Koordinaatit: 45°35′N, 9°16′E

Monza

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Monza
Monzan tuomiokirkko.
Monzan tuomiokirkko.
Map of comune of Monza (province of Monza and Brianza, region Lombardy, Italy).svg

Monza

Koordinaatit: 45°35′N, 9°16′E

Valtio Italia
Alue Lombardia
Maakunta Monza e Brianza
Hallinto
 – Pormestari Marco Maria Mariani[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 33,03 km²
Korkeus 162 m
Väkiluku (2009) 121 545
 – Tiheys 3 679,83 as./km²
Postinumero 20900
Suuntanumero(t) 039

Monza on kaupunki Italiassa Monza e Brianzan maakunnassa Lombardian alueella. Monza on pinta-alaltaan 33,03 neliökilometriä ja siellä on 121 545 asukasta (31. joulukuuta 2009).

Kaupunki sijaitsee Pojoen sivuhaaran Lambron varrella noin 15 kilometriä Milanosta koilliseen. Se tunnetaan erityisesti moottoriradastaan, Autodromo Nazionale Monzasta. Monza on Lombardian kolmanneksi suurin kaupunki ja Brianzan alueen tärkeä taloudellinen, teollinen ja hallinnollinen keskus. Kaupungissa on tekstiiliteollisuutta ja julkaisutoimintaa.

Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu keskiaikainen Duomo di Monza, Monzan tuomiokirkko. Kirkon yhteydessä toimii museo, jonka tunnetuin esine on Rautakruunu. Rautakruunua käyttivät Italian kuninkaat keskiajoilta 1800-luvulle asti ja sen valmistukseen on legendan mukaan kaytetty naulaa, jolla Jeesus ristiinaulittiin. Muita nähtävyyksiä ovat vanha paikallishallinnon rakennus Arengario, jossa nykyisin järjestetään erilaisia näyttelyitä sekä kuninkaallinen huvila (Villa Reale) ja sitä ympäroivä puutarha. Huvilan puutarhasta alkaa Monzan puisto (Parco di Monza), jonka toisella laidalla moottorirata sijaitsee. Puisto on Euroopan kolmanneksi suurin aidattu puistoalue ja se on suosittu ulkoilualue.

Kaupungin halki kulkee Lambron lisäksi myos toinen vesiväylä, Villoresin kanava, joka yhdistää Ticino- ja Addajoet ja rakennettiin 1800-luvun lopulla kastelutarkoituksiin.

Monza on Milanosta pohjoiseen kulkevan rautatieliikenteen risteyspaikka. Italian toinen rautatie Milanosta Monzaan valmistui vuonna 1840.

Milanon metron 1. linjaa ollaan parhaillaan pidentämässä kohti Monzaa. Monza Bettolan metroasema kaupungin eteläosassa otetaan käyttöön suunnitelmien mukaan vuonna 2014. On vielä epävarmaa, jatketaanko yhteyttä myöhemmin keskustaan asti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Comune di Monza Monzan kunta. Viitattu 14. kesäkuuta 2008. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]