DigiFinland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DigiFinland Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2017
Toimitusjohtaja Mirva Antila[1]
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Liikevaihto 29,4 milj. € (2022)[2]
Henkilöstö 99 (31.12.2022)[2]
Omistaja Suomen valtio
Kotisivu digifinland.fi

DigiFinland Oy on Suomen valtion, hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän omistama erityistehtäväyhtiö. Sen tehtävä on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen sekä muiden toimialojen tuottavuutta ja vaikuttavuutta parantavia digitaalisia ratkaisuja. DigiFinland tukee viranomaisten kansallisten sähköisten palvelujen hyödyntämistä sekä edistää julkisen hallinnon ICT:n integraatiota ja toimivuutta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sipilän hallitus perusti yhtiön elokuussa 2017 nimellä SoteDigi Oy. Yhtiön nimi muuttui DigiFinlandiksi syksyllä 2020.[3] Yhtiö perustettiin tuottamaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisuja sekä muita digitaalisia palveluja. Yhtiön tavoitteena oli maakuntien tuottavuuden ja kustannusvaikuttavuuden sekä tehokkuuden lisääminen siten, että maakunnat voisivat saavuttaa niille asetetut säästötavoitteet.

Sipilän hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua, hallituksen perustamien valtionyhtiöiden toiminta arvioitiin uudelleen. Helmikuussa 2020 SoteDigi hankki liiketoimintakaupassa toisen uudistusta varten perustetun yhtiön, Vimanan, toiminnan.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DigiFinland kehittää ja tuottaa kansallisia digitaalisia palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden toimialojen tarpeisiin. Yhtiön visiona on, että Suomessa asuvat ihmiset saavat laadukkaita palveluita riippumatta heidän asuinpaikastaan tai sosioekonomisesta asemastaan. DigiFinlandin palveluja ovat esimerkiksi:

Omaolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, jossa voi edistää omaa terveyttään ja hyvinvointiaan yhdessä ammattilaisten kanssa. Omaolon käyttötarkoitus on arvioida asukkaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä seuraavissa tilanteissa:

  1. Yksittäisen terveysongelman tai useiden oireiden arviointi
  2. Terveyden ja hyvinvoinnin arviointi
  3. Sairauden tai sen riskien arviointi
  4. Hoitotasapainon arviointi

Omaolo laajentui vuoden 2022 aikana Keski-Uudellemaalle ja oli vuoden loppuun mennessä käytössä 4,6 miljoonan asukkaan alueella 235 kunnassa Suomessa.  

Omaolon koronavirustaudin oirearviota on tehty yksistään Helsingissä yli miljoona kertaa.[4]

Päivystysapu 116117[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivystysapu 116 117 on neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa – ei hätätilanteissa. Päivystysavun numeroon soitetaan ennen päivystykseen hakeutumista. Palvelussa terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, vaatiiko tilanne käynnin päivystyksessä. Mikäli tilanteeseen riittää itsehoito, Päivystysavusta saa luotettavat itsehoito-ohjeet. Palvelu oli vuoden 2022 lopussa käytössä 18 sairaanhoitopiirin alueella ja kattoi 97 % Suomen asukkaista. Vuonna 2022 Päivystysapuun saapui 1 736 931 puhelua.

Omasuuntima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omasuuntima on sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu asiakkuuksien segmentointiin. Omasuuntima-palvelun käyttöönotto on mahdollista hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS:ssa.   

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas ja ammattilainen käyttävät Omasuuntimaa yhdessä. Asiakkaalle ja ammattilaiselle on omat kysymykset: asiakas arvioi omia voimavarojaan sekä arjessa pärjäämistään ja ammattilainen arvioi asiakkaan tilanteen haasteellisuutta.

Hoidonperusteet.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoidonperusteet.fi on terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu palvelu, joka perustuu hoidon tarpeen arviointia ja potilaan ohjausta oikeaan hoitopaikkaan tukevasta ohjekirjastosta. Palvelu tarjoaa sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemat kiireellisen hoidon perusteet helposti käytettävässä muodossa. Hoidonperusteet.fi mahdollistaa laadukkaan, kansallisesti yhdenvertaisen ja tutkittuun tietoon pohjautuvan hoidontarpeen arvioinnin, ammattilaisen aikaa säästäen. Palvelu on saatavilla terveydenhuollon ammattilaisille kaikkialla Suomessa.

DigiFinlandin hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Lepistö, OTM, Senior Advisor, hallituksen puheenjohtaja
  • Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue, varapuheenjohtaja
  • Anna Cantell-Forsbom, osastopäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö
  • Katarina Engblom, DI, kumppaniliiketoiminnan johtaja
  • Juha Jolkkonen, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja, Helsingin kaupunki
  • Tommi Kuukka, digipalvelujohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
  • Tarmo Martikainen, hyvinvointialuejohtaja, Varsinais-Suomi
  • Santeri Seppälä, hyvinvointialuejohtaja, Etelä-Savo
  • Tanja Witick, hyvinvointialueen hankejohtaja, Keski-Pohjanmaa

Lähde[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhteystiedot: Johtoryhmä Digi Finland. Viitattu 28.6.2023.
  2. a b c DigiFinland vuosikertomus ja vastuullisuusraportti 2022 digifinland.fi.
  3. Miettinen Ville: SoteDigistä tulee DigiFinland Kuntalehti. 29.6.2020. Viitattu 21.6.2023.
  4. Omaolon korona-asioinnissa yli miljoona asiakasta – sähköinen asiointi kasvussa Helsingin kaupunki. Arkistoitu 21.6.2023. Viitattu 21.6.2023.
  5. DigiFinlandin hallitus Digi Finland. Viitattu 28.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]