Maanpuolustusnaisten Liitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maanpuolustusnaisten Liitto Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa 2017

Maanpuolustusnaisten Liitto ry on itsenäinen, puolueisiin sitoutumaton naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. MNL ry perustettiin 13.11.2004 Helsingissä Katajanokan Kasinolla. Liiton perustivat Suomen Maanpuolustusnaisten Liitto ry ja Suomen Naisten Maanpuolustusjärjestö ry, jotka näin sulautuivat yhteen. Liiton juuret ovat yli 50 vuoden takana, kun reservinupseerien ja aliupseerien naiset ryhtyivät perustamaan omia yhdistyksiä miesten yhdistysten rinnalle.

Puheenjohtajisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin vuoden 2005 alusta valtiopäiväneuvos Kaarina Dromberg Vantaalta. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Anneli Järvinen Espoosta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Leena Mikkonen Kiimingistä.

1.1.2007 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana jatkoi Kaarina Dromberg, 1. varapuheenjohtajana Anneli Järvinen ja uutena 2. varapuheenjohtajana aloitti Marja-Sisko Hartikka Lappeenrannasta.

1.1.2009 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana jatkoi Kaarina Dromberg, uutena 1.varapuheenjohtajana aloitti Taina Heimonen Tampereelta ja uutena 2.varapuheenjohtajana aloitti Sari Viirto Vihdistä.

1.1.2011 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana aloitti Satu Rajala Hattulasta, 1. varapuheenjohtajana Raija-Liisa Flink Leppävirralta ja 2. varapuheenjohtajana Marja-Sisko Hartikka Lappeenrannasta.

1.1.2013 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana jatkaa Satu Rajala Hattulasta, 1. varapuheenjohtajana aloitti Kaarina Suhonen Lahdesta ja 2. varapuheenjohtajana Marja Hirvonen Tampereelta.

1.1.2015 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana aloitti Kaarina Suhonen Lahdesta, 1. varapuheenjohtajana aloitti Mervi Liimatainen Pyhtäältä ja 2. varapuheenjohtajana jatkoi Marja Hirvonen Tampereelta.

1.1.2017 Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana aloitti Mervi Liimatainen Pyhtäältä, 1. varapuheenjohtajana Marja Hirvonen Tampereelta ja 2. varapuheenjohtajana Satu Virtanen Keravalta.

Liiton tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • naisten maanpuolustustahdon, -tiedon ja -taidon sekä henkisen ja fyysisen kunnon vahvistaminen
  • kouluttaa ja kannustaa naisia valmentautumaan kriisi- ja poikkeusolojen tehtäviin
  • osallistua Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämille kursseille, niiden suunnitteluun sekä toteuttamiseen
  • yhteistoiminta puolustusvoimien ja eri siviiliviranomaisten kanssa
  • yhteistyö muiden maanpuolustus- ja kriisinhallintaan osallistuvien järjestöjen kanssa

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiton asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema liittohallitus; puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa ja 8-20 jäsentä. Liiton varsinaisia kokouksia ovat kevät- ja syyskokous, joissa päätäntävalta käyttävät jäsenpiirien ja yhdistysten valitsemat edustajat.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenyhdistysten toiminta on monipuolista. Yhdistysten ohjelmassa on maanpuolustusvalmiutta edistävää toimintaa sekä mukavaa yhdessäoloa; kokouksia, ajankohtaisia esitelmä- ja juhlatilaisuuksia, erilaisia retkiä sekä kunto- ja liikuntatapahtumia. Maanpuolustusnaiset ovat aktiivisesti mukana alueidensa vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa toimien kurssilaisina, kouluttajina ja kurssien johtajina. Koulutetut naiset ovat mukana maakuntakomppanioissa sekä MPK:n (Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen) koulutus- ja tukiyksikköjen toiminassa. Veteraanien perinteen siirtäminen tuleville sukupolville on yhdistyksissä tärkeässä asemassa.

Yhteistyötahot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]