Brianza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lago di Annone, "Annone-järvi", sijaitsee Leccon maakunnassa Brianzan koillisosassa.

Brianza on historiallinen ja maantieteellinen alue Lombardian luoteisosassa Pohjois-Italiassa. Se rajoittuu lännessä Seveso-jokeen ja idässä Adda-jokeen. Pohjoisessa se rajoittuu Comojärveen; ComoLecco-linja on karkeasti Brianzan pohjoisraja.[1] Etelässä Brianza rajoittuu Milanon metropolikaupungin pohjoisimpia osia halkovaan Canale Villoresiin. Brianza käsittää siten Monza e Brianzan maakunnan lähes kokonaisuudessaan, Leccon maakunnan eteläosan ja Comon maakunnan kaakkoisosan.

Brianzan pinta-ala on noin 880 km² ja väkiluku noin 1,5 miljoonaa (2016), joten alue on tiheäänasuttu. Monzaa, Comoa ja Leccoa ei lueta Brianzaan. Alueen keskuskaupunki on Lissone hieman Monzan luoteispuolella.

Brianza on maastoltaan kumpuilevaa. Sen halki virtaa Lambro. Alueen pohjoisosassa on pienehköjä järviä, kuten Alserio, Pusiano ja Annone lännestä itään lueteltuina. Maasto alkaa kohota jyrkästi Como–Lecco-linjan pohjoispuolella.

Brianza on houkutellut aikoinaan Milanon hienostoa, joka rakennutti alueelle huviloitaan, jotka ovat myös rakennustaiteellisesti kiinnostavia. Brianzassa on muun muassa huonekaluteollisuutta, ajoneuvojen valmistusta ja tekstiiliteollisuutta. Korkean arvonlisän talous, kuten huipputeknologia, on saanut vankan jalansijan Brianzassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Brianza Sapere.it. De Agostini Editore S.p.A.. Viitattu 10.9.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: it:Brianza & it:Economia della Brianza