Suomen Rauhanturvaajaliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Rauhanturvaajaliitto Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa 2017.

Suomen Rauhanturvaajaliitto (SRTL) on vuonna 1968 perustettu suomalaisten sotilaalliseen ja siviilikriisinhallintaan osallistuneiden henkilöiden etujärjestö. Aiemmin se tunnettiin nimellä Suomen Sinibarettiliitto. Rauhanturvaajaliitto koostuu 31 jäsenyhdistyksestä. Suurimmat jäsenyhdistykset ovat Helsingin Rauhanturvaajat, Pirkanmaan Rauhanturvaajat ja Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat. SRTL:n puheenjohtaja on kenraalimajuri (evp) Jorma Ala-Sankila.

Suomessa on noin 50 000 rauhanturvaamiseen osallistunutta henkilöä, joista noin 6500 kuuluu Suomen Rauhanturvaajaliiton jäsenjärjestöihin.

Suomen Rauhanturvaajaliitto julkaisee kuusi kertaa vuodessa ilmestyvää Rauhanturvaaja-lehteä, jonka päätoimittaja on Rauno Hietanen.

Liiton ja sen jäsenyhdistysten päätehtävä on koota sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palvelleita Suomen kansalaisia yhteen. SRTL:n ydintehtävä on myös Veteraanituki, joka tarkoittaa rauhanturvaajista ja heidän omaisistaan huolehtimista ennen palvelusta, palveluksen aikana ja sen jälkeen. Tuki kattaa myös sotaveteraanien eteen tehtävät työt.


SRTL on Tammenlehvän Perinneliiton jäsen sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen perustajajäsen. Liitto on jäsenenä Reserviläisurheiluliitossa, Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa ja Maailman veteraanijärjestössä. Suomen Rauhanturvaajaliitto ei ole edunvalvonta-, vaan asiantuntijajärjestö.

SRTL valitsee vuosittain operaatioista tulleiden esitysten perusteella Vuoden rauhanturvaajan. Valinta on tehty vuodesta 2008.

YK:n rauhanturvajoukot saivat Nobelin rauhanpalkinnon 10. joulukuuta 1988. Palkintoon oikeutettuja YK:n rauhanturvaajia, jotka olivat palveluksessa kyseisenä ajankohtana (10.12.1988) tai sitä ennen on yhteensä noin puoli miljoonaa 53 eri maasta; Suomesta palkinnon saajia on noin 20 000 henkilöä. Palkinnon saajilla on oikeus hakea SRTL:ta Nobel-muistoristiä.

Toukokuussa 2010 liitto julkisti 40-vuotishistoriikkinsa. Yli neljäsataasivuinen teos käsittelee niin liiton kuin suomalaisen rauhanturvaajan historiaa ihmisen itsensä kokemana ja näkemänä.

Jäsenyhdistykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]