Vimana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vimana Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2017
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu vimana.fi

Vimana Oy on maakuntien ICT-palvelukeskus, jonka tehtävänä on mahdollistaa maakuntien tarvitsemat digitalisaatioon ja ICT:hen liittyvät palvelut. Vimanan toiminta perustuu maakuntalaissa säädettävään erityistehtävään. Yhtiön omistaa Suomen valtio, mutta 90 prosenttia omistuksesta siirtyy maakunnille jos maakuntauudistus astuu voimaan 1.1.2020.[1] Vimana on perustettu kesällä 2017, ja se toimii valtiovarainministeriön ohjauksessa.

Vimanan hankesalkku koostuu palveluaihioista, joiden toteutuksesta on sovittu valtiovarainministeriön omistajaohjauksessa, digimuutoksen hankesalkkuun liittyvässä johtoryhmässä tai ministeriöiden tai maakuntien kanssa. Palvelut ja hankesalkku täsmentyvät vuoden 2018 aikana. Painopiste on tälle hetkellä niissä palveluissa, jotka ovat välttämätöntä saada perustettua ennen maakuntien toiminnan alkamista. Palveluita kehitetään yhdessä maakuntien kanssa siten, että projekteissa on mukana pilottimaakuntia määrittelemässä ja testaamassa.lähde?

Palvelut rakentuvat seuraaville alueille:lähde?

  • Kansalliset tietojärjestelmät ja niiden integraatiopalvelut
  • Maakuntien yhteiset tietojärjestelmät ja niiden integraatiopalvelut
  • Tietotekniset asiantuntijapalvelut maakunnille
  • Yhteiset perustietotekniikkaratkaisut ja niiden kilpailutus

Vimana ei toimi markkinoilla, vaan tuottaa in house-periaatteella palveluita tuleville omistajilleen eli maakunnille.lähde?

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vimanan hallituksen puheenjohtaja on verotusneuvos Mirjami Laitinen, varapuheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeriön tietojohtaja Tiina Pesonen. Jäsenet ovat Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, Business Finlandin kehitysjohtaja Harri Eskola, Pohjois-Pohjanmaan ICT-vastuuvalmistelija Juhani Heikka, HUS:n tietohallinnon johtaja Pertti Mäkelä ja Nexec Oy:n senioripartneri ja neuvonantaja Tapio Niskanen. Vimanan toimitusjohtaja on Kalle Toivonen.lähde?

Vimanalla on lisäksi asiakasneuvottelukunta, johon kuuluvat kaikkien maakuntien nimeämät edustajat.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maakuntien ICT-palvelukeskusyhtiö Vimana Oy perustettu 4.7.2017. Valtiovarainministeriö. Viitattu 08.05.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]