanssariajoneuvo 62 Patria AMV edestä.jpg
XA-203 (Pasi) Kuljetuspanssariajoneuvo 48 Lippujuhlan päivän paraati 2016 09 Porin prikaati Pasi Ps 632-13.JPG
XA-202 (Pasi) Kuljetuspanssariajoneuvo 101 Pasi XA-202 EPA Ps 921-32 Lippujuhlan päivä 2013 1.JPG
XA-180/185 (Pasi) Kuljetuspanssariajoneuvo 260 Sisu XA-180-IFOR.jpg

[8]

Ilmatorjunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
NASAMS Ilmatorjuntaohjus 12[14] Lippujuhlan päivän paraati 2014 078 Panssariprikaati NASAMS.JPG [15]
ASRAD-R Ilmatorjuntaohjus 16 ItO 2005, ASRAD-R.JPG
Crotale Ilmatorjuntaohjus 21 Sisu XA-180 iTO-90.jpg
ITPSV 90 Marksman Ilmatorjuntapanssarivaunu 12 Kalustoesittely itsenäisyyspäivä 2015 17 Leopard 2 Marksman.JPG Vuonna 2010 käytöstä poistuneet Marksman-tykkitornit on tarkoitus ottaa käyttöön uudestaan asennettuna Leopard 2A4 vaunujen alustalle.[16]
FIM-92 Stinger Olalta laukaistava ilmatorjuntaohjus 371[14] LAAD stinger.jpg Stinger-ohjusten ostamisesta tehtiin päätös vuonna 2013 ja varusmiesten koulutus niiden käyttöön aloitettiin vuonna 2015.[17]Kantama noin 5 km

[8]

Kenttätykistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haupitsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
155 panssarihaupitsi 17 Panssarihaupitsi (48) Lippujuhlan päivän 2017 paraati 104 K9 Thunder.JPG Kantama noin 40 km
122 panssarihaupitsi 74 Panssarihaupitsi 34 122 PSH 74.jpg Maksimi kantama 14 km
Telakanuuna 152 TELAK 91 Telatykki 72 2S5 152 mm.jpg [18]Poistunut käytöstä.
122 haupitsi 63A Haupitsi 471 122h63ampuu.jpg Kantama 14 km

[8]

Kanuunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
130 kanuuna 54 Kanuuna 76 Finnish Army 130 mm Gun M-46 direct fire.png Kantama 25,5 km
152 kanuuna 89 Kanuuna 24 Kantama noin 15 km
155 kanuuna 83-97 Kanuuna 107 155 K 83-97 Lippujuhlan päivä 2013 3.JPG Noin 40 km
155 kanuuna 98 Kanuuna 54 155 K 98 Lippujuhlan päivä 2014 3.JPG Noin 40 km

[8]

Raketinheittimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tyyppi Määrä Kuva Huom.
MLRS M270
Raskas raketinheitin 298 RSRAKH 06
Raketinheitin 41 M270 MLRS Ps 529-3 Lippujuhlanpäivä 1.JPG
RM-70
Kevyt raketinheitin 122 RAKH 89 M1
Raketinheitin 72 [19]

[8]

Moottoriajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Telakuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut ajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maavoimien ilma-alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pioneeritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maamiinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käsiaseet Puolustusvoimat. Viitattu 8.6.2015.
  2. Kaarkoski, Tuomas: Leopardit kotiutuivat Suomeen Reserviläinen. 15.5.2015. Maanpuolustusyhtiö MPY Oy. Viitattu 11.6.2017.
  3. Huhtanen, Jarmo: Erikoisjoukoilla iso harjoitus Lapissa – HS seurasi ensimmäisenä testejä kuusipiippuisilla "Miniguneilla" HS.fi. 17.3.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 18.9.2015.
  4. Tulitukiaseet Puolustusvoimat. Viitattu 8.6.2015.
  5. Panssarintorjunta-aseet Puolustusvoimat. Viitattu 8.6.2015.
  6. Kevyt kranaatinheitin 81 KRH Puolustusvoimat. Viitattu 24.4.2015.
  7. Kranaatinheitintelakuorma-auto 120 KRH TEKA Puolustusvoimat. Viitattu 24.4.2015.
  8. a b c d e f g h i The Military Balance 2014, s. 92. IISS. (englanniksi)
  9. a b Jarmo Huhtanen: Suomen armeijalle "maailman paras taistelupanssarivaunu" Helsingin Sanomat. 17.1.2014. Viitattu 24.4.2015.
  10. Päivi Dahl: Ensimmäiset Leopard 2A6 -panssarit saapuivat Suomeen Yle uutiset. Yleisradio. Viitattu 8.6.2015.
  11. Turun Sanomat: Pioneerien uudet ajoneuvot panevat vauhtia maavoimiin (21.9.2007)
  12. Jarmo Huhtanen: Suomi modernisoi noin 100 rynnäkköpanssarivaunua – tarkoitus sinnitellä ainakin 2030-luvulle asti Helsingin Sanomat. Viitattu 24.4.2015.
  13. Taistelupanssarivaunu T-55M Puolustusvoimat. Viitattu 24.4.2015.
  14. a b Trade Registers Stockholm International Peace Research Institute. Viitattu 28.5.2016. (englanniksi)
  15. Ilmatorjuntaohjus 12 (ITO12), NASAMS II FIN Puolustusvoimat. Viitattu 2.6.2015.
  16. Jarmo Huhtanen: Armeija ottaa vanhojen Marksman-vaunujen tykkitornit uuteen käyttöön Helsingin Sanomat. Viitattu 8.6.2015.
  17. Jarmo huhtanen: Stinger-patterin koulutus alkoi Helsingin Sanomat. Viitattu 8.6.2015.
  18. Telakanuuna 152 TELAK 91 Puolustusdvoimat. Viitattu 24.4.2015.
  19. Kevyt raketinheitin 122 RAKH 89 M1 Puolustusvoimat. Viitattu 2.6.2015.
  20. Finnish Army orders additional RG32M vehicles from BAE army-technology.com. Viitattu 17.8.2014.
  21. http://www.taloussanomat.fi/oma-raha/2008/04/27/ei-tullut-hummeria-tuli-hilux/200810428/139
  22. Ranger -lentotiedustelujärjestelmä puolustusvoimat.fi. 22.11.2012. Puolustusvoimat. Viitattu 29.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]