Maanpuolustuskiltojen liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maanpuolustuskiltojen liitto ry (MPKL) on vuonna 1963 perustettu suomalaisten maanpuolustuskiltojen valtakunnallinen yhteistyöelin ja edunvalvoja, jonka tarkoituksena on yleisiä suuntaviivoja antava, ohjaava ja kiltojen työtä tukeva toiminta sekä toimintaedellytysten luominen jäsenkilloille.

Liiton tehtävänä on maanpuolustustietouden levittäminen ja maanpuolustusharrastuksen edistäminen. Liitto pyrkii ulottamaan toimintansa mahdollisimman laajoihin kansalaispiireihin sotilasarvoon, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Henkilöjäseniä liittoon kuuluvissa killoissa on yli 28 000. Kiltoja liittoon kuuluu 110, joista kaksi on valtakunnallisia aselajikiltoja. Killat jakaantuvat tyypillisesti joukko-osastokiltoihin, aselajikiltoihin, perinnekiltoihin, alueellisiin maanpuolustuskiltoihin sekä turvakurssikiltoihin. Liitolla on 16 koko maan kattavaa, sotilasläänien kanssa yhteistyötä tekevää kiltapiiriä, joiden toimintaan liiton jäsenkillat voivat osallistua.

MPKL:n toiminnanjohtaja 2013 on Henry Siikander ja Maanpuolustaja-lehden päätoimittaja Inga-Katriina Maaniittu.

Liittoon kuuluu myös Ilmavoimien kiltaliitto, jonka jäsenkiltoja ovat mm. Ilmasotakoulun Kilta, Lentosotakoulun Kilta, Ilmavoimien viestikilta ja Lentotekniikan Kilta.

Liitto omistaa Kustannus Oy Suomen Miehen, jonka päätuotteita ovat Suomen Sotilas -sotilasaikakauslehti, Maanpuolustuksen Osto-Opas ja kirjojen julkaisutoiminta.

Maanpuolustuskiltojen liitto kuuluu Reserviläisurheiluliittoon.

Jäsenyhdistykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanpuolustuskiltojen liitto ry:n jäsenyhdistykset
nimi kunta aselaji puolustushaara perustamisaika museo
Ilmavoimien kiltaliitto ry Pirkkala yleinen ilmavoimat 1996 Pirkkala, Satakunnan lennosto[1]
Korian Pioneerikilta Ry Kouvola pioneerit maavoimat 1962 Elimäen Koria[2] Museo Militaria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.