Borealis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borealis AG
Borealis logo.svg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1994
Toimitusjohtaja Mark Garrett
Puheenjohtaja Daniel Shook
Kotipaikka Wien, Itävalta
Toimiala petrokemian teollisuus
Tuotteet polyolefiinit: Polyeteeni (PE) ja Polypropeeni (PP)
hiilivedyt: eteeni, propeeni ja fenolit.
Liikevaihto € 7,7 mrd. (2015)[1]
Nettotulos € 988 milj. (2015)[1]
Henkilöstö 6 500 (2015)
Kotisivu www.borealisgroup.com

Borealis AG on polyeteenin (PE) ja polypropeenin (PP) toimittaja, jonka pääkonttori sijaitsee Wienissä Itävallassa.

Yleistietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis AG on kansainvälinen yhtiö, joka toimittaa polyeteeni- ja polypropeenimuoveja infrastruktuurisovelluksiin, autoteollisuuteen ja erikoispakkauksiin. Borealiksen valmistamista muoveista voidaan työstää esimerkiksi elintarvikepakkauksia, terveydenhuollossa käytettäviä tarvikkeita ja laitteita, vaippoja, energia- ja viestintäkaapeleita, vesi- ja viemäriputkia sekä autonosia.

Borealiksen tulos vuonna 2015 oli 7,7 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 6 500.[2] Borealiksen pääkonttori sijaitsee Wienissä Itävallassa, ja sillä on tuotantotoimintaa Belgiassa, Keski-Euroopassa (Itävalta ja Saksa), Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiöllä on myös sekoitelaitokset Brasiliassa, Italiassa ja USA:ssa sekä kaksi innovaatiokeskusta ja pääinnovaatiokeskus Euroopassa.

Vuonna 2013 Borealis toimi kaikkiaan 120 maassa.[3]

Vaikka polyolefiinit, joiksi polyeteenejä ja polypropeeneja yhteisesti kutsutaan, ovat Borealiksen päätuote, yhtiö tuottaa myös hiilivetyjä eli eteeniä, propeenia ja fenolia. Agrolinz Melamine International –yhtiön (AMI) oston myötä tuotevalikoima kasvoi melamiineilla ja lannoitteilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis perustettiin vuonna 1994, kun suomalainen Neste ja norjalainen Statoil yhdistivät muoviliiketoimintansa. Nesteen muoviraaka-ainetuotanto oli alkanut vuonna 1972 Pekema-yhtiöstä. Vuonna 1998 Borealikseen liitettiin itävaltalaisen OMV:n petrokemian sektori ja Neste myi 50 % osuutensa abudhabilaiselle IPICille ja OMV:lle. Vuonna 2005 myös Statoil myi osuutensa samoille ostajille ja vuotta myöhemmin kesäkuussa 2006 pääkonttori siirrettiin Kööpenhaminasta Wieniin.

Borealiksen omistaa 64 %:sesti abudhabilainen International Petroleum Investment Company (IPIC) ja 36 %:sesti itävaltalainen öljy- ja kaasuyhtiö OMV.[4]

Päämarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polyolefiinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autoteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis tuottaa muoveja autoteollisuuden sovelluksiin, esimerkiksi kojelautoihin, ovien verhoiluun, auton etuosiin, ilmastointijärjestelmiin, puskureihin, moottoritilaan sekä alustan suojaukseen.

Kuluttajatuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealiksen polyolefiinimuoveja käytetään esimerkiksi suursäkeissä, elintarvikepakkauksissa, joustavissa ja jäykissä kuljetuspakkauksissa, pulloissa, koreissa, laatikoissa, alustoissa, kuljetuslavoissa, teknisissä kuiduissa ja kodinkoneissa.

Energia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis tuottaa polyolefiinisekoitteita kaapeliteollisuudelle. Yhtiön tuotteita käytetään energiansiirrossa ja -jakelussa käytettävissä pien-, keski-, suur- ja erikoissuurjännitekaapeleissa, tiedonsiirto- ja viestintäkaapeleissa sekä rakennusten ja autojen sähköjärjestelmissä.

Putket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis toimittaa polyolefiinimuoveja putkiteollisuudelle. Sovelluksia ovat vesi- ja kaasuputket, jätevesi- ja viemäriputket, ja muut kemian alan ja teollisuuden putkisovellukset, rakennusten putki- ja lämmitysjärjestelmät sekä öljyn- ja kaasunporaus ja kuljetus.

Uuden liiketoiminnan kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis tuottaa innovatiivisia ja ominaisuuksiltaan erinomaisia ja joustavia polyolefiineja ja plastomeereja, joita käytetään terveydenhuoltotuotteissa,vaahdotetuissa tuotteissa ja HMS-materiaaleissa.

Peruskemikaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilivedyt ja energia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vahva olefiini- ja sivutuoteliiketoiminta, joka perustuu kilpailukykyisiin höyrykrakkereihin, propaanin dehydrogenointiin ja logistiikkaan.

Melamiini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melamine International (AMI) yhdistettiin Borealikseen vuonna 2007 ja nimettiin Borealis Agrolinz Melamine GmbH:ksi. Yhdistyminen antoi Borealikselle mahdollisuuden laajentaa tuotevalikoimaa melamiini- ja lannoitemarkkinoilla toimivaan teollisuuteen. Melamiineja käytetään antamaan kestävyyttä lattiapinnoille ja huonekaluille.

Lannoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tytäryhtiö Linzer Agro Traden (L.A.T) kautta Borealis harjoittaa omaa lannoitetukkumyyntiä pääasiassa Tonavan alueella ja toimittaa vuosittain noin viisi miljoonaa tonnia lannoitteita ja teknisiä typpituotteita jakeluverkostonsa kautta.

Borealiksen Borstar-teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis käyttää itse kehittämäänsä teknologiaa räätälöimään materiaalien molekyylirakennetta asiakkaan tarpeiden mukaan. Borstar PE- ja Borstar PP-kapasiteettien lisääminen sekä Euroopassa että Lähi-idässä ovat yhtiön strategian ydintä.

Yhteisyritys Borouge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borouge on Borealiksen ja Abu Dhabi National Oil Companyn (ADNOC) yhteisyritys. Ruwaisissa, Abu Dhabissa sijaitsevilla tuotantolaitoksille valmistetaan Borstar PE –tuotteita infrastruktuurisovelluksiin (putket, kaapelit), autoteollisuuden sovelluksiin ja erikoispakkauksiin. Borouge hoitaa yksinoikeudella Borealiksen tuotteiden toimitukset Lähi-idässä ja Aasiassa.

Vuonna 2002 virallisesti avatut tuotantolaitokset olivat ensimmäiset Borstar-materiaalia tuottavat laitokset Lähi-idässä ja Aasiassa. Alueella käynnistyi vuosituotannoltaan 600 000 tonnin suuruinen krakkeri sekä kaksi Borstar-bimodaalipolyeteenitehdasta, joiden yhteiskapasiteetti on jopa 600 000 tonnia vuodessa.

Vuonna 2010 Borouge 2 –nimellä tunnetussa hankkeessa polyolefiinien tuotantokapasiteetti Ruwaisissa kolminkertaistettiin kahteen miljoonaan tonniin vuodessa. Tässä 4,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoisen hankkeen myötä alueelle rakennettiin etaanikrakkeri, kolmas polyeteeniyksikkö ja kaksi uutta polypropeeniyksikköä.

Vuonna 2015 valmistui Borouge 3 -niminen hanke, tuotantokapasiteettia kasvatettiin kahdella polyeteeni- ja kahdella polypropeeniyksiköllä. Uusi eteenikrakkeri- ja LDPE- ja XLDPE-laitokset sekä merisataman laajennus kuuluivat samaan projektiin. Muita investointeja ovat logistiikkakeskukset ja sekoitetuotantolaitokset Aasiaan palvelemaan Borougen asiakkaita kasvavilla paikallisilla markkinoilla.

Borealis Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Borealis Porvoo valmistaa polyeteeni- ja polypropeenimuoveja ja peruskemikaaleja. Polyolefiinituotteet menevät pääasiassa putkisovelluksiin, teräsputken päällystykseen, erikoispakkauksiin ja kaapelituotteisiin Borealis Porvoo on täysin integroitu petrokemian keskittymä, joka muodostuu useasta tehtaasta: olefiineja valmistava krakkeri, fenoli ja aromaatit –laitos, kaksi PE-laitosta, yksi PP-laitos sekä kompaundointiyksikkö. Henkilöstömäärä on noin 900.[3]

Tuotantolaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Borealis Annual Report 2015 (.pdf) Borealis. borealisgroup.com. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi)
 2. Borealis About Borealis, vierailtu: 04. Maaliskuuta 2016
 3. a b c Borealis investoi 75 miljoonaa Porvooseen Kauppalehti. 25.6.2013. Viitattu 14.4.2016.
 4. Our Investments IPIC. Viitattu 14.4.2016.
 5. Borealis in Sweden - borealisgroup.com
 6. Borealis in Austria - borealisgroup.com
 7. Borealis in Belgium - borealisgroup.com
 8. Borealis in Brazil - borealisgroup.com
 9. Borealis in Germany - borealisgroup.com [vanhentunut linkki]
 10. Borealis in the United States - borealisgroup.com
 11. Borealis in Italy - borealisgroup.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]