Posti Group

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Posti Group Oyj
Posti Group.svg
Tunnuslause Sujuvampi arki
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Perustettu 6. syyskuuta 1638[1]
(osakeyhtiönä 1994)
Toimitusjohtaja Heikki Malinen
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toiminta-alue pohjoinen Eurooppa
Toimiala posti ja logistiikka, taloushallinto
Tuotteet postipalvelut, tavaroiden kuljetus, taloushallinnon palvelut
Liikevaihto Nousua 1 647 milj. € (2017)[2]
Liikevoitto Laskua 42,4 milj. € (2017)
Henkilökuntaa Laskua 20 316
Emoyhtiö Posti Group Oyj
Tytäryhtiöt Posti Oy, Posti Palvelut Oy, OpusCapita Group Oy, Flexo Palvelut Oy (omistusosuus 80 %), Posti Messaging Solutions Oy
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu www.posti.com
Postin logo vuosina 2002–2014
Posti Groupin edeltäjän Itellan logo vuoteen 2014

Posti Group Oyj (vuosina 2007–2014 Itella Oyj, sitä ennen Suomen Posti Oyj) on suomalainen yhtiö, jonka toimialana on postitoiminta, logistiikka ja taloushallinnon palvelut. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Posti Groupin tytäryhtiöllä, Posti Oy:llä, on Suomessa yleispalveluvelvoite, joka sisältää muun muassa kaikissa Suomen kunnissa arkisin toimivat kirje- ja pakettipalvelut. Ahvenanmaan maakunnassa toimii itsenäinen postilaitos Åland Post.

Posti Groupin pääkonttori sijaitsee Pohjois-Pasilassa Helsingissä. Postin toiminta on jaettu neljään liiketoimintaryhmään. Konsernin johtajana toimii Heikki Malinen[3] ja hallituksen puheenjohtajana Markku Pohjola. Konsernin palveluksessa on noin 20 500 henkilöä. Yhtiöllä on liiketoimintaa 11 maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Venäjä, Viro ja Yhdysvallat).

Itellan ylimääräinen yhtiökokous päätti loppukesästä 2014, että yhtiön nimi muuttuu 1. tammikuuta 2015 lähtien Itellasta Posti Groupiksi.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuonna 1994 Posti- ja telelaitoksesta muodostettiin osakeyhtiömuotoinen Suomen PT Oy, jonka tytäryhtiöiksi tulivat postitoimintaa harjoittava Suomen Posti Oy ja teletoimintaa harjoittava Telecom Finland Oy, joka vaihtui vuoden 1997–1998 vaihteessa osittain yksityiseksi Sonera Oy:ksi.
 • Heinäkuussa 1998 Suomen PT Oy lakkautettiin. Tällöin Suomen Posti Oy:stä ja Sonera Oy:stä tuli itsenäisiä valtion suoraan omistamia yhtiöitä.
 • Vuonna 2001 Suomen Postista tuli julkinen osakeyhtiö (Suomen Posti Oyj).
 • Postin logo ja yritysilme uudistettiin maaliskuussa 2002.
 • 1. kesäkuuta 2007 yrityksen virallinen nimi muuttui Itella Oyj:ksi. Muutoksen syynä oli Postin mukaan konsernin liiketoiminnan monipuolistuminen ja kansainvälistyminen.
 • Vuonna 2008 Itella laajentui Venäjällä ostaen logistiikkakonserni NLC:n (National Logistic Company) sekä asiakassuhdemarkkinoinnin konsultointiyrityksen Connexionsin. Puolaan Itella laajentui informaatiologistiikkayrityksen BusinessPoint S.A:n oston myötä.
 • Vuonna 2011 Itella keskitti kotimaan postipalvelut uuteen tytäryhtiöön, Itella Posti Oy:hyn.[5]
 • Vuonna 2011 Itella Informatioon ostettiin OpusCapita, joka laajensi Itellan palveluja kassavirtojen automatisointiin.[6]
 • Itella Pankki[7] aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa. Huhtikuussa 2013 Itella Oyj myi Itella Pankki Oy:n koko osakekannan Säästöpankeille. Kaupan myötä pankin nimi muuttui Säästöpankkien Pankki Oy:ksi.[8]
 • Vuonna 2013 Itella Informaatiosta tuli OpusCapita.
 • Vuonna 2014 konsernin rakenne muuttui siten, että Itella Logistiikka Venäjästä muodostui neljäs liiketoimintaryhmä ja OpusCapita Groupista alakonserni.
 • 1. tammikuuta 2015 yhtiön viralliseksi nimeksi tuli Posti Group Oyj.[9][10]
 • Vuonna 2015 Posti myi Skandinavian maantierahdin Nordic Transport Groupille (NTG).
 • Vuonna 2016 Posti osti lämpösäädeltyyn logistiikkaan erikoistuneen Veinen ja Kuljetus Kovalaisen sekä perusti noutopisteverkoston Baltiaan.
 • Vuonna 2016 Posti aloitti ensimmäisen kunnallisen yhteistyön uusista kotipalveluista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kanssa.
 • 1.1.2017 Posti yhdisti 1. ja 2. kirjeen luokat kotimaan kirjeiden osalta[11]

Liiketoimintaryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilla on neljä liiketoimintaryhmää: Postipalvelut, Paketti- ja logistiikkapalvelut, Itella Venäjä ja OpusCapita.

Postipalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postin logo 1.1.2015 alkaen

Suomen postitoiminta eli kirjeiden, pakettien, lehtien ja suoramarkkinoinnin jakelu sekä postitoimistojen toiminta kuuluvat Posti Oy -tytäryhtiölle (aiemmin Itella Posti Oy). Postilla on yli 1 400 palvelupistettä. Suurin osa posteista sijaitsee palveluyritysten yhteydessä, muut pisteet ovat Postin pakettiautomaatteja ja pakettien noutopisteitä.

Helmikuusta 2011 alkaen kaikki Postin jakamat kirjeet, lehdet, paketit ja suoramainokset ovat olleet hiilineutraaleja ensimmäisenä maailmassa.[12]

Postitoimintaa säätelevän postilain mukaan Posti tarjoaa yleispalveluja koko maassa. Postilaissa säädetty yleispalvelu[13] koskee käteismaksullisia kirjelähetyksiä ja käteismaksullisia pakettilähetyksiä ulkomaille.

Lain mukaan Postin yleispalvelua tarjoavia palvelupisteitä tulee olla vähintään yksi joka kunnassa, kohtuullisen matkan päässä asiakkaan vakituisesta asunnosta. Lain ulkopuolella ovat sanoma- ja aikakauslehtien sekä osoitteettomien lähetysten jakelu, kuriiritoiminta ja muut pakettipalvelut.

Postitoiminnan yleinen ohjaus ja kehittäminen kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Postitoiminnan kehittämiseen osallistuu myös ministeriön alainen Viestintävirasto, jonka tehtävänä on mm. postipalvelulain, sen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonta sekä asiakasvalitusten käsittely.

Vuonna 2017 Posti ryhtyi myymään kotihoidon palveluja etupäässä vanhuksille. Aluksi Postin työntekijät myös leikkasivat ruohoa, mistä kuitenkin luovuttiin Postin saatua paljon kritiikkiä.[14]

Posti lopetti kirjeiden jakelun kesällä 2017 tiistaisin, jolloin kuitenkin edelleen jaetaan osa sanomalehdistä, pikakirjeet ja laboratoriolähetykset.[15]

Paketti- ja logistiikkapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paketti- ja logistiikkapalvelut vastaavat toimitusketjuista, paketti- ja verkkokaupan palveluista, kuljetuspalveluista sekä varastoinnista ja lisäpalveluista Suomessa ja Baltiassa. Liiketoimintaryhmän Suomen yhtiö on Posti Oy.

Vuonna 2012 VR-Yhtymän Kappaletavaralogistiikka (ent. Transpoint Oy) sulautettiin Postiin (Itella Logistiikka). Vuonna 2015 Posti avasi Liedon logistiikkakeskuksen ja Vantaan robottiavusteisen hybridivaraston, jotka keskittyvät verkkokaupan palveluihin. Vuonna 2017 Posti lanseerasi esimerkiksi kerrostalojen auloihin sijoitettavat Smartpost-automaatit.

Itella Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itella Venäjä tarjoaa logistiikkapalveluita, jotka sisältävät varastointi-, rahti- ja markkinointipalveluja. Lisäksi se tarjoaa paketti- ja verkkokaupan palveluja Maxipost-yhtiönsä kautta. Yhtiöön kuuluu myös yksi Venäjällä toimiva suoramarkinnointiyritys Itella Connexions.

Yhtiö aloitti toiminnan Venäjällä vuonna 1996. Itella-nimen alla yhtiö on toiminut vuodesta 2008 lähtien, kun se sulautui NLC:n (National Logistics Company) kanssa. 

OpusCapita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpusCapita Group Oy tarjoaa yrityksille taloushallinnon palveluja automaatio- ja ulkoistuspalveluina.[16] Sillä on liiketoimintaa kahdeksassa eri maassa (Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Viro). Vuonna 2015 yhtiön toimitusjohtajana aloitti Patrik Sallner.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]