Kalatalousalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalatalousalue on kalastuslain[1] (10.4.2015/379) mukainen julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää alueensa kalataloutta sekä edistää jäsentensä yhteistoimintaa kalavarojen kestävän käytön ja hoidon järjestämiseksi. Kalatalousalueen jäseniä ovat alueen kalastusoikeuden haltijat sekä valtakunnalliset kalastusalan järjestöt.

Kalatalousalueeseen voi kuulua yhden tai useamman kunnan alueella olevia vesiä, jotka muodostavat kalataloudellisesti yhtenäisen alueen ja joiden kalastusoloja järjestettäessä on asianmukaista soveltaa yhtenäisiä toimenpiteitä. Kalatalousalueen jäseniä ovat alueen kalastusoikeuden haltijat, joka yhteisen vesialueen tapauksessa on osakaskunta, sekä MMM:n päätöksellään vahvistamat valtakunnalliset kalastusalan järjestöt.[2] Kalastusoikeuden omistajien jäsenyys on pakollinen.[3] [4]Kalastuslaissa kalatalousalueelle osoitetut tehtävät ovat luonteeltaan julkisoikeudellisia, minkä takia mm. kalatalousalueen toimihenkilö toimii virkavastuulla. ELY keskus voi tulosohjata kalatalousaluetta.[5] Kalatalousalueen toimihenkilöitä sitovat hallintolain määräykset. [6]Juoksevien asioiden hoitamista varten kalatalousalueella voi olla isännöitsijä.

On syytä huomata ettei kalatalousalue ole kalastusoikeuden omistaja, vaan julkisoikeudellinen yhdistys.

Kalatalousalueen tärkein instrumentti käytännön asioiden linjaamisessa on käyttö- ja hoitosuunnitelma. Tässä asiakirjassa määrätään ne pääperiaatteet, joiden mukaan kalavesiä käytetään ja hoidetaan. Asiakirja on pakottava.[4] Kalavesien osakaskuntien on otettava huomioon nämä linjaukset omia päätöksiä tehdessään. Käyttö- ja hoitosuunnitelma on vahva asiakirja; sen linjauksia ottavat huomioon myös oikeusistuimet sekä myös hallinto-oikeudet. Käyttö- ja hoitosuunnitelman karttoihin merkityille alueille voidaan ELY keskuksen toimesta antaa pakkolupia vesialueenomistus ohittaen.[4][7][8] ELY-keskuksella on oikeus hyväksyä tai hylätä käyttö- ja hoitosuunnitelman sisältö.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Edita Publishing Oy: FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: Kalastuslaki 379/2015 www.finlex.fi. Viitattu 23.8.2019.
  2. SAKL, telegram sakl.fi.
  3. VEALO Verkkosivu yhdistymisvapaudesta vesialueomistajat.fi.
  4. a b c Kalastuslaki (23§, 41§ ja 13§) finlex.fi.
  5. Kalatalousalueiden tehtävät finlex.fi.
  6. OM Hallintolaki oikeusministerio.fi.
  7. MTK: Uusi kalastuslaki heikentää omistajan perusoikeuksia kaakkois-suomi.mtk.fi.
  8. Maanomistaja lehti (Sivut 10-11) issuu.com.
  9. Kalatalouden Keskusliitto: Käyttö- ja hoitosuunnitelma ahven.net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]