Vimana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vimana Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2017
Lakkautettu 2020
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Omistaja Suomen valtio

Vimana Oy oli maakuntien ICT-palvelukeskus, jonka tehtävänä oli mahdollistaa maakuntien tarvitsemat digitalisaatioon ja ICT:hen liittyvät palvelut. Vimanan toiminta perustui maakuntalaissa säädettävään erityistehtävään. Yhtiön omisti Suomen valtio, mutta 90 prosenttia omistuksesta oli tarkoitus siirtyä maakunnille, jos maakuntauudistus olisi astunut voimaan 1.1.2020.[1] Vimana perustettiin kesällä 2017, ja se toimi valtiovarainministeriön ohjauksessa.

Vimanan hankesalkku koostui palveluaihioista, joiden toteutuksesta oli sovittu valtiovarainministeriön omistajaohjauksessa, digimuutoksen hankesalkkuun liittyvässä johtoryhmässä tai ministeriöiden tai maakuntien kanssa.

SoteDigi Oy osti Vimanan.[2]

Palvelut rakentuvat seuraaville alueille:lähde?

  • Kansalliset tietojärjestelmät ja niiden integraatiopalvelut
  • Maakuntien yhteiset tietojärjestelmät ja niiden integraatiopalvelut
  • Tietotekniset asiantuntijapalvelut maakunnille
  • Yhteiset perustietotekniikkaratkaisut ja niiden kilpailutus

Vimana ei toimi markkinoilla, vaan tuottaa in house-periaatteella palveluita tuleville omistajilleen eli maakunnille.lähde?

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vimanan hallituksen puheenjohtaja oli verotusneuvos Mirjami Laitinen ja varapuheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeriön tietojohtaja Tiina Pesonen. Jäsenet olivat Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, Business Finlandin kehitysjohtaja Harri Eskola, Pohjois-Pohjanmaan ICT-vastuuvalmistelija Juhani Heikka, HUS:n tietohallinnon johtaja Pertti Mäkelä ja Nexec Oy:n senioripartneri ja neuvonantaja Tapio Niskanen. Vimanan toimitusjohtaja oli Kalle Toivonen.lähde?

Vimanalla oli lisäksi asiakasneuvottelukunta, johon kuuluivat kaikkien maakuntien nimeämät edustajat.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maakuntien ICT-palvelukeskusyhtiö Vimana Oy perustettu 4.7.2017. Valtiovarainministeriö. Arkistoitu 9.5.2018. Viitattu 08.05.2018.
  2. SoteDigi ostaa Vimanan 57000 eurolla – 27 työntekijää siirtyy mutta toimitusjohtaja ei Tivi. 23.12.2019. Viitattu 21.12.2020.