Valtiokonttori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtiokonttori
Perustettu 1876
Ministeriö Valtiovarainministeriö
Päämaja Sörnäinen, Helsinki
Työntekijöitä 364 (31.12.2015)[1]
Pääjohtaja Timo Laitinen
Suomi
Coat of arms of Finland.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Suomen politiikka


Teemasivu:Politiikka
 n  k  m 

Valtiokonttori (ruots. Statskontoret) on suomalainen keskusvirasto, joka toimii Suomen valtiovarainministeriön alaisuudessa. Valtiokonttori on valtion kassavirasto. Se tuottaa valtion sisäisiä talouteen ja henkilöstöön liittyviä konsernipalveluja, hoitaa valtion varoja, lainoja, kirjanpitoa ja tapaturmakorvauksia sekä myöntää kansalaisille sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia ja hallinnoi asuntolainojen takauksia ja korkotukia.

Lisäksi Valtiokonttori hoitaa valtion virastojen ja laitosten lakisääteiset tapaturma- ja vahinkovakuutukset sekä vakuuttamiseen liittyvät työnantajapalvelut ja tukee henkilöstön työkykyä ylläpitävää toimintaa.

Valtiokonttorin palveluksessa on n. 300 henkilöä. Valtiokonttorin toimitilat sijaitsevat Helsingissä Sörnäisten Rantatie 13:ssa.

Valtiokonttorin pääjohtajana toimii Timo Laitinen.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiokonttori muodostuu seuraavista toimialoista:

Digitalisaation tuki -toimialan digitiimi D9 tukee digitalisaatiohankkeiden läpivientiä ja digiloikan tekijöitä käytännön työssä. Tiimin asiantuntijat tuovat rajoja rikkovaa, poikkihallinnollista asiakaskeskeisyyttä palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen.Tiimin tehtävä on vauhdittaa julkisten palveluiden uudistumista asiakaslähtöisiksi, digitalisaatiota hyödyntäviksi palveluiksi.

Kansalaispalvelut-toimiala hoitaa sotainvalidien ja -veteraanien ja heidän omaistensa korvaukset ja etuudet sekä sotilastapaturma-asiat. Toimiala palvelee kansalaisia erilaisissa vahingonkorvausasioissa ja tuottaa valtion virastoille ja laitoksille lakisääteiset tapaturma- ja vahinkovakuuspalvelut. Toimiala myös valvoo valtion oikeutta perillisittä kuolleiden kuolinpesiin ja hoitaa valtion maksuvapautusasioita.

Rahoitus-toimiala vastaa valtion lainanotosta sekä velan- ja kassanhallinnasta. Se hallinnoi valtion varoista myönnettyjä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia.

Talous ja henkilöstö -toimiala huolehtii siitä, että valtiokonsernilla on käytettävissään johtamisessa tarvittava informaatio taloudesta ja henkilöstöstä. Se kehittää ja ohjaa valtion talous- ja henkilöstöhallinnon prosesseja ja toteuttaa laajoja kehityshankkeita. Kaiku-työnantajapalvelut tukee valtion työyhteisöjen kehittämistä toimiviksi ja hyvinvoiviksi. Toimiala tarjoaa myös asiantuntijapalveluja ministeriöiden, virastojen ja laitosten henkilöstömuutoksiin sekä käytännön työvälineitä henkilöstösuunnittelun tueksi ja liikkuvuuden edistämiseksi.

Lisäksi Valtiokonttorin organisaatiossa toimii kolme toimialaa, jotka tuottavat palveluja Valtiokonttorin sisällä. Nämä ovat Hallinto ja kehittäminen, Tietohallinto ja Sisäinen tarkastus. Valtiokonttoria johtaa pääjohtaja tukenaan johtoryhmä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Valtiokonttorin toiminta on alkanut 1. tammikuuta 1876. Valtiokonttori perustettiin keisarillisella julistuksella valtion rahavarain hoitoa varten. Keisari Aleksanteri II merkitsi 30. kesäkuuta 1875 perustamismanifestiin "olkoon niin", ja senaatti julkaisi julistuksen 26. heinäkuuta 1875. Ennen Valtiokonttorin perustamista vastaavat tehtävät olivat kuuluneet Suomen Pankille ja Ruotsin vallan aikana Ruotsin valtiokonttorille. Valtiokonttorin haltuun uskottiin valtion varat, joista sen tuli suorittaa valtion menot ja sijoittaa ylijäävä osa tuottavasti. Vuosina 1901–1932 sekä vuodesta 1965 alkaen se vastasi myös valtion kassaliikkeen valvonnasta, kirjanpidosta ja tilinpäätöksistä, jotka muina aikoina kuuluivat revisioviranomaisille. Myöhemmin toimialaan lisättiin valtion arvopapereista huolehtiminen, valtionvelan hoitaminen sekä lainojen ottaminen ja antaminen. Vuodesta 1959 myös eläkkeiden ja hautausavun maksaminen valtion varoista siirrettiin Valtiokonttorille.[2]

Valtiokonttorin johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiokonttorin ylitirehtöörit ja pääjohtajat:[3]

Ylitirehtöörit

Pääjohtajat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henkilöstö 2015 Valtiokonttori. Viitattu 15.8.2016.
  2. Pääjohtajakunta, s. 246–247. SKS, Helsinki 2005.
  3. Pääjohtajakunta, s. 247–248. SKS, Helsinki 2005.
  4. Valtiokonttorin pääjohtajaksi Timo Laitinen Tiedote 102/2008. 12.06.2008. Valtiovarainministeriö. Viitattu 3.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]